Rețelistică

O alternativă la Bluetooth și NFC folosește corpul uman ca și rețea de transmisie

O alternativă la Bluetooth și NFC folosește corpul uman ca și rețea de transmisie

Corpul omenesc poate deveni mediul de transmisie pentru un nou tip de retea pentru dispozitive portabile. Câmpul magnetic produs de acestea poate fi transportat prin corp, acesta devenind practic rețeaua de transmisie.

Cercetători de la Universitatea California din San Diego au descoperit o modalitate prin care dispozitivele wearable pot comunica între ele folosind corpul omenesc și nu aerul înconjurător ca și suport pentru undele electromagnetice.

Marile avantaje ar fi consumul redus de energie (baterii mai mici, autonomie mai mare) dar și un grad mai mare de securitate, fiind mai greu de interceptat.

Proliferarea telefoanelor inteligente, a ceasurilor smart, a senzorilor diverși pentru monitorizarea sănătății a dus la utilizarea unor tehnologii de interconectare gen Bluetooth. Dezavantajul este că semnalul Bluetooth nu se transmite prin corpul omenesc și pentru a comunica între ele, trebuie să-l ocolească. Aceasta duce de multe ori la pierderi de semnal.

Tehnologia dezvoltată la Universitatea din California acum se dovedește mult mai eficientă, pierderile măsurate fiind de 10 milioane de ori mai mici. Dacă în cazul tehnologiei Bluetooth se utilizează unde magnetice pe care corpul omenesc tinde să le absoarbă, noua tehnologie utilizează câmpuri magnetice create între două bobine, care pot călători prin corpul omenesc. Sistemul folosește frecvențe mult mai mici (10 – 30 Mhz) și pot transporta informații transmise cu rată de cel puțin 1 Mb/s (suficient pentru senzori și aparate similare).

Singura problemă este că aparatele trebui să conțină elemente circulare care să înconjoare o parte a corpului. (așa cum sunt ceasurile, brățările). Prototipul din imaginea de mai jos lămurește foarte clar această chestiune.

Corpul omenesc - rețea de transmisie date

Corpul omenesc – rețea de transmisie date

Nu există niciun pericol pentru utilizator, câmpurile magnetice fiind foarte slabe. Mai slabe decât cele ale unui dispozitiv medical de rezonanță magnetică sau decât câmpul magnetic al Pământului. Și din acest motiv, interceptarea pare a fi foarte complicată sau chiar imposibilă. Mai mult, informația va fi totuși criptată, pentru a evita orice risc.

 

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețelistică
@MihaiStescu

Project Manager Blogdetehnologie.ro, blog personal: mihai.stescu.ro

More in Rețelistică

Synology® anunţă DiskStation DS218play, DS218j şi DS118

Mihai Stescu15 decembrie 2017

Synology® lansează DiskStation DS1517 şi DS1817

Mihai Stescu5 iulie 2017

Synology DS216 Play, mai mult decât un centru multimedia

Mihai Stescu4 iunie 2017

S-a lansat noul router Synology RT2600ac

Mihai Stescu22 februarie 2017

S-a lansat noul router de gaming Linksys WRT32X

Mihai Stescu17 februarie 2017

ELKOTech Romania anunță 360 Network Reliability prin care Moxa conectează fabricile inteligente

Mihai Stescu16 august 2016

ELKOTech Romania anuntă lansare Linksys EA9500, RE7000 si WUSB6100M

Mihai Stescu23 iunie 2016

OPTEX – Ghid de securizare a unui centru de date 7 paşi pentru un nivel de securitate maxim

Mihai Stescu22 aprilie 2016

Linksys adaugă funcţionalitatea de clustering pentru toate Access Point-urile din gama de business

Mihai Stescu18 aprilie 2016