Tehnologii

Fove, dispozitiv VR controlat integral cu privirea. Aplicații inclusiv în studierea autismului

Fove, dispozitiv VR controlat integral cu privirea. Aplicații inclusiv în studierea autismului

Fove este un startup finanțat prin Kickstarter care se dorește să devină primul dispozitiv de realitate virtuală comandat intergral cu vederea.
Principiul de funcționare inovator al lui Fove va transforma actualele dispozitive de realitate virtuală în vechituri, datorită vitezei fantastice cu care va putea opera acesta odată controlat cu vederea.

Fove

Fove

Fove a fost fondat de Yuka Kojima (fostul producător al lui Sony Computer Entertainment) și copilul minune Lochlainn Wilson. Dispozitivul realizat de aceștia urmărește cu lumina infraroșie mișcarea pupilelor operatorului.
Este o invenție simplă care ne duce însă cu gândul la filmele SF. E de ajuns să privești spre arsenalul tău de arme și acestea sunt selectate. Sau te uiți către inamic și acesta este spulberat de laserele prezente în jocul favorit.
Demonstrația făcuta în Los Angeles săptămâna trecută la conferința E3 pentru jocuri video a fost făcută cu jocul Cyclops unde extratereștrii malefici erau vaporizați permițând jucătorului să obțină scoruri fantastice. O invenție ca și Fove va revoluționa în mod sigur modul în care programele de realitate virtuală funcționează.
CTO-ul companiei FOVE, Lochlainn Wilson, școlit în hardware la HSBNE, Brisbane, Australia consideră că acesta este viitorul realității virtuale. În acest fel un computer își poate aloca majoritatea resurselor către zona din program către care se îndreaptă atenția utilizatorului. Restul scenei va fi reprodusă la o rezoluție mai mică corespunzătoare vederii periferice a ochiului uman.

Pentru a evita orice întârziere în prezentarea celor doua imagini (una a realității fizice și una a realității virtuale), cele două ecrane de înaltă definiție suprapuse ale dispozitivelor VR actuale trebuie să fie baleiate cu măcar 120 de cadre pe secundă. Asta înseamnă multe resurse și tehnologia propusă de de Fove va reduce simțitor încărcarea și respectiv prețul dispozitivelor.

O aplicație care m-a bucurat în mod deosebit a fost aceea în care Fove poate ajuta la cuantificarea contactului vizual pentru copiii și adulții afectați de autism sau sindromul Asperger. Nici nu vă puteți închipui cât de greu ne-a fost cu fiul nostru David pentru a-i dezvolta parțial această deprindere. Autiștilor le este foarte greu să ne privească în ochi dar necesitatea acestui gest firesc poate fi studiată mult mai ușor folosind tehnica de la Fove.

 

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tehnologii
@MihaiStescu

Project Manager Blogdetehnologie.ro, blog personal: mihai.stescu.ro

More in Tehnologii

Samsung Electronics anunță inițiativele pentru 2022 care fac electrocasnicele mai prietenoase cu mediul înconjurător

Mihai Stescu10 ianuarie 2022

NeoTech, un nou proiect cripto românesc, bazat pe tehnologii digitale inovative Smart City

Mihai Stescu20 octombrie 2021

Mobilitatea nevăzătorilor, mai accesibilă cu .lumen

Mihai Stescu2 decembrie 2020

Apă din aer pentru situații de urgență (P)

Mihai Stescu10 aprilie 2020

Synology susţine efortul companiilor de a organiza lucrul de acasă pentru angajaţii lor

Mihai Stescu30 martie 2020

Un nou serviciu de transfer fisiere – Smash

Mihai Stescu28 iunie 2018

Caterpillar: „New Range. New Rules.” în România prin Bergerat Monnoyeur

Mihai Stescu14 mai 2018

Quail Digital crește productivitatea și calitatea serviciului oferit clientului în retail

Mihai Stescu10 aprilie 2018

Quail Digital – o soluție de comunicare ideală cu impact imediat în experiența clienților

Mihai Stescu5 februarie 2018