Explorarea spațiului

Ganymede, satelitul lui Jupiter, din nou în atenția cercetătorilor

Ganymede, satelitul lui Jupiter, din nou în atenția cercetătorilor

Cu mulți ani în urmă, Jupiter și sateliții săi au fost ”personaje” principale ale Odiseei spațiale a lui Arthur Clarke. Atât Europa cât și Ganymede, au reprezentat locul de desfășurare a unei părți importante din acțiunea celebrelor romane science fiction ale scriitorului britanic.
De curând, observațiile făcute de telescopul spațial Hubble tind să confirme faptul că sub stratul superficial de gheață, pe Ganymede există un ocean cu apă sărată, al cărui volum ar putea depăși cantitatea totală de apă de pe Terra. Prezența apei este una din condițiile necesare pentru găsirea altor lumi locuibile în univers. Desigur este o informație extraordinară, însă această descoperire este importantă și datorită metodei cu care Hubble și cercetătorii de la NASA au făcut-o.
Ganymede este cel mai mare satelit natural din sistemul solar și singurul care deține propriul câmp magnetic. Acest lucru duce la apariția cunoscutelor fenomene similare aurorelor de pe Pământ. Mai mult, aurorele de pe Ganymede sunt puternic influențate de câmpul magnetic al lui Jupiter și periodic își modifică aspectul. Ceea ce s-a observat cu ajutorul lui Hubble este că aurorele de pe Ganymede (prezente în jurul polilor) par a fi influențate de o altă perturbație. Această perturbație a aurorelor se datorează reflexiei câmpului magnetic al lui Jupiter într-o substanță care nu poate fi decât apa sărată, au concluzionat cercetătorii de la NASA.

aurorele de pe Ganymede

aurorele de pe Ganymede

Astfel Hubble se poate folosi pentru a ne imagina ce se afla în interiorul unei planete, studiindu-i fenomenele exterioare, în acest caz aurorele.
Influența asupra aurorelor este atât de puternică, încât se estimează că sub crusta de 150 km de gheață, stratul de apă sărată ar putea avea 100 km, de zece ori mai mult decât cel mai adânc ocean de pe Pamânt.
Imaginea alăturată a fost compusă dintr-o fotografie a lui Ganymede (preluată de sonda Galileo în 2002) și din mai multe observații în spectrul ultraviolet ale lui Hubble asupra poziției aurorelor de pe satelitul lui Jupiter.
Această descoperire vine pentru a celebra prezența lui Hubble de 25 de ani pe orbita Pamântului. Hubble a fost lansat pe 24 Aprilie 1990 de către NASA.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Explorarea spațiului
@MihaiStescu

Project Manager Blogdetehnologie.ro, blog personal: mihai.stescu.ro

More in Explorarea spațiului

După 30 de ani, NASA își îndreaptă din nou privirile spre Venus

Mihai Stescu3 iunie 2021

La revedere, Spitzer!

Mihai Stescu3 februarie 2020

SpaceX lansează cu succes Falcon Heavy

Mihai Stescu7 februarie 2018

NASA prezintă prima sondă care va atinge atmosfera exterioară a soarelui

Mihai Stescu21 septembrie 2017

Ce înseamnă descoperirea făcută de NASA ?

Mihai Stescu22 februarie 2017

BASF susține testarea cultivării plantelor în spațiu

Mihai Stescu20 februarie 2017

Elon Musk publica primele imagini cu motorul viitoarei misiuni pe Marte

Mihai Stescu26 septembrie 2016

Juno a efectuat cu succes prima orbită în jurul lui Jupiter

Mihai Stescu29 august 2016

Welcome to Jupiter!

Mihai Stescu5 iulie 2016