Review-uri

M1004-W, iată un motiv pentru care Axis ne privește de sus

M1004-W, iată un motiv pentru care Axis ne privește de sus

Acum 6 ani făceam cunoștință forțat cu primele camere IP. Aveam nevoie atunci de o soluție rapidă de a înregistra cu sonor ședințele de terapie comportamentală ale lui David și mai apoi să le pot accesa cât mai ușor și să le pot pune la dispoziție într-un format digital prietenos psihologilor care se ocupau de recuperarea lui David. Soluția pe care am ales-o în acel moment a fost un NAS Synology căruia i-am atașat două camere Cisco.
Am făcut la acea vreme eforturi mari să interfațez camerele cu aplicația de supraveghere de pe Synology. Și m-am luptat cu mai multe camere IP până să cumpăr unele pe care ni le permiteam cu greu.
În lista scurtă (de atunci) a camerelor de supraveghere compatibile, 90 % dintre ele erau Axis. Cine era Axis  habar nu aveam atunci, abia mai târziu am descoperit că această companie suedeză produce echipamente de supraveghere de înaltă clasă.
Am citit multe despre Axis, însă prima cameră pe care am testat-o de la acest producător a fost modelul M1004-W, primit acum vreo două săptămâni.
Mi-au trecut până acum prin mână, vreo 10 modele de camere IP cu utilizare casnică sau comerciale (nu profesionale). La Axis M1004-W, încă de când deschizi cutia, știi că a fost gândită și pentru utilizatorii obișnuiți care poate nu dețin îndemânare tehnică deosebită.

Brațul orientabil – care se transformă prin blocare și în suport precum și suportul reglabil pentru prindere temporară, fără a necesita fixarea cu dibluri, ajută utilizatorul care nu poate sau nu dorește să fixeze definitiv camera.

Camera se livrează cu alimentator și se poate conecta atât prin cablu (conector RJ 45 obișnuit, printr-un cablu patch la switch / router) cât și la rețele wireless, deținând chiar un buton de autentificare WPS pentru accesul mai facil în rețea, majoritatea routerelor wireless având acum această facilitate.

Odată conectată la rețea camera trebuie identificată indiferent de modul în care o veți utiliza ulterior – de sine stătătoare sau într-un sistem de supraveghere centralizat. Asta măcar pentru a securiza accesul la ea, generând o parolă pentru utilizatorul implicit (root – asta sună a Linux, nu-i așa? 🙂 ).

În cazul în care rețeaua voastră LAN este în subnetul 192.168.0.0, mai mult ca sigur că puteți accesa camera la adresa implicită, 192.168.0.90. Dacă nu, sau dacă această adresă este utilizată de alt dispozitiv de rețea, puteți utiliza utilitarul livrat odată cu camera – Axis Ip Utility.

Odată pornit, utilitarul listează camerele Axis detectate în aceeași rețea fizică și permite alocarea unei adrese IP fixe, folosind adresa fizică (MAC-ul), care surpriză, la Axis este chiar numărul serial al produsului. Producătorul suedez ajută utilizatorii obișnuiți afișând acest parametru, sub forma de serial number, fără spații sau alte caractere chiar pe cutie, permițând astfel identificarea rapidă în rețea și alocarea unei adrese IP fixe.

Odată obținută adresa IP, se accesează interfața web dintr-un browser. Mai întâi trebuie setată o parolă de acces, apoi se vizualizează / modifică ceilalți parametrii. O privire atentă a interfeței deosebește setările obișnuite, uzuale, de cele specifice utilizatorilor avansați.

Nu voi insista asupra seărilor obișnuite, prezente la majoritatea camerelor IP, ci asupra unora care mi s-au părut interesante.

  1. În pagina de LiveView, accesibilă din orice browser se pot seta butoane virtuale care declanșează acțiuni. Cum ar fi salvarea unui SnapShot sau activarea ieșirii digitale pentru comandarea unui dispozitiv extern.
  2. Informația Pixel Counter care permite setarea unei anume zone din ecran, permițand transmiterea numai a unei dimensiuni exacte în pixeli (funcție solicitată de unele procesoare de imagine și aplicații de recunoaștere facială)
  3. Setarea frecvenței rețelei de alimentare electrică (50 Hz pentru Europa) pentru a evita pâlpâirea neplăcută în cazul neconcordanței.
  4. Funcția de overlay permite adăugarea pe imaginea live a unor sigle, anunțuri și chiar a legăturilor web (hyperlinkuri) care permit folosirea ca și cameră web publică, obținând particularizarea imaginilor trimise fără restricții către vizitatorii unui site web. În Overlay se pot introduce inclusiv informații dinamice în funcție de diverse evenimente – detectarea de mișcare etc
  5. Privacy Mask: selectarea unei zone care va fi acoperită în imaginea live, pentru a proteja intimitatea
  6. Alarm for dark images: alarmă pentru situația în care camera nu mai detectează nimic (nu mai are sursă de iluminare sau a fost obturată), trimisă printr-un mesaj email.

Ca și la alte camere IP, înregistrările pot fi stocate direct pe un card sau pe un NAS, prin protocol FTP sau SMB. Setarea de alerte, destinatari pentru notificări precum și tipuri de acțiuni (simple sau recurente) se face extrem de intuitiv.

De altfel întreaga interfață web este extrem de bine gândită. Producătorul pare că s-a gândit la tot ce face această cameră și la tot ce ar avea nevoie un utilizator (poți inclusiv sa încarci fișiere personalizate de limbă, în cazul în care nu găsești limba dorită).

Eu am utilizat-o fără probleme și din aplicația Surveillance Station de pe Synology, în care nu m-am întâlnit cu nicio incompatibilitate, camera fiind recunoscută imediat și activate funcțiile ei specifice.
Iar dacă dintr-un motiv sau altul accesezi site-ul producătorului AXIS, veți remarca din nou un design minimalist, cu o manevrabilitate extraordinară, punând la dispoziția utilizatorului toată documentația tehnică necesară, utilitare și upgrade-uri de soft.

Date tehnice ale camerei M1004-W:

Senzor: CMOS 1/4” cu scanare progresivă
Lentilă: 2.8 mm, 80 grd unghi vizual, diafragmă F2.0
Sensibilitate: 1.2 – 10000 lucși, F.2.0
Obturator: 1/8000 S – 1/6 s
Pan / Tilt / Zoom : doar digital, din aplicație
Tip compresie video: H.264, MPEG 4, MJPEG
Număr cadre: 25 / 30 fps în funcție de frecvența rețelei
Streaming: multiplu, individual (configurabil H.264 sau MJPEG)
Setari imagine: tip compresie, saturație, luminozitate, constrast, balans de alb, compensare backlight, overlay cu text sau imagini, privacy mask

Rețea: conector RJ 45 și wireless b/g/n
Securitate: acces cu parola, filtrare IP, criptare HTTPS, IEE 802.1X, WEP / WPA, WPA 2
Protocoale: Ip V4/V6, HTTP, HTTPS, SMB, SMTP, Bonjour, UPNP, SNMP, DNS, DynDNS, NTP, RSTP, TCP, UDP, DHCP, ARP, SOCKS

Carcasă din policarbonat alb, pentru uz la interior
Memorie: 256 MB RAM, 128 MB FLASH
Alimentare: 4.9 – 5.1 5 V CC, consum maxim 6.5 W
Conectori: alimentare, rețea, intrare și ieșire digitală (senzori și comandă dispozitive externe)

Am fost plăcut impresionat de camera M1004-W, sper că pe viitor vă voi putea prezenta și alte produse AXIS. Este în mod sigur o alegere pentru orice utilizator, indiferent cât de exigent.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Review-uri
@MihaiStescu

Project Manager Blogdetehnologie.ro, blog personal: mihai.stescu.ro

More in Review-uri

Philips Momentum 5000, monitor UHD polivalent de 32″

Mihai Stescu28 decembrie 2023

Cărți de vizită 2.0 – SpreadID Smartcards

Mihai Stescu12 iulie 2023

Synology DS 923+, mai mult decât un NAS

Mihai Stescu23 februarie 2023

Review căști de gaming Viro Plus USB de la SPC Gear

Mihai Stescu16 decembrie 2022

Productivitate la maxim în biroul de acasă cu monitorul Philips 34E1C5600HE

Mihai Stescu21 noiembrie 2022

Panasonic LZ200, un televizor excepțional pentru acasă dar și pentru profesioniști

Mihai Stescu30 martie 2022

Samsung The Terrace, entertainment indoor dar și outdoor

Mihai Stescu8 decembrie 2021

Synology DS 1621+ ideal pentru entuziaști dar și small business

Mihai Stescu9 septembrie 2021

Beosound Level, o bijuterie Bang & Olufsen gândită pentru viitor

Mihai Stescu5 iulie 2021