Review-uri

Ubiquiti – jocul s-a terminat

Ubiquiti – jocul s-a terminat

În ultimii 10 ani am folosit multe modele de routere, de la mărci diferite, destinate atât utilizării casnice sau office cât și unele mai sofisticate, pentru utilizare enterprise. Am participat chiar la un curs Cisco online, pe vremea când aveam nevoie să configurez un router cu conexiune dual WAN și load ballancing. (foarte complicat pentru mine la în acel moment).

Acum două săptămâni, un prieten mi-a prezentat un router Ubiquiti EdgeRouter Lite împreună cu un access point UniFi AC Lite al aceluiași producător. Am observat că se bazează pe tehnologii foarte noi, împachetate într-o interfața foarte prietenoasă cu rezultate comparabile cu produse enterprise.

Pentru că mi-au plăcut foarte mult, am propus prietenilor de la WiFi Mag să le fac un review acestor echipamente. Așa că în ultima săptămână am avut serile ocupate studiind aceste echipamente minunate.

Trebuie să vă avertizez. Modul de setare a acestor routere, ca și soluțiile de gestionare propuse mai jos nu sunt accesibile utilizatorilor care nu dețin cunoștințe de rețelistică peste medie și chiar de linux. (măcar la început…)

Așa cum spuneam în titlu, nu e joacă, e chiar o provocare, pe care însă, cu puțină insistență, se va materializa ulterior într-un sistem genial, extrem de ușor de gestionat și care oferă nenumărate unelte pentru un administrator de rețea.

Configurația pe care am făcut-o eu poate fi utilizată în birouri, restaurante, hoteluri și orice alte spații care pot necesita extinderi ale rețelei, dar și funcții specifice lucrului cu publicul (de exemplu Hot Spot sau acces controlat în rețeaua WiFi).

Am folosit pentru teste:

  • un router Ubiquiti EdgeRouter Lite
  • un Acces Point Ubiquiti UniFi AC Lite
  • laptopul meu MacBookPro
  • o conexiune la internet RDS Gigabit (conectare prin PPOE)

Ar trebui să aveți pregătite câteva cabluri patch și un switch. De asemenea, vă recomand să nu opriți routerul vostru încă, veți avea nevoie de el.

Routerul EdgeRouter Lite de la Ubiquiti permite aproape orice scenariu de conectare la internet a unei rețele, folosind una sau două conexiuni (inclusiv load balancing).

Pentru a seta routerul, este necesar să vă setați placa de rețea a computerului cu o adresă IP din clasa 192.168.1.0, subnetul 255.255.255.0 și pentru gateway completați 192.168.1.1 (adresa implicită a routerului din fabrică).

Am conectat portul ETH1 cu un cablu patch în placa de rețea a laptopului și apoi am accesat din browser interfața routerului, la 192.168.1.1.

Valorile implicite sunt ubnt , atât pentru user name cât și pentru parolă.

Nu vă voi spune amănunțit fiecare pas al configurării, voi trece în revistă doar etapele pe care le-am parcurs și ce difivultăți am întâmpinat și modul în care le-am rezolvat.

V-am spus că ar fi bine să nu vă dezafectați încă routerul vechi, deoarece s-ar putea ca în configurare să aveți nevoie de o conexiune la internet. De ce spun asta? Pentru că depinde ce variantă de firmware este deja instalată în router. Cele mai noi, sunt mai complexe și dețin inclusiv asistenți de configurare pentru scenarii clasice.

În acest moment, ultima versiune de firmware pentru EdgeRouter Lite este de 1.9.1. Eu am avut surpriza să găsesc pe routerul de test versiunea 1.2 (pentru că Serghei și echipa lui de la WiFi Mag chiar au vrut să mă pună la încercare și cum glumeam cu un prieten, mi-au dat o problemă de olimpiadă 🙂 ).

Deoarece înainte să mă conectez la router descărcasem de pe site-ul Ubiquiti ultimul firmware, mi-am zis că voi rezolva rapid trecerea și mai apoi voi seta parametrii routerului.

Din păcate combinația dintre sistemul de operare al laptopului (Mac OSx) și versiunea de firmware prezentă pe router m-au dus într-o situație cunoascută printre fanii Ubiquiti, în care este imposibilă actualizarea de firmware folosind interfața grafică…

Am revenit pe conexiunea wireless a laptopului și am început să caut soluția pe internet. Era clar, trebuia să fac upgrade de firmware din interfața ssh a routerului, dar într-un anume fel trebuia să am routerul conectat la internet.

Așa că i-am configurat mai întâi interfața ETH0 ca având adresă IP dinamică și am conectat acel port în routerul meu funcțional. Am verificat din routerul meu ce IP a primit EdgeLite și m-am conectat prin SSH la el.

După ce m-am asigurat că acesta este conectat la internet (am dat un ping la google.com), am tastat comanda care încărca imaginea firmware de pe serverul Ubiquiti:

add system image http://dl.ubnt.com/firmwares/edgemax/v1.9.1/ER-e100.v1.9.1.4939093.tar

Observasem eu că cei de la Ubiquiti, în interfața de download a firmeware-ului de pe site aveau opțiunea COPY URL, pe care de altfel am folosit-o cu succes, ca să nu scriu de mână calea de download 🙂

Firmware-ul s-a actualizat cu succes și noua interfața conține mult mai multe opțiuni pentru cei care nu se descurcă în linux, asistenții vizuali de configurare fiind foarte bine puși la punct.

Setarea conexiunii PPoE a fost apoi o joacă, la fel și parametrii generali ai rețelei LAN (pool-ul pentru DHCP și forwardarea de porturi pentru device-urile din rețeaua mea care au acces din exterior).

Cu toate că rețeaua cablată de acasă este CAT5 și destul de veche, și laptopul meu nu foarte rapid, am obținut următorul rezultat la testul standard de viteză:

Am văzut același router, într-o rețea cablată corect și cu o conexiune business care obținuse 946 Mbps. Pentru mine, e suficient!

Iată mai jos câteva capturi de ecran din interfața routerului, cu diverse secțiuni din suita de unelte prezente:

Interfața standard a routerului oferă o multitudine de informații și statistici despre conexiunile routerului, porturile acestuia și traficul efectuat prin ele.

Odată setat routerul, am montat în LAN, cu ajutorul adaptorului PoE și acces point-ul Unifi AP LITE.
Am instalat pe laptop softul UniFi – o unealtă incredibilă, cu care în maxim 5 minute mi-am creat o rețea wireless pe care am alocat-o acces pointului abia cuplat în rețea.
Mai mult, softul m-a anunțat imediat că există o actualizare de firmware pentru access point și m-a întrebat dacă vreau să o aplic acum sau să o programez 🙂

Ce mi s-a părut fantastic este modul în care UniFi vede o infrastructură IT. Închipuiți-vă că aveți o rețea cu 1 router la care cuplați de exemplu 10 acces point-uri. În soft creați o rețea wireless (setați frecvență, mod de securitate, SSID și apoi trimiteți aceste setări printr-un singur click în oricare din acces point-urile din rețea.

Mai puneți mâine un acces point ? Nicio problemă. Cuplați-l fizic la rețea, softul UniFi îl descoperă și apoi îi asignați și lui aceeași sau altă rețea wireless. Este disponibil un soft nou pentru access point? Actualizarea se aplică automat, alegând un moment al zilei potrivit pentru asta.

Este incredibil de productiv acest mod de a privi o rețea. Nu mai spun că Ubiquiti oferă și posibilitatea de a gestiona această rețea de oriunde sunteți conectat la internet, prin cloud.

V-am făcut capul calendar 🙂

Dar, vă spun sincer că setarea acestor echipamente mi-a oferit o satisfacție personală grozavă și ulterior mi-a confirmat că deși pot fi implementate și de către persoane cu mai puține cunoștințe din domeniu, ele se bazează pe tehnologii solide, care oferă performanțe foarte bune și mai ales o productivitate extraordinară.

Utilizarea lor în situații de rețele informatice în dezvoltare (birouri, spații publice, hoteluri, pensiuni) fiind soluția ideală.

Implementarea soluțiilor Ubiquiti se poate face și cu una din nenumăratele firme partenere cu care WiFi Mag lucrează pe întreg teritoriul țării. Și pentru cei care au nevoie de asistență, WiFi Mag are o linie telefonică de suport tehnic, de unde puteți primi orice informațiile tehnice necesare.

Le mulțumesc prietenilor de la WiFi Mag pentru oportunitatea oferită!

View Comments (2)

2 Comments

  1. Pingback: #CeVrăjiMaiFacBloggerii Mihai Stescu face un foarte bun review la EdgeRouter Lite - Cristian China Birta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Review-uri
@MihaiStescu

Project Manager Blogdetehnologie.ro, blog personal: mihai.stescu.ro

More in Review-uri

Philips Momentum 5000, monitor UHD polivalent de 32″

Mihai Stescu28 decembrie 2023

Cărți de vizită 2.0 – SpreadID Smartcards

Mihai Stescu12 iulie 2023

Synology DS 923+, mai mult decât un NAS

Mihai Stescu23 februarie 2023

Review căști de gaming Viro Plus USB de la SPC Gear

Mihai Stescu16 decembrie 2022

Productivitate la maxim în biroul de acasă cu monitorul Philips 34E1C5600HE

Mihai Stescu21 noiembrie 2022

Panasonic LZ200, un televizor excepțional pentru acasă dar și pentru profesioniști

Mihai Stescu30 martie 2022

Samsung The Terrace, entertainment indoor dar și outdoor

Mihai Stescu8 decembrie 2021

Synology DS 1621+ ideal pentru entuziaști dar și small business

Mihai Stescu9 septembrie 2021

Beosound Level, o bijuterie Bang & Olufsen gândită pentru viitor

Mihai Stescu5 iulie 2021