Nu am făcut niciodată cercetare științifică și cunoștințele mele de fizică cuantică sunt precare, limitate la noțiunile expuse în curicula de liceu și mai apoi facultate tehnică. Am remarcat însă ca și voi că cercetările celebrului Albert Einstein au schimbat cursul omenirii, influențând toate domeniile științei.
Teoria relativității, inovatoare, îndrăzneață, contestată, susținută rămâne la baza tuturor tuturor studiilor ulterioare, fie ca un punct de plecare, fie ca o posibilă particularizare.
Zilele acestea, mediul științific e zguduit de știrea că s-ar putea să se fi detectat în cele din urmă o undă gravitațională. Imaginate și susținute de Einstein, undele gravitaționale sunt perturbări perturbări în spațiu timp care s-au produs în urma unor evenimente extrem de violente din univers.
Fie că vorbim de Big Bang – explozia primordială de acum aproape 14 miliarde de ani, fie că ne referim la explozii ale stelelor, ciocniri de găuri negre, toate aceste evenimente extreme produc unde gravitaționale care se propagă în întreg universul.
Toți ați aruncat cu pietre în apă și ați remarcat cum undele formate se disipă circular la suprafața apei. Tot așa undele gravitaționale se împrăștie în toate direcțiile (dar și în timp) și explică conform teoriei relativității a lui Einstein influența masei asupra formei spațiului.
Ei bine aceste unde erau nedectabile (sau poate încă sunt). Cercetătorii au imaginat un sistem prin care pot observa efectele lor asupra spațiului. Este vorba de LIGO, observatorul din Louisiana, unde cu ajutorul LISA Pathfinder speră să detecteze aceste unde gravitaționale.
Cu ajutorul acesturi interferometru cu laser, cercetătorul Lawrence Krauss de la universitatea Statului Arizona pare că a detectat primele unde gravitaționale.
Tehnologia este explicată pe scurt în filmul de mai jos:
Așa cum spunea și Krauss, trebuie să mai avem puțină răbdare, deoarece rezultatele pot schimba radical modul nostru de viață. Așteptarea e grea și nerăbdarea de înțeles pentru cei care și-au dedicat mult timp acesttor cercetări.
Facebook
Twitter
RSS