Descoperiri științifice

Așteptând unda gravitațională a lui Einstein

Așteptând unda gravitațională a lui Einstein

Nu am făcut niciodată cercetare științifică și cunoștințele mele de fizică cuantică sunt precare, limitate la noțiunile expuse în curicula de liceu și mai apoi facultate tehnică. Am remarcat însă ca și voi că cercetările celebrului Albert Einstein au schimbat cursul omenirii, influențând toate domeniile științei.

Teoria relativității, inovatoare, îndrăzneață, contestată, susținută rămâne la baza tuturor tuturor studiilor ulterioare, fie ca un punct de plecare, fie ca o posibilă particularizare.

Zilele acestea, mediul științific e zguduit de știrea că s-ar putea să se fi detectat în cele din urmă o undă gravitațională. Imaginate și susținute de Einstein, undele gravitaționale sunt perturbări perturbări în spațiu timp care s-au produs în urma unor evenimente extrem de violente din univers.

Fie că vorbim de Big Bang – explozia primordială de acum aproape 14 miliarde de ani, fie că ne referim la explozii ale stelelor, ciocniri de găuri negre, toate aceste evenimente extreme produc unde gravitaționale care se propagă în întreg universul.

Toți ați aruncat cu pietre în apă și ați remarcat cum undele formate se disipă circular la suprafața apei. Tot așa undele gravitaționale se împrăștie în toate direcțiile (dar și în timp) și explică conform teoriei relativității a lui Einstein influența masei asupra formei spațiului.

Ei bine aceste unde erau nedectabile (sau poate încă sunt). Cercetătorii au imaginat un sistem prin care pot observa efectele lor asupra spațiului. Este vorba de LIGO, observatorul din Louisiana, unde cu ajutorul LISA Pathfinder speră să detecteze aceste unde gravitaționale.

Cu ajutorul acesturi interferometru cu laser, cercetătorul Lawrence Krauss de la universitatea Statului Arizona pare că a detectat primele unde gravitaționale.
Tehnologia este explicată pe scurt în filmul de mai jos:

Așa cum spunea și Krauss, trebuie să mai avem puțină răbdare, deoarece rezultatele pot schimba radical modul nostru de viață. Așteptarea e grea și nerăbdarea de înțeles pentru cei care și-au dedicat mult timp acesttor cercetări.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperiri științifice
@MihaiStescu

Project Manager Blogdetehnologie.ro, blog personal: mihai.stescu.ro

More in Descoperiri științifice

Samsung lansează primul chipset V-NAND de 1 TB care va fi utilizat în noile generații de dispozitive de stocare

Mihai Stescu3 februarie 2019

Nordul nu mai e chiar nord

Mihai Stescu15 ianuarie 2019

Toshiba testează un autobuz electric cu încărcare contactless

Mihai Stescu31 mai 2016

Așteptarea a luat sfârșit. Einstein a avut dreptate

Mihai Stescu12 februarie 2016
Reactor fuziune

Reactorul de fuziune produs de Lockheed Martin ar putea schimba lumea

Mihai Stescu30 iunie 2015

Volvo a lansat pentru bicicliști o vopsea invizibilă ziua dar fosforescentă noaptea

Vlad Dulea6 aprilie 2015

Doi studenți au creat un dispozitiv care stinge flăcările cu ajutorul sunetelor joase

Vlad Dulea6 aprilie 2015