Casa inteligentă

Centralele termice Ariston pășesc în era IoT

Centralele termice Ariston pășesc în era IoT

Centrale termice Ariston

Centrale termice Ariston

Pe măsură ce internetul este prezent din ce în ce mai mult în viața noastră, este firesc ca el să influențeze și tehnologiile pe care le utilizăm de mai mult timp, aducându-le îmbunătățiri majore, în ceea ce privește confortul, siguranța și exactitatea cu care noi device-uri și interfețe pot controla, de exemplu centrala termică.

În urmă cu 15 ani, controlul centralelor termice la distanță se făcea numai prin intermediul rețelelor telefonice (fixe și mai târziu mobile) și funcționalitățile termostatelor care erau dotate cu modemuri erau foarte limitate și supuse interferențelor și aveau multe probleme de compatibilitate cu serviciile companiilor de telecomunicații. Din acest motiv modemurile erau oferite in special de companiile de telefonie și costurile de achiziție erau foarte ridicate. Mai mult, tehnologiile erau destul de limitate si controlul centralelor la distanță se facea exclusiv ON – OFF

Dezvoltarea internetului și acccesibilitatea accesului la rețeaua globală au suferit creșteri dramatice în ultimii 20 de ani. Dacă în anul 2000 se estima că aveau access la internet aproximativ 500 milioane de persoane (cam 7% din populația globului), în prezent sunt conectați aproape 46 % din locuitori. Chiar și în România, numărul conexiunilor prin tehnologia 4G s-a dublat în 206 față de 2015. Odată cu ușurarea accesului la internet și prin dispozitive mobile, s-au dezvoltat termostate cu comandă prin internet, care oferă utilizatorului un control total asupra centralei termice atât în mod local, dar și atunci când își controlează instalația de la distanță.

Desigur, ca și utilizator, ne punem deseori probleme referitoare atât la utilitatea unui astfel de dispozitiv, dar mai ales asupra preciziei și  securității acestuia.

Voi dezbate fiecare din aceste subiecte mai jos, referindu-mă însă la un produs particular.

Compania Ariston a dezvoltat o aplicație denumită Ariston NET, care împreună cu kitul de conectare Sensys Net și Cube S Net permite oricărei centrale Ariston din gamele  Evo şi One să fie comandată facil și sigur de la distanță prin internet, folosind telefonul mobil, tableta sau un calculator clasic

Să vorbim despre utilitate.

În condițiile în care viața noastră a devenit din ce în ce mai dinamică și suntem permanent conectați la internet, mi se pare firesc să avem pe telefonul mobil o aplicație care să ne controleze confortul termic din casă. Cu ajutorul aplicației Ariston NET, putem controla de la distanță:

– valoarea temperaturii ambiantă într-una sau mai multe încăperi (în funcție de gradul de complexitate al instalației existente)

– valoarea temperaturii apei calde menajere

– schimbarea regimului de lucru vară / iarnă

– activarea funcției AUTO

– programarea orară

Nu trebuie să dețineți cunoștințe tehnice deosebite , pentru a seta centrala. Aplicația are o interfață intuitivă, care permite operarea centralei extrem de rapid și eficient.

De exemplu putem în prealabil să setam o programare zilnică a centralei, alegând unul din programele orare prestabilite și utilizând o temperatură de confort pentru perioada când suntem acasă și o temperatură redusă pentru restul timpului. Mai mult,putem oricând întrerupe acest program alegând modul de funcționare manual, cu o valoare a temperaturii pe care o setăm prin intermediul aplicației.

Acest lucru este foarte util mai ales când intervin în programul nostru diverse schimbări, care se reflectă în setarea unei alte valori a temperaturii decât cea stabilită prin program.

Un alt aspect extrem de util al aplicației Ariston Net este faptul că orice anomalie de funcționare este transmisă automat utilizatorului.

Se pot evita astfel deplasări inutile, de exemplu pentru situații destul de des întâlnite cum ar fi lipsa gazului. Aplicația anunță utilizatorul și atunci când trebuie programată o revizie a centralei termice, putând ulterior stabili de comun acord cu centrul de service data și ora efectuării acesteia.

Cât de precisă este această tehnologie?

Kitul de conectare și centrala propriu zisă dețin senzori foarte preciși, care permit controlul exact al temperaturii. Toate operațiunile legate de timp sunt controlate prin servere extrem de performante, sincronizate cu serverele internaționale utilizate în mod obișnuit de toți utilizatorii internetului. Așa că precizia este una mult mai bună decât a tehnologiilor clasice. Serverul cloud este un mijloc de identificare și de transmitere a informațiilor dintre aplicație și centrala termică.

Cum rămâne cu sigurtanța?
Este o astfel de tehnologie supusă întreruperilor de comnunicație, a penelor de tensiune? Cum reacționează instalația în aceste cazuri? Ar putea cineva din exterior să-mi controleze centrala?

Sunt întrebări normale, pe care orice utilizator de internet și le pune.

Pe serverele cloud nu se stochează informații, ele asigură exclusiv autentificarea și comunicarea aplicației cu centrala termică  și serviciul este disponibil permanent, cu excepție operațiunilor de mentenanță programate, care sunt anunțate din timp utilizatorului.

Chiar dacă dispozitivul Sensys Net / Cube S Net se deconectează temporar de la internet, el funcționează după regimul programat anterior, care a fost transmis centralei atunci când exista conexiunea la internet. Utilizatorul primește alerte inclusiv referitoare la starea conexiunii la internet a kitului Sensys Net și poate acționa pentru restabilirea acesteia.

În ceea ce privește securitatea, iată de ce compania Ariston a ales să găzduiască aceste aplicații nu pe serverul de la sediul său ci în mai multe data center-uri, care garantează un grad ridicat de disponibilitate și siguranță a serviciului.

Aplicația se conectează la kitul Sensys Net / Cube S Net cu un nume de utilizator și o parolă , ceea ce oferă un grad sporit de securitate, permițând accesul la setările centralei numai persoanei autorizate.

Mai mult ca sigur că în următorii 5 – 10 ani, toate centralele termice vor fi comandate exclusiv prin internet. Mi se pare firesc că Ariston a decis introducerea unei astfel de tehnologii, trecând odată cu clienții săi în era Internet of Things.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Casa inteligentă
@MihaiStescu

Project Manager Blogdetehnologie.ro, blog personal: mihai.stescu.ro

More in Casa inteligentă

Un nou brand de tehnologie pe piața din România. Dreame lansează mai multe produse inteligente pentru casă

Mihai Stescu20 iunie 2024

Legrand lansează pe plan local noua gamă SUNO, adaptată cerințelor actuale ale consumatorilor

Mihai Stescu7 octombrie 2022

Smart home, a fi sau a nu fi o casă inteligentă

Mihai Stescu6 mai 2021
intrerupatoare tactile

Întrerupătoarele tactile, un motiv să îți transformi casa într-una inteligentă

Mihai Stescu7 august 2019

Ikea colaborează cu Sonos pentru primele boxe active comercializate de gigantul suedez

Mihai Stescu26 iulie 2019

Flexibilitate și confort cu videointerfonul wireless Optex iVision+

Mihai Stescu25 ianuarie 2018
Ariston Velis Evo Plus

Cum alegem și întreținem un boiler electric

Mihai Stescu11 octombrie 2017

Samsung lansează Wind-Free, noul model revoluționar de aparate de aer condiționat

Mihai Stescu19 ianuarie 2017

Locuința ta, mai inteligentă cu Philps Hue

Mihai Stescu17 noiembrie 2016