Cea mai mare provocare pentru producătorii de SSD-uri a fost până acum capacitatea. Chip-urile sunt scumpe și ocupă destul de mult loc în carcasa unui SSD.
Eu am un SSD de 256 GB pe laptop și o dată la 2 – 3 luni mă asigur că am șters informații nefolositoare, eliberând cât de mult spațiu pot. Mi-ar place să am un SSD de capacitate mai mare, dar la momentul achiziționării, mi s-au părut foarte scumpe…
După ce Samsung a lansat tehnologia V-NAND care suprapune chip-urile pentru a crește capacitatea de stocare, Intel și Micron intră și ei în joc și soluția propusă de ei, 3D NAND se pare că permite densități mai mari.
Această tehnologie e simplu de explicat, în linii mari. În mod tradițional, chip-urile de memorie sunt construite într-un singur plan, iar la tehnologia 3D NAND, celulele de memorie plane sunt ulterior suprapuse. În acest fel se mărește capacitatea chip-urilor.
Intel și Micron anunță chipuri de 48 GB, care multiplicate în spațiul permis de carcasa SSD-urilor ar aduce capacitatea până la 3.5 TB pentru un SSD in format M.2 și până la 10 TB pentru unul în carcasă tradițională de 2.5 inch. Momentan într-un SSD de 2.5 inch se înghesuie maxim 4 TB.
Interesant este că implementarea 3D NAND va aduce probabil și un cost mai scăzut per TB de date. Asta deoarece deși Samsung susține ca singură posibilitate de suprapunere a chipurilor necesită o tehnologie charge-trap-flash (CTF – care utilizează straturi de Si3N4 pentru stocarea electronilor), Intel și Micron folosesc o tehnologie mai veche: floating gate MOSFET (cu siliciu policristalin). Această tehnologie mai veche poate fi mai ieftină, susțin Intel și Micron, în competiție cu rivalul Samsung.
Așa că în curând putem spera la apariția unor SSD-uri de capacități mai mari vândute la prețuri mai mici.
Iată și un film publicat de Micron, care explică tehnologia 3DNAND:
Facebook
Twitter
RSS