Casa inteligentă

Întrerupătoarele tactile, un motiv să îți transformi casa într-una inteligentă

Întrerupătoarele tactile, un motiv să îți transformi casa într-una inteligentă

Am avut șansa să cresc într-o casă în care tata, inginer de profesie, meșterea tot timpul, mai ales în ceea ce privește instalațiile electrice. În același timp am fost îndrumat către un cerc de electronică, unde am devenit prieten cu o mulțime de dispozitive și componente electronice.

La 10 ani, chiar dacă nu înțelegeam cum se fabrică și ce se întâmplă într-un tranzistor sau într-un circuit integrat, realizam o mulțime de dispozitive, pe care probabil acum le-aș numi gadgeturi. Am automatizat acvariul, iluminatul din camera mea și am adăugat multe ”minuni tehnologice” batrânei Dacii 1310 a tatălui meu.

În acea perioadă, electronica a avut o evoluție exponențială dar din păcate, pe piața din România se găseau foarte greu componente electronice de calitate. Îmi aduc aminte cât de greu făceam rost de circuite integrate cu care să contruim relee bistabile sau monostabile.

Am reușit însă să construiesc un bistabil pentru o veioză, care avea la bază un senzor tactil rezistiv, construit dintr-o bucată de cablaj, pe care făcusem ceea ce era atunci strămoșul întrerupătoarelor tactile. Mai mult, atunci când becul veiozei era stins, un led roșu dreptunghiular, ceva extrem de rar în 1986, se aprindea lângă senzor, semnalizând poziția acestuia și făcându-l mai ușor de găsit pe întuneric.

Modului se alimenta la curent continuu și necesita o sursă de tensiune cu transformator, care împreună cu montajul meu electronic depășeau cu mult spațiul din suportul veiozei, unde ar fi trebuit să le instalez. Nu a fost ceva foarte estetic, dar am fost tare mândru de el.

Iată că după treizeci și ceva de ani, tehnologia a avansat enorm. Între timp, eu am devenit inginer de instalații, am studiat instalații electrice și luminotehnică 🙂

Și acum, ca să-mi transform casa într-una inteligentă am la dispoziție o mulțime de gadgeturi, moderne, miniaturizate și cu un design deosebit, care pot fi ușor instalate de aproape oricine.

Poți găsi, de exemplu, mai multe modele de întrerupătoare tactile, care înlocuiesc extrem de simplu întrerupătoarele clasice. Ele includ tot ce trebuie: sursă de alimentare, senzori capacitivi și diverse sisteme de afișare a stării, cu leduri multicolore și măști care permit personalizarea.

Mai mult, sunt proiectate să se potrivească perfect diferitelor tipuri de doze pentru aparate care există pe piață. Fie montate singure, fie în doze cu mai multe întrerupătoare tactile. Există desigur variantele cu variator inclus și unele cărora le poți atața o telecomandă.

Sunt construite foarte robust, au materiale de calitate și proiectanții au avut mereu ca prioritate securitatea utilizatorului, chiar dacă sunt amplasate în medii umede.

Designul este foarte plăcut și se găsesc în variante de culori diferite, care se potrivesc oricărei case. Poți alege dintr-o gamă foarte largă de modele, potrivite cerințelor tale.

Am remarcat cât de prompte sunt acum releele incluse, nu trebuie să mai ai grija unei comutări zgomotoase și care genera arc electric, deranjând consumatorii mai sensibili, cum ar fi sistemele audio video.

Întrerupătoarele tactile sunt disponibile și pentru variantele mai complicate de instalații. Poți să comanzi două becuri separate sau le poți folosi în locul întrerupătoarelor cap de scară.

Se pot găsi întrerupătoare tactile la magazinele de bricolaj, dar și online, eu am studiat despre ele pe acest magazin online cu componente pentru case smart.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Casa inteligentă
@MihaiStescu

Project Manager Blogdetehnologie.ro, blog personal: mihai.stescu.ro

More in Casa inteligentă

Smart home, a fi sau a nu fi o casă inteligentă

Mihai Stescu6 mai 2021

Ikea colaborează cu Sonos pentru primele boxe active comercializate de gigantul suedez

Mihai Stescu26 iulie 2019

Flexibilitate și confort cu videointerfonul wireless Optex iVision+

Mihai Stescu25 ianuarie 2018
Ariston Velis Evo Plus

Cum alegem și întreținem un boiler electric

Mihai Stescu11 octombrie 2017
Centrale termice Ariston

Centralele termice Ariston pășesc în era IoT

Mihai Stescu23 august 2017

Samsung lansează Wind-Free, noul model revoluționar de aparate de aer condiționat

Mihai Stescu19 ianuarie 2017

Locuința ta, mai inteligentă cu Philps Hue

Mihai Stescu17 noiembrie 2016

Ariston NET, saltul gigantic de la un termostat clasic la casa inteligentă

Mihai Stescu26 octombrie 2016

Soluțiile de protecție ȋmpotriva incendiilor, o prioritate ȋn implementarea proiectelor GEZE

Mihai Stescu24 martie 2016