Am avut șansa să cresc într-o casă în care tata, inginer de profesie, meșterea tot timpul, mai ales în ceea ce privește instalațiile electrice. În același timp am fost îndrumat către un cerc de electronică, unde am devenit prieten cu o mulțime de dispozitive și componente electronice.
La 10 ani, chiar dacă nu înțelegeam cum se fabrică și ce se întâmplă într-un tranzistor sau într-un circuit integrat, realizam o mulțime de dispozitive, pe care probabil acum le-aș numi gadgeturi. Am automatizat acvariul, iluminatul din camera mea și am adăugat multe ”minuni tehnologice” batrânei Dacii 1310 a tatălui meu.
În acea perioadă, electronica a avut o evoluție exponențială dar din păcate, pe piața din România se găseau foarte greu componente electronice de calitate. Îmi aduc aminte cât de greu făceam rost de circuite integrate cu care să contruim relee bistabile sau monostabile.
Am reușit însă să construiesc un bistabil pentru o veioză, care avea la bază un senzor tactil rezistiv, construit dintr-o bucată de cablaj, pe care făcusem ceea ce era atunci strămoșul întrerupătoarelor tactile. Mai mult, atunci când becul veiozei era stins, un led roșu dreptunghiular, ceva extrem de rar în 1986, se aprindea lângă senzor, semnalizând poziția acestuia și făcându-l mai ușor de găsit pe întuneric.
Modului se alimenta la curent continuu și necesita o sursă de tensiune cu transformator, care împreună cu montajul meu electronic depășeau cu mult spațiul din suportul veiozei, unde ar fi trebuit să le instalez. Nu a fost ceva foarte estetic, dar am fost tare mândru de el.
Iată că după treizeci și ceva de ani, tehnologia a avansat enorm. Între timp, eu am devenit inginer de instalații, am studiat instalații electrice și luminotehnică 🙂
Și acum, ca să-mi transform casa într-una inteligentă am la dispoziție o mulțime de gadgeturi, moderne, miniaturizate și cu un design deosebit, care pot fi ușor instalate de aproape oricine.
Poți găsi, de exemplu, mai multe modele de întrerupătoare tactile, care înlocuiesc extrem de simplu întrerupătoarele clasice. Ele includ tot ce trebuie: sursă de alimentare, senzori capacitivi și diverse sisteme de afișare a stării, cu leduri multicolore și măști care permit personalizarea.
Mai mult, sunt proiectate să se potrivească perfect diferitelor tipuri de doze pentru aparate care există pe piață. Fie montate singure, fie în doze cu mai multe întrerupătoare tactile. Există desigur variantele cu variator inclus și unele cărora le poți atața o telecomandă.
Sunt construite foarte robust, au materiale de calitate și proiectanții au avut mereu ca prioritate securitatea utilizatorului, chiar dacă sunt amplasate în medii umede.
Designul este foarte plăcut și se găsesc în variante de culori diferite, care se potrivesc oricărei case. Poți alege dintr-o gamă foarte largă de modele, potrivite cerințelor tale.
Am remarcat cât de prompte sunt acum releele incluse, nu trebuie să mai ai grija unei comutări zgomotoase și care genera arc electric, deranjând consumatorii mai sensibili, cum ar fi sistemele audio video.
Întrerupătoarele tactile sunt disponibile și pentru variantele mai complicate de instalații. Poți să comanzi două becuri separate sau le poți folosi în locul întrerupătoarelor cap de scară.
Se pot găsi întrerupătoare tactile la magazinele de bricolaj, dar și online, eu am studiat despre ele pe acest magazin online cu componente pentru case smart.
Facebook
Twitter
RSS