
Note 9 a intrat deja pe piața din România, iar prietenii de la Samsung mi-au trimis să testez ultimul lor model. De cumpărat Note 9 se găsește deja și la emag.
Este prima dată când folosesc un Note și am rămas impresionat de complexitatea lui. Note 9 nu mai este un simplu telefon, ci un dispozitiv inteligent care te poate însoți atât în mediul de business cât și în momentele de relaxare.
Aspectul fizic provine din varianta precedentă, are însă mici diferențe care merg pe linia noului design Samsung. Note 9 este puțin mai mare și mai gros decât Note 8.
Este pe departe cel mai mare telefon pe care l-am folosit vreodată, așa că îmi făceam griji pentru ergonomie. Spatele este însă puțin curbat la ambele capete, ceea ce ajută foarte mult mai, ales când îl ții cu o singură mână.
Lipsa butoanelor fizice de pe față, marginile înguste și ecranul infinity îți dau senzația unui telefon futurist, extras dintr-un film SF.
Continuând tradiția, Samsung a păstrat jackul de căști, plasat lângă portul USB C și cel pentru S-Pen. Uitându-mă la porturi, mi-am amintit că Samsung a declarat Note 9 ca având gradul de protecție IP 68. Asat nu înseamnă că îl veți lua în piscină, ci că telefonul este protejat la expunerea accidentală la praf și apă, inclusiv pentru S-Pen, creionul magic al celor de la Samsung.
Aminteam mai devreme de ecranul infinity. El este construit în tehnologie Super AMOLED, cu o rezoluție de 2960 x 1440 pixeli, care raportați la dimeniuni aduc o rezoluție de 516ppi.
Ecranul este compatibil cu standardul HDR 10, care aduce o experiență deosebită a imaginilor și filmelor realizate în tehnologie HDR. Dinamica imaginii este surprinzătoare și am remarcat o claritate deosebită inclusiv pentru informațiile afișate în modul OFF.
După părerea mea este cel mai bun afișaj al celor de la Samsung. Și având în vedere că Samsung produce ecrane pentru aproape toți ceilalți producători de telefoane, este acum probabil cel mai bun ecran de pe piața dispozitivelor mobile.
De obicei ascult conținutul de pe telefon exclusiv prin căști, însă am fost curios să testez pe telefon conținut Dolby Atmos redat prin cele doua difuzoare cu care este dotat. Experiența e faină și în mod sigur amatorii de jocuri vor fi foarte încântați de prezența celor două difuzoare și a tehnologii Dolby Atmos.
Pentru utilizatorii gaming, procesorul îmbunătățit cu 33% față de vechea versiune și prezența procesorului grafic upgradat sunt garanții ale unei experiențe grafice deosebite, inclusiv la momentul conectării pe ecrane externe, prin tehnologia Samsung Dex.
Pentru că aminteam de căști. Samsung a păstrat la Note 9 jackul de 3.5 mm. Iar pentru utilizatorii de căști wireless, a implementat mai multe codecuri pentru transmisia Bluetooth, pentru a se adapta diverselor cerințe ale producătorilor de căști.
Eu am testat sunetul atât pe căștile mele clasice Sennheiser Momentum Over Ear, prin cablu, dar și pe căști Bluetooth (FiiO și JBL).
DAC-ul cu care este dotat suportă rezoluții de până la 32-bit/384kHz. Am ascultat atât de pe Tidal, cât și fișiere HiRes redate local. Sunetul este neașteptat de bun, aproape nu simți nevoia unui player audio separat. Poate doar partea de amplificare ar mai avea nevoie de ajustări, sunt sigur că specialiștii Harmann cooptați de Samsung au fost obligați să reducă mult consumul amplificatorului de căști pentru a păstra autonomia recunoscută a bateriei lui Note 9.
Pentru a beneficia de un sunet bun, vă recomand să folosiți însă căști bune. Eu am testat cu Sennheiser Momentum Over Ear, cu care Note 9 s-a comportat foarte bine.
Atât pentru conținut audio stocat local, dar și pentru fotografi și filme pe care alegi să le memorezi, Note 9 standard are 128 GB de memorie, pe care o poți mări folosind un card micro SD de până la 512 GB.
Note 9 atinge bariera de 1 TB date stocate, la varianta cu memorie de 512 GB + card de 512 GB. O capacitate care părea cândva imensă e acum accesibilă prin Note 9.
Nu pot să scriu despre Note 9 fără să amintesc despre S-Pen, unealta magică care diferențiază Note 9 de celelalte telefoane.
S-Pen are predefinite funcții pentru cameră la apasarea butonului mare și se poate folosi inclusiv ca și telecomandă pentru aplicații ca youtube (play / pause, next track).
În plus S-Pen completează experiența la creearea de note, schițe și char în programele de editare foto.
S-Pen-ul se încarcă din telefon și are o autonomie foarte bună, folosind ca sursă de energie un super-condensator. Acesta se încarcă în 40 de secunde și aduce o jumătate de oră de utilizare pentru S-Pen.
Pentru iubitorii de fotografie, lucrurile stau cam așa. Note 9 a preluat întregul aparat optic de pe Galaxy S9+. Camera de 12 megapixeli în format wide, cu lentila cu diafragme f/2.4 și f/1.5 este completată cu una de 12 megapixeli cu diafragma f/2.4 cu obiectiv tele. Ambele camere au stabilizare optică, care sincer lipsește chiar de pe unele aparate foto. Ceea ce e uimitor.
Camera din față are o diafragmă excelentă, de f/1.7 și o rezoluție de 8 megapixeli, mai mult decât suficientă pentru iubitorii de fotografii selphy.
Am făcut mai multe fotografii, atât în exterior cât și indoor. Pentru un creator de conținut digital, Note 9 poate aduce pe Instagram un avantaj grozav prin camerele puternice și diferite dar și prin softul îmbunătățit care susține puternic pe cei care au nevoie de conținut original. Fie că vorbim de Scene Optimizer sau Flow Detection, ambele tehnologii sunt absolut uimitoare, merită să le utilzați!
Note 9 așteaptă viitoarea variantă de Android, dar navighează fără probleme pe cea actuală (8.1). Pentru toate aplicațiile folosite (browsing, social media, editoare foto, banking, navigație), am avut o experiență normală, fără sincope sau laguri.
Am descoperit pe Note 9 posibilitatea de a face capturi extinse de ecran, o funcție faină mai ales când capturezi o hartă sau conținut de pe un website. Captura conține și partea neafișată a informației, fără să te oblige să faci scroll și ulterior să capturezi încă o imagine.
Bateria lui Note 9 a trecut cele mai stricte norme de securitate și asta a adus după sine un comportament ireproșabil. Fie că vorbim de autonomia de o zi dată de capacitatea de 4000 mah fie că mă refer la încărcarea rapidă atent controlată, atât prin portul USB C (tehnologii QC 2.0 și AFC) cât și prin tehnologia wireless.(WPC și PMA)
În ceea ce privește conexiunea de date mobile, aceasta a fost upgradata la tehnologia 4X4 MIMO și Giga LTE, ceea ce va aduce viteze incredibile de transfer date, odată cu noile infrastructuri ale operatorilor de telefonie mobilă
Concluzia e una singură. Note 9 este cel mai complet telefon de pe piață, cu dotări și performanțe uimitare, care vine însă cu prețul său. Pentru mediul de business sau pentru utilizatorii exigenți, Note 9 este însă un companion digital perfect.
Facebook
Twitter
RSS