Casa inteligentă

Smart home, a fi sau a nu fi o casă inteligentă

Smart home, a fi sau a nu fi o casă inteligentă

Conceptul de casă inteligentă – smart home este vehiculat intens în ultima perioadă, odată cu evoluția exponențială a dispozitivelor conectate la internet.

Sunt absolvent al Facultății de Instalații și am susținut lucrarea de licență în domeniul domoticii, ramură a instalațiilor de automatizări care se ocupă în prezent de totalitatea dispozitivelor casnice care îmbunătățesc calitatea vieții, conectate fiind la restul instalațiilor clasice (HVAC, home entertainment, supraveghere, comunicații).

Domotica (transformată acum în home automation, smart home systems) încerca acum 20 de ani să găsească soluții inteligente de comunicare între dispozitivele casei și îmi amintesc că atunci, mediul de comunicație cel mai utilizat era cel optic, respectiv IR, iar ca backup sistemele foloseau curenții purtători, suprapuși rețelei de electricitate. De atunci, tehnologiile de comunicații au avansat enorm și au devenit din ce în ce mai accesibile publicului larg. Rețelele WiFi, fibrele optice și comunicațiile radio securizate au transformat total casele noastre.

Mai mulți colegi și colaboratori de-ai mei lucrează în domeniul automatizărilor casnice și comerciale și și-au îndreptat din ce în ce mai mult atenția asupra conceptului de casă inteligentă. Am discutat cu mai mulți și de la toți am reținut ideea principală: casa inteligentă este și presupune mai mult decât niște întrerupătoare conectate la rețeaua wifi a locuinței.

Am apelat la un prieten, Marian Simtinică, de la compania Amavys Project pentru a vedea exact cum ajungem la conceptul de casă inteligentă, cum o proiectăm și ce soluții avem la dispoziție pentru a obține un rezultat unitar, stabil, sigur și ușor de utilizat. 

Amavys Project a colaborat cu un birou de arhitectură, IUstudio, al cărui proprietar și arhitect principal, d-na Irina Ursu nu doar că dorește să promoveze soluții smart home, dar a și implementat, în propria locuință, un astfel de sistem, pe care l-am vizionat și testat și eu.

Ca și în alte domenii ale instalațiilor, consider că un proiect bine integrat este o condiție necesară pentru transformarea competentă a dorințelor și nevoilor unui client într-un spațiu de locuit funcțional și atrăgător.

Casa doamnei Irina Ursu este situată undeva în Floreasca și a fost transformată, printr-un proiect îndrăzneț, dintr-o casă tipic românească, construită acum aproape 100 de ani, într-o locuință modernă, elegantă, care fructifică eficient și armonios resursele limitate din spațiul urban.

Marian Simtinică și echipa lui de la Amavys Project au consiliat-o pe d-na Ursu în toate etapele realizării proiectului. De la proiectare, alegere soluții smart home potrivite nevoilor ei, până la implementare. În tot timpul desfășurării proiectului, echipa Amavys a avut ca scop realizarea unui proiect scalabil, care să poată fi ușor upgradat și să corespundă cerințelor unei locuințe și după 20 de ani.

Un aspect important a fost costul. Aici rolul unui consultant este vital. Soluțiile tehnice alese au fost corect balansate din punct de vedere economic, pentru a putea fi integrate în bugetul alocat.

Hotărârea doamnei Ursu să utilizeze tehnologii moderne în propria locuință a fost o provocare atât în plan personal, cât mai ales pe plan profesional: ”Am dorit să pot arăta clienților mei, existenți și potențiali, că astfel de tehnologii sunt palpabile, dincolo de pliante și filme de prezentare. Mai mult, experiența mea proprie este foarte folositoare clienților. În plus, am dorit să confirm că arhitectura de interior este puternic legată de tehnologii moderne de automatizări și mai nou, de smart home.”

Ce presupune însă, un concept de casă inteligentă, dincolo de dispozitivele casnice pe care găsim imprimata sigla WiFi? Din discuția cu Marian Simtinică, am identificat principalele idei care stau la baza proiectării și implementării unei soluții smart home profesională.

Este foarte important să se identifice de la început nevoile clientului și acesta să fie consiliat pentru a  decide gradul de interacțiune al sistemelor de automatizare cu restul de instalații al casei, suportul de transmisie a informațiilor, planul de implementare și de extindere.

I-am pus lui Marian întrebarea clasică: „de ce să nu-și cumpere un client câteva întreruptoare smart conectate prin wifi, să le instaleze în locul celor clasice și e gata casa inteligentă!” Marian a zâmbit și mi-a răspuns tot cu o întrebare: ”de câte ori repornești motorul mașinii tale într-un drum urban obișnuit?”  Evident că am răspuns ”niciodată”.

Iată unul din motivele pentru care automatizările smart home trebuie să se bazeze pe tehnologii, căi de comunicații și dispozitive nu doar ergonomice și strălucitoare, ci și fiabile. Nu cred că i-ar conveni nimănui să dorească să aprindă lumina într-o încăpere, dar înainte de asta, sa trebuiasca să dea un restart la telefon. La fel și cu motorul mașinilor. Mai mult, mediile WiFi sunt accesibile oricărui dispozitiv aflat în aria de acoperire. Securitatea lor este de multe ori o glumă și interferențele pot fi cruciale.

Tehnologiile au avansat, producătorii însă au implementat inovațiile atunci când acestea au fost suficient de mature și sigure. Mai mult, atunci când căile de comunicații utilizate la automatizarea casei sunt comune cu cele care oferă, de exemplu, acces la internet, lucrurile se complică. Suntem nervoși atunci când nu reușim să accesăm o resursă pe internet, dar lucrurile s-ar complica enorm când nu am reuși, de exemplu să pornim iluminatul în living după o întrerupere a alimentării cu energie electrică.

Atunci, care sunt opțiunile pe care un client le are la dispoziție? 

Marian îmi amintește că indiferent de soluție și opțiune, aceasta trebuie de la început gândită cu arhitectul și inginerii proiectanți de instalații. Pentru că nu-și dorește nimeni, ca de exemplu, după realizarea instalațiilor, să se remarce că sunt necesare noi ghene de conducte sau canale de cabluri care să distrugă total ceea ce un arhitect a gândit pentru interiorul unei case. Și aici, intervine d-na Ursu, ”este diferența dintre design interior și arhitectură de interior. Ca și arhitect, trebuie să gândesc toate mijloacele necesare integrării tuturor instalațiilor și să conlucrez din etapa de concept cu inginerii din celelalte specialități. Nu este suficientă o randare frumoasă a unui interior. Trebuie să știu cu exactitate ce trebuie să amplasez în pereți, pardoseli și spații tehnice.”

Când vine vorba de opțiuni și soluții, pentru căile și suportul de comunicații, alegerea unei soluții cablate, folosind protocoale stabile și securizate (de exemplu KNX, Control4) este de departe cea mai bună soluție. Desigur că se poate aplica cel mai facil unei proiect care pornește de la zero sau care reface o locuință complet, de exemplu cum a fost cazul casei Irinei.

Și ce facem atunci când dorim să implementăm soluții smart home unor locuințe existente? Marian îmi spune că: ”există soluții mixte cu comunicatie atat pe cablu cat si radio, care utilizeaza acelasi protocol securizat, profesional si cu compatibilitate deplina  intre toate echipamentele interconectate”

În acest fel, în cazul în care constructiv este dificil să cablezi o zonă a locuinței, te poți baza local pe o soluție wireless profesionala, sigură și fiabilă.

De altfel, trebuie reținut că orice instalație de automatizare are nevoie de un spațiu unde să se instaleze ”creierul” casei, care de multe ori este alăturat tabloului electric general.

Prevederea unui rack IT în apropierea tabloului electric general permite interconectarea facilă a elementelor de comanda cu partea de forță, fie că vorbim de iluminat inteligent sau alte aparate comandate de sistemul smart home. Mai mult, modul în care tabloul electric are cablurile marcate și identificate permite ulterior o usoara exploatare, modernizare și depanare a sistemului mixt electric – automatizare.

În cazul casei Irinei, spațiul ales este la demisol, unde există și centrala termică și recuperatorul de căldură din instalația de ventilație. Aici, spune Irina, „sunt concentrate și conectate toate sistemele din casa noastră„.

Inițial am fost copleșit de numărul de cabluri. Cu toate acestea, Marian îmi arată cât de simplu este de identificat un traseu, de comandă, comunicație sau de forță, odată ce a fost marcat și etichetat ca atare. ”Aici e fibra optică ce vine de la providerul de internet. Iată media convertorul de fibră optică, routerul cu functionalitati VPN avansate, switch-ul gigabit, controller-ul pentru managementul access point-urilor intr-un mesh profesional. Uite cablurile de comunicație dintre tabloul de automatizare,  centrala termică și distribuitoarele de incalzire in pardoseala de pe etaje. Vom integra si recuperatorul de caldura in sistemul smart home folosind protocolul lui proprietar de comunicatie. Întregul sistem smart home este controlat prin pannel-urile Zennio. Acolo intenționăm să preluam alarmele și notificările tehnice, informații despre regimul de funcționare și sa putem regla parametrii de functionare ai ventilatiei.”

Aceasta este de altfel una din dorințele Irinei. ”Vreau să știu cât mai multe despre ce face casa mea. Cum respiră, cum interacționează ea cu mediul și sa pot anticipa cum se va comporta casa mea în viitor.”

Iată că planuri de viitor sunt multe, atât din partea beneficiarului cât și a integratorului. I-am pus însă lui Marian o întrebare care mă apăsa de ceva vreme: „Într-o lume tehnologică în expansiune, cum poți face față diverșilor producători, standarde și cum le poți controla unitar?”

„Într-o locuință modernă numărul de sisteme instalate este în creștere ( iluminat, încalzire, răcire, umbrire, audio, ventilație aer proaspăt, porți automate, irigații etc). Uzual fiecare producator oferta o aplicație proprie specifica fiecărui sistem. Și … constați ca ai în telefon o suita de aplicații, pe care trebuie sa le deschizi succesiv ca sa poți regla toate sistemele dintr-o camera. 
Destul de neplăcut! Provocarea este să instalezi un home automation care să aibă capacitatea de a unifica sub o singură „umbrelă” toate funcțiunile unei locuințe. O singură aplicație de mobil în care alegi o camera și poți regla toate sistemele instalate în ea. O interfață unitară pe smartphone, tabletă, touch screen.  Aceasta este filozofia de smart home pe care noi o promovăm, proiectam și implementam în proiectele noastre.”

Așa arată interfața aplicației unice de gestionare la distanță a casei inteligente:


Soluțiile de automatizare instalate de echipa Amavys Project în casa  doamnei Ursu le puteți vedea aici .

Pentru orice alte întrebări legate de smart home, vă recomand să-l contactați pe Marian și colegii lui de la Amavys Project, folosind informațiile de contact de pe site.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Casa inteligentă
@MihaiStescu

Project Manager Blogdetehnologie.ro, blog personal: mihai.stescu.ro

More in Casa inteligentă

Un nou brand de tehnologie pe piața din România. Dreame lansează mai multe produse inteligente pentru casă

Mihai Stescu20 iunie 2024

Legrand lansează pe plan local noua gamă SUNO, adaptată cerințelor actuale ale consumatorilor

Mihai Stescu7 octombrie 2022
intrerupatoare tactile

Întrerupătoarele tactile, un motiv să îți transformi casa într-una inteligentă

Mihai Stescu7 august 2019

Ikea colaborează cu Sonos pentru primele boxe active comercializate de gigantul suedez

Mihai Stescu26 iulie 2019

Flexibilitate și confort cu videointerfonul wireless Optex iVision+

Mihai Stescu25 ianuarie 2018
Ariston Velis Evo Plus

Cum alegem și întreținem un boiler electric

Mihai Stescu11 octombrie 2017
Centrale termice Ariston

Centralele termice Ariston pășesc în era IoT

Mihai Stescu23 august 2017

Samsung lansează Wind-Free, noul model revoluționar de aparate de aer condiționat

Mihai Stescu19 ianuarie 2017

Locuința ta, mai inteligentă cu Philps Hue

Mihai Stescu17 noiembrie 2016