Review-uri

Do you speak YOXO?

Do you speak YOXO?

Istoria mea cu telefonul mobil e cam următoarea. La lansarea serviciilor GSM în România, imediat ce mi-am putut permite un telefon (dacă poți numi telefon) ceea ce era de fapt o cărămidă vorbitoare, mi-am cumpărat o cartela prepaid, la serviciul numit pe atunci Dialog. Ulterior am avut telefon de serviciu pe abonament și de vreo 15 ani am abonament personal la telefonie mobilă.

Poate din acest motiv am acceptat invitația de a testa un serviciu de abonament complet digital. Se cheamă YOXO și funcționează pe rețeaua Orange. Asta pentru că am vrut să-mi aduc aminte cât de complicat era, acum 20 de ani, să-ți faci un abonament la telefonie mobilă și cât de simplu poate fi acum. La vremea respectivă trebuia să justifici domiciliul, așa că dacă nu erai proprietar, mergeai la magazin cu mama și cu tata 🙂 Complicat, însă probabil justificat având în vedere nivelul de digitalizare al societății la vremea aceea.

Care ar fi însă principalul avantaj al unui abonament digital complet, în cazul acesta al lui YOXO? E cea mai simplă metodă de a te abona la servicii de telefonie mobilă într-o manieră flexibilă și fără niciun drum la vreun magazin sau birou al operatorului.

Există două variante de a obține un număr la abonamentul YOXO. Fie soliciți un număr nou (pentru care ulterior vei primi o cartelă SIM la adresa pe care o indici tu) fie migrezi un număr existent deja în rețeaua Orange. Pentru că eu mă grăbeam (asta e de altfel un alt avantaj YOXO – poti sa te abonezi rapid, la orice oră), am hotărât să folosesc o cartela prepaid de la Orange.

Așa că prima etapă pe care am parcurs-o și de altfel cea care a durat cel mai mult, a fost să îmi cumpăr o cartelă SIM prepaid . M-am apucat să fac asta de dimineață, înainte de deschiderea magazinelor și a mall-urilor, așa că am crezul că am încput cu stângul. Apoi mi-am adus aminte de automatele de pe stradă, care distribuie cartele prepaid și de reîncărcare pentru toți operatorii.

A durat fix 3 minute să o cumpăr de la automat. Apoi încă 10 minute să ajung acasă. 🙂

Mi-am introdus SIM-ul în slotul telefonului mobil, am apelat 222 și dupa 30 de secunde am primit SMS-ul care mă anunța numărul de telefon alocat.

M-am putut ocupa ulterior doar de abonamentul YOXO. M-am bucurat că totul se desfășoară dintr-o aplicație omonimă, YOXO, care se poate descărca gratuit din magazinul de aplicații specific tipului de telefon. Având un telefon cu sistem de operare Android, am descărcat aplicația din Play Store.

Lucrurile merg și mai simplu de aici mai departe. Am ales ce tip de abonament vreau. Pentru că soluția YOXO presupune că la sfârșitul lunii curente, suma neconsumată se scade din factura lunii următoare. Așa că am optat pentru abonamentul cu internet național de 100 GB (4.52 GB poate fi utilizat în roaming SEE), cu convorbiri naționale și SMS-uri nelimitate.

Apoi, mi-am creat un cont, folosindu-mi adresa de email.

Odată autentificat, am avut să aleg între a migra un număr exstent sau a solicita un număr nou. Am ales aă migrez numărul de pe cartele prepaid pe care tomai am activat-o. Am introdus numărul de telefon și apoi codul PIN primit prin SMS.

Apoi am ales data la care să se activeze abonamentul. Am ales aceeași zi. Mi s-a solicitat să scanez cartea de identitate. Am confirmat apoi datele de identitate scanate și am acceptat condițiile de confidențialitate. După ce mi s-a afișat sumarul comenzii, am introdus datele cardului de credit și cu asta s-au încheiat toți pașii necesari pentru a obține un abonament digital de telefonie mobilă. În 10 minute am primit o confirmare că îmi pot restarta telefonul. Apoi, gata!

Tadaaa, YOXO! Adunat, cred că a durat mai mult să scriu acest articol decât să-mi activez abonamentul.

Ce se mai poate face cu YOXO, prin opțiunile oferite din aplicație:

  • poți să-ți activezi roamnig-ul worldwide, nu doarîn spațiul economic european
  • poți să activezi o opțiune car îți permite să faci donații la numere speciale
  • poți să activezi opțiunea de minute internaționale

Dacă ai un telefon compatibil, abonamentul YOXO include și WiFi Calling, serviciu pe care l-am utilizat imediat, deoarece nu prea avem semnal GSM suficient în apartament.

Alte lucruri importante de reținu pentru YOXO:

  • din aplicație poți mereu vedea situația contului, câte resurse ai consumat, facturi și opțiuni activate
  • poți să reconfigurezi abonamentul în fiecare lună, în funcție de necesitățile tale
  • nu ai o perioadă contractuală fixă, abonamentul poate fi închis oricând
  • ceea ce nu ai utilizat într-o lună, se scade din factura lunii viitoare
  • cu câteva zile înainte de data de facturare, ești anunțat, pentru a fi sigur că ai bani în contul cardului

Lucrurile s-au schimbat mult de la primul meu abonament GSM. S-au schimbat în bine și YOXO mi se pare un exemplu clar în această direcție. E un serviciu interesant, care îți oferă maximum de flexibilitate și o mulțime de beneficii. Mă bucur că l-am testat și că v-am putut spune și vouă despre el.

Mai multe informații despre YOXO puteți găsi aici.

View Comments (1)

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Review-uri
@MihaiStescu

Project Manager Blogdetehnologie.ro, blog personal: mihai.stescu.ro

More in Review-uri

Philips Momentum 5000, monitor UHD polivalent de 32″

Mihai Stescu28 decembrie 2023

Cărți de vizită 2.0 – SpreadID Smartcards

Mihai Stescu12 iulie 2023

Synology DS 923+, mai mult decât un NAS

Mihai Stescu23 februarie 2023

Review căști de gaming Viro Plus USB de la SPC Gear

Mihai Stescu16 decembrie 2022

Productivitate la maxim în biroul de acasă cu monitorul Philips 34E1C5600HE

Mihai Stescu21 noiembrie 2022

Panasonic LZ200, un televizor excepțional pentru acasă dar și pentru profesioniști

Mihai Stescu30 martie 2022

Samsung The Terrace, entertainment indoor dar și outdoor

Mihai Stescu8 decembrie 2021

Synology DS 1621+ ideal pentru entuziaști dar și small business

Mihai Stescu9 septembrie 2021

Beosound Level, o bijuterie Bang & Olufsen gândită pentru viitor

Mihai Stescu5 iulie 2021