Am discutat cu multe persoane la Techsylvania anul acesta, dar mai ales cu reprezentanți ai firmelor care operează în România, care plătesc aici taxe și angajează specialiști locali.
Printre cei care au răspuns cererii mele a fost domnul Cristian Badea, Chief Information Officer la Avangate.
Cristian Badea este o persoană directă, care își prețuiește timpul. De aceea discuția a planat firesc de la generalități introductive la aspecte concrete ale activității sale și ale firmei Avangate. Mi se pare extraordinar că o firmă care a făcut primii pași aici, în România, să ajungă în doar câțiva ani un jucător de talie mondială, cu sediu în mult râvnitul Silicon Valley și multe alte birouri prin lume.
Dar ce face, concret, Avangate? Ce înseamnă “modern digital commerce provider”?
Să presupunem că reprezinți o firmă de producție software sau ești programator. Ai pus la punct un produs software sau un SaaS (software as a service) în care ai investit mult timp, bani și resurse și doresti să-l vinzi pe piața internațională.
PayPal sau un procesator local au mers poate la început, dar pe măsură ce crești numărul de clienți, cresc și cerințele, volumul de muncă pe activități administrative care nu au legătură cu produsul sau serviciul tău. ”Drumul” spre piața internațională se dovedeste a fi unul lung, presărat cu multe obstacole: sunt bariere legislative, regionale, financiare care îngreunează mult această operațiune de vanzare și care consumă resurse importante ale producătorului.
Aici intervine Avangate. Pe o platformă web integrată, orice producător își poate prezenta produsul software sau serviciul online profitând de expertiza îndelungată și complexă a specialiștilor de la Avangate.
Întreg procesul de vânzare și plată se efectuează folosind resursele Avangate. Tot Avangate se ocupă de plata taxelor către diversele autorități din țările de unde sunt cumpărătorii (persoane fizice sau firme). Dar mergem și mai departe cu povestea.
Din studiile de caz ale clienților Avangate se vede clar că valoarea adaugată a firmei constă în mai mult mai mult decât procesarea plăților și a gestionării taxelor – este vorba de expertiza în comerț electronic la nivel mondial, de unelte (tooluri) care ajută clienții să își crească vânzările – promoții, ‘cross-selling’, recuperarea coșurilor de cumpărături abandonate, o rețea de afiliați de peste 50.000 de entități sunt doar câteva din acestea.
Compania a lansat de curând și o serie de servicii care cresc veniturile prin recuperarea a ceea ce se numește ‘revenue leakage’. Mai greu de tradus în română prin ‘recuperarea scurgerilor de bani’ neavând nicio legatură cu politica sau cu practici dubioase în afaceri.
Un exemplu concret, când oferi software sau servicii online pe bază de abonamente cu reînnoire recurentă, se întâmplă de foarte multe ori ca acele carduri care sunt în spatele abonamentelor să nu aibă fonduri sau să fi expirat, pentru a da doar două exemple de motive de plată eșuată.
Ei bine, aici intervine Avangate cu servicii suplimentare de actualizare a cardurilor expirate, servicii de reîncercare a debitării cardului atunci când prima oară plata eșuează etc., etc. Aceste servicii sunt din zona instrumentelor de recuperare ‘pasive’, adică nu presupun interacțiunea cu cumpărătorii și care nu au legătură cu nivelul de satisfacție legat de utilizarea produsului sau serviciului.
Acum cateva zile – știre proaspătă – Avangate a lansat o nouă serie de servicii de creștere a veniturilor prin recuperări ‘active’, adică servicii care ajută producătorul de software să recupereze venituri pe parcursul ciclulului de viață al clientului, deci este vorba aici de o multitudine de actiuni care se intampla dupa vanzarea initiala.
Interesant este si un studiu de piata facut de Avangate pe consumatori americani care arata apetitul crescut pentru servicii online, dar și noile preferințe ale acestora legate de cum cumpără abonamente. Mai multe detalii intr-un comunicat Avangate aici.
Pentru a întelege cât de importantă este o astfel de activitate, vă spun că la serviciile Avangate au apelat inclusiv companii precum Bitdefender, Kaspersky, HP Software, pentru a numi doar trei mari clienți de care cu siguranță am auzit cu toții până acum.
Cristian Badea, CIO la Avangate este cel care are grijă ca întreaga infrastructură IT a Avangate, inclusiv platforma în sine, să funcționeze în parametri și răspunde cererilor afiliaților.
Mulțumesc mult lui Cristian Badea pentru răbdarea avută și pentru timpul acordat în cadrul Techsylvania.
Câteva cuvinte despre Avangate:
- compania este fondată în 2006
- corporate office: Redwood City, CA
- birouri: USA (Redwood City, Atlanta), Netherlands (Amsterdam), Romania (Bucharest), Taiwan (Taipei)
- echipa: 230 membri (creștere până la 300 membri până la finalul anului 2015)
- 4000+ clienți din domeniile software, SaaS, digital goods, online services vendors
- clienți precum: Absolute Software, Bitdefender, Brocade, FICO, HP Software, Kaspersky Lab, Telestream
- rețea de peste 50.000 afiliați la nivel global
Reușite ale anului 2015 pentru Avangate:
- Avangate a fost câștigătoarea premiului CODiE Award pentru ‘Best Subscription Management Solution’
- Len Eschweiler (de la Amazon) s-a alăturat echipei Avangate în poziția de Senior Vice President of Worldwide Sales
- Avangate a fost declarată ‘The #1 Affiliate Network Focused On Digital Goods And Fourth Overall Network In 2015’ în topul Blue Book
- Avangate se află în topul Montclare ‘250 most influential SaaS companies in the world’
Facebook
Twitter
RSS