Software

De vorbă cu Claudiu Mușat. Fără controverse de data aceasta. #romanidesucces

De vorbă cu Claudiu Mușat. Fără controverse de data aceasta. #romanidesucces

Claudiu Mușat, care a primit la Bruxelles premiul pentru cea mai inovantă tehnologie din media, a acceptat să ofere un interviu pentru blogdetehnologie.ro, pe care vi-l prezentăm cu mândrie aici.

Optimism, sinceritate, profesionalism și un bun simț sănătos. Asta pot să vă spun despre Claudiu. Am vorbit cu el la telefon săptămâna trecută și apoi am încropit un interviu. Mă bucur să vorbim cu și despre asemenea oameni. Compatrioți de-ai noștri, care nu uită de unde pleacă.

Mihai Stescu, Blogdetehnologie.ro: 
Ce poți să ne spui despre educația ta? Ai un background în domeniul IT?
Unde ai studiat?

Claudiu Mușat:
Am studiat în România până la nivel de doctorat – liceul la Hașdeu în Buzău și apoi Facultatea de Calculatoare în Politehnica București.
Am facut un stagiu de 1 an Erasmus în facultate, la UAB (Universitat Autonoma de Barcelona) și încă unul la Lyon în timpul doctoratului.
Sunt multe de spus despre sistemul educational – eu am fost norocos și am avut multi profesori buni în liceu care și-au dat interesul să ne pregateasca pentru olimpiade, apoi am avut profesori foarte buni și in facultate.
Sunt multi cei care deplâng acum starea învățământului românesc, și eu nu vad încă toate efectele nefaste, dar cel puțin pentru vârfuri, sistemul cred ca încă merge bine.
Am studenți români la EPFL, care sunt printre cei mai muncitori (cot la cot cu elvețienii și chinezii), am colegi plecați din SUA pana in Australia și pe IT suntem în general buni.
Daca ar fi să mă gândesc la cel mai bun lucru din sistemul romanesc aș zice olimpiadele – te invață să fii competitiv.

Mihai Stescu, Blogdetehnologie.ro: 
Din câte am înțeles parte din educația ta este făcută în țară, parte în străinătate. Poți să faci diferența dintre sistemul de la noi și cel din Elveția?

Claudiu Mușat:
La clasele mici încă nu am o părere bine formată. Fiicele mele sunt încă mici și a trecut prea mult de când eram eu șoim al patriei ca să pot compara. Din ce îmi zic însă alți români care au copii mai mari aici, opinia generala este ca se începe foarte foarte lent. Până la nivel de liceu se învață doar lucruri de bază, dar apoi curba e mult mai abruptă față de România.

La facultate însă, totul se schimbă – ritmul este susținut și nimeni nu își permite să fie leneș. Nu se pune problema, ca la noi, ca toata lumea să aibă un job în facultate. E …. diferit față de stilul de viață și de muncă cu care eram eu obișnuit când stăteam în Regie.

Mihai Stescu, Blogdetehnologie.ro: 
Ce șanse există pentru studenți și specialiști ca tine să reușească în România vs orice alt stat UE sau Elveția, SUA?

Claudiu Mușat:
Eu nu am plecat de rău din București. Dimpotrivă, eram la o companie românească – BitDefender – de 7 ani, unde lucram la ceva ce mi-a plăcut mult timp – filtre anti spam, am participat la conferințe, am brevetat algoritmi, etc.

Fiecare are o definiție diferită la “a reuși”, dar mie în BitDefender îmi era bine și cred ca am reușit să fac ceva. Am acolo încă prieteni foarte buni (chiar parte din familie) pe care eu îi cred oameni reușiti. Deci din punctul meu de vedere nu e nicio problemă să reușești în București.

Desigur, uneori când te specializezi e mai greu să te atașezi prea mult de un singur oras. Te duci unde apare oportunitatea. Dar în cazul acesta nu se mai pune problema România versus restul lumii, ci “o țara mică oarecare” versus restul lumii. Dacă mă intrebi dacă sunt mai multe oportunități de inovație în România sau Elveția, aș raspunde România.

Mihai Stescu, Blogdetehnologie.ro: 
Cum arată o zi din viața unui post doctorand la Lausanne?

Claudiu Mușat:
Depinde dacă are un startup sau nu. Dacă nu (cum era cazul meu până acum vreo jumatate de an), atunci viața e calmă, ai câțiva studenți cu care lucrezi zilnic, mai codezi pe ici pe colo, dar nu prea mult și jobul principal este să citesti și să scrii la rândul tău publicații într-un anume domeniu.

Daca ai startup, atunci se ia postul de mai sus, se inlocuiește “câțiva studenți” cu “mulți studenți” și in loc de articole scrii business planuri, faci broșuri de prezentare, vorbești cu posibili clienți și investitori.

Din fericire munca nu e totul, deși întrebarea ta e centrată pe ea – familia e cea care dă savoare zilei. În cazul meu, cu doua fete minunate și mici tare, asta înseamnă multe elemente neprevăzute – la grădiniță, în vacanță sau pur și simplu cu bicicleta în parc.

Mihai Stescu, Blogdetehnologie.ro: 
Ce planuri de viitor ai?

Claudiu Mușat:
Am renunțat să mai gândesc pe termen foarte lung, e obositor și sunt prea multe variabile pe termen scurt, care fac orice previziune inutilă. Deocamdată vreau să finanțez startup-ul acesta.

Mihai Stescu, Blogdetehnologie.ro: 
Ce este și ce nu este ObViz?

Claudiu Mușat:
ObViz e un sistem de extragere automată de elemente cheie și argumente din controverse, peste care vine o componentă de socializare, în care cititorii pot refolosi argumentele care le plac în discuții.

Mihai Stescu, Blogdetehnologie.ro: 
Cum a apărut ObViz?

Claudiu Mușat:
Ideea este veche (~ 2008-2009) – de când citeam câte o jumatate de zi presa financiară și mi-aș fi dorit să am un tool cu care să compar Zerohedge cu Bloomberg și să vad care are dreptate în majoritatea cazurilor. Apoi au trecut ani în care am lucrat la partea tehnica și produsul finit a apărut abia acum.

Mihai Stescu, Blogdetehnologie.ro: 
Ce tehnologii sau modele de programare utilizezi la Obviz – desigur doar ce poți publica…

Claudiu Mușat:
Tehnologii: topic modelling, named entity recognition, opinion mining ( syntactic parsing + SVM + dictionary methods), recommender systems (TPCF), etc
Algoritmii nostri au o componentă care se adaptează în funcție de răspunsurile utilizatorilor.
Daca un argument este marcat ca incorect, data următoare modelul ar trebui să ia asta în seama și să nu mai facă aceeați greșeală.
Pentru a îi ajuta pe cititori să ne dea exemple de argumente care sunt bune din punctul lor de vedere am creat un tutorial, la http://www.obviz.com/helpobvee  (ObVee este personajul – roboțelul care își dă cu părerea).

Mihai Stescu, Blogdetehnologie.ro: 
Ce este mai important, din punctul tău de vedere, rezultatul unei controverse sau dezbaterea ei în sine?

Claudiu Mușat:
Prin definiție o controversă nu are un singur rezultat. Important pentru mine e să știu ce zic și unii și alții și să mă pot poziționa în cunoștinta de cauză.

Mihai Stescu, Blogdetehnologie.ro: 
Cum a perceput publicul, până acum, proiectul tău?

Claudiu Mușat:
Am primit vreo 4 premii, traficul e în creștere, primim mult feedback negativ legat de site (ceea ce e bine, că altfel n-o să îmbunătățim niciodată). Pe scurt aș zice ca suntem pe o pantă ascendentă.

Mihai Stescu, Blogdetehnologie.ro: 
Am văzut că s-au implicat în dezbateri câțiva români. Sunt colegi de-ai tăi din Elveția sau îi cunoști din altă parte?

Claudiu Mușat:
Am vazut că sunt și nume pe care nu le cunosc, ceea ce mă bucură. Da, sunt și colegi de aici și din București (majoritatea de altfel), dar sunt și oameni noi.

Mihai Stescu, Blogdetehnologie.ro: 
Care este următorul pas pentru Obviz?

Claudiu Mușat:
Finanțare și clienți business. Până acum ne-am jucat de-a proiectul academic. Daca vom supraviețui ca afacere, cineva trebuie să și platească.

Mihai Stescu, Blogdetehnologie.ro: 
Cum vezi România peste 20 de ani?

Claudiu Mușat:
Poate că e praf în ochii naivilor, dar eu când văd politicieni la închisoare prind speranța că mă voi întoarce într-o țară mai bună.

Mihai Stescu, Blogdetehnologie.ro: 
Ce părere ai de Social Media, blogging ? Mă refer la ce se întâmplă în online-ul românesc.

Claudiu Mușat: Nu cunosc domeniul destul cât să am o părere. Am fost foarte placut surprins de reacția la premiul pe care l-am primit la Bruxelles și îmi dau seama că sunt niște formatori de opinie cu o influență mare. Mai mult însă nu pot zice de mediul online românesc.

Multumesc mult,

Claudiu Mușat

ObViz

http://www.obviz.com

 

View Comments (1)

1 Comment

  1. Pingback: Mihai Stescu o arde cu interviu cu Claudiu Mușat

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Software
@MihaiStescu

Project Manager Blogdetehnologie.ro, blog personal: mihai.stescu.ro

More in Software

Synology C2 Backup sau cum poți avea un backup sigur pentru toate pc-urile din casă (sau din firmă)

Mihai Stescu23 mai 2022

Presslabs evaluat printre cele mai bune platforme de hosting pentru WordPress

Mihai Stescu16 februarie 2018

Simfony Mobile lansează Connected Cabinets și anunță parteneriatul strategic cu DAAS International Group

Mihai Stescu22 mai 2017

Microsoft pune la dispoziție gratuit un simulator de zbor pentru drone

Mihai Stescu15 februarie 2017

Google lansează NOTO, un font disponibil pentru 800 limbi

Mihai Stescu10 octombrie 2016

Project Bloks, o inițiativă Google pentru a-i învăța pe copii cum să programeze

Mihai Stescu28 iunie 2016

Programatori din toată țara, veniți la Zitec!

Mihai Stescu28 martie 2016

Tehnologie dezvoltată în România, acum în drone autonome DJI Phantom

Mihai Stescu22 martie 2016
Zitec

Afacerile Zitec au crescut cu cca. 40% în 2015. Compania își dezvoltă segmentul de online marketing

Mihai Stescu16 martie 2016