Fenomene astronomice

Din nou despre aurore. De data asta pe Marte. Și niște nori de praf misterioși

Din nou despre aurore. De data asta pe Marte. Și niște nori de praf misterioși

Am vorbit zilele trecute despre aurorele care se produc pe Ganymede și cum observarea lor a condus la detectarea oceanului subteran de acolo.
Nava de cercetare MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) plasată de NASA pe orbita lui Marte din septembrie 2014, urmărește să adune cât mai multe date despre atomsfera panetei roșii.
După ce de Crăciun anul trecut a transmis imagini spectaculoase cu lumini misterioase pe Marte, NASA a concluzionat cu ajutorul observațiilor lui MAVEN că ”luminițele de Crăciun” erau de fapt aurore.
Aurore care însă pătrund adânc în atmosfera lui Marte, lucru neobișnuit.

Spectrograful sensibil la radiații ultraviolete de pe MAVEN – denumit IUVS a detectat cu 4 – 5 zile înainte de Crăciun aurore puternice în atmosfera emisferei nordice a lui Marte. Pe Pamânt aurorele sunt cauzate de particule încărcate de energie care străbatând atmosfera terestră și ciocnindu-se cu gazele componente, le provoacă acestora emsia de lumină.
Datorită faptului că aurorele pătrund atât de adânc în atmsfera marțiană, putem deduce ca încărcătura lor energetică este foarte mare a concluzionat Arnaud Stiepen, membru al echipei IUVS de la Universitatea Colorado.

aurore-pe-marte-spectrul-ultraviolet

aurore-pe-marte-spectrul-ultraviolet

Sursa acestor particule este soarele. Deoarece acum cîteva miliarde de ani, Marte și-a pierdut câmpul magnetic, particulele pătrund direct în atmosferă fără a-și diminua energia.

În ceea ce privește norul orbital, ”dacă praful provine din atmosfera, atunci cu siguranță nu cunoaștem procese fundamentale care se produc în atmosfera marțiana”, a spus Laila Andersson de la University of Colorado’s Laboratory for Atmospherics and Space Physics (CU LASP), Boulder, Colorado.

Norul a fost detectat cu senzorul LPW al sondei MAVEN pe tot parcursul activității marțiene a lui MAVEN. Nu se cunoaște încă dacă norul este un fenomen temporar sau de durată. Deși densitatea norului este mai mare la altitudini joase, este încă imposibil de detectat de alt instrument al sondei MAVEN.

Nu este exclusă ipoteza că norul de praf crezut a proveni din atmosfera marțiană să provină de fapt de pe Phobos și Deimos, cei doi sateliți ai lui Marte. Poate fi praf adus de vânturile solare sau resturi de comete. Oricum, niciun fenomen cunoscut încă pe Marte nu poate explica apariția prafului în locațiile remarcate din niciuna din sursele enumerate.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Fenomene astronomice
@MihaiStescu

Project Manager Blogdetehnologie.ro, blog personal: mihai.stescu.ro

More in Fenomene astronomice

Cum se va vedea în România eclipsa de Soare din 20 martie 2015

Vlad Dulea14 martie 2015