Eclipsa de Soare din 20 martie 2015 este principala eclipsă de Soare vizibilă din România până în anul 2022 și eclipsa cu cea mai mare magnitudine până în 2027. De fapt, următoarea eclipsă vizibilă din România, după eclipsa de Soare din 20 martie 2015, va fi o mică eclipsă parțială care se va produce pe 21 iunie 2020, adică peste 5 ani.
Eclipsa debutează în vestul țării la ora 10:40, penumbra Lunii deplasându-se de la vest la est – nord-est. La ora 10:56 eclipsa este în desfășurare în întreaga țară. Maximul eclipsei se va produce în jurul orei 11:55.
În București, maximul eclipsei se produce la ora 11:56. Soarele se va afla la altitudinea de 45°, magnitudinea eclipsei fiind de 0.53 (53%), iar obscurația (suprafața eclipsată a Soarelui) de 0.43 (43%). După maxim, eclipsa continuă, Luna eliberând încet discul solar. Ultimul contact al eclipsei are loc în vestul țării la ora 13.00, iar în est și nord-est la 13.10.
Animația următoare prezintă modul de desfășurare al eclipsei de Soare din 20 martie 2015, asa cum va putea fi ea văzută din București. Eclipsa variază aproximativ la fel în întreaga țară (diferențele sunt neglijabile la scara animației).
Mai multe detalii despre eclipsa de soare din 20 martie 2015 găsiți pe site-ul Astro-info.ro.
Sfaturi pentru observarea eclipsei
Observarea Soarelui se face doar prin filtre speciale care permit trecerea doar a unei mici cantități de lumină. De asemenea, aceste filtre nu permit trecerea unor raze dăunătoare ochilor. Filtre bune pentru observarea Soarelui sunt Baader sau Mylar. Ochelarii care s-au comercializat cu ocazia eclipsei de Soare din 1999 sunt buni pentru observarea Soarelui și a eclipselor de Soare. Pentru achiziționarea de ochelari de eclipsă, filtre sau telescoape solare, vizitați site-ul Astromagazin.ro.
Atenție !!! Nu încercați să observați eclipsa cu ochiul liber. Dacă priviți Soarele cu ochii neprotejați chiar și pentru câteva secunde, puteți să suferiți leziuni grave la nivelul retinei care se pot transforma în pierderea temporară sau chiar definitivă a vederii !
Pentru fotografierea eclipsei se utilizează timpi scurți de expunere și, de asemenea, FILTRU în fața obiectivului aparatului de fotografiat.
Pentru observarea în condiții optime a eclipsei de Soare contactați un club de astronomie sau astronomi amatori din localitatea dvs. Cu siguranță aceștia vor organiza observații publice pentru această eclipsă de Soare. Dacă nu știți de existența astronomilor amatori în localitatea dvs., vizitați portalul astronomiei românești: www.astroclubul.org, unde găsiți informații despre toate instituțiile și organizațiile astronomice din Romania.
Sursa text și foto: www.astro-info.ro
Facebook
Twitter
RSS