Tehnologii

Mobilitatea nevăzătorilor, mai accesibilă cu .lumen

Mobilitatea nevăzătorilor, mai accesibilă cu .lumen

L-am întâlnit pe Cornel Amariei prima dată în 2017 când îi îndruma la Cluj pe tinerii înscriși la Hackathonul Techsylvania. Ulterior au fost mai multe ocazii în care am reușit să-i cunosc în amănunte povestea.

Cornel este un inventator uimitor, care a înțeles încă de când era copil că oamenii sunt diferiți și că unii dintre ei luptă din greu pentru egalitate, echitate și accesibilitate.

Născut într-o familie unde ambii părinți au un handicap motor avansat, Cornel a urmărit mereu descoperirea de tehnologii și dispozitive care să facă viața mai ușoară celor care au atât de multă nevoie de ajutor.

Întâmplător, în familia mea a existat o persoană cu deficiențe mari de vedere. Mama a purtat ochelari cu dioptrii foarte mari toată viața și din păcate, cu ceva timp înainte să se stingă, vederea i s-a deteriorat complet. Chiar și atunci când mai putea ieși din casă, avea nevoie de asistență, vederea ei fiind puternic influențată de nivelul luminii, momentul zilei etc.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în 2010 lume existau aproximativ 285 de milioane de persoane cu deficiențe majore de vedere, din care 39 de milioane nu vedeau deloc.

Majoritatea celor orbi sunt asistați și utilizează diverse mijloace pentru a se deplasa și interacționa: de exemplu câinii ghid. Câinii ghid sunt însă foarte limnitați ca număr, datorită costurilor importante utilizte pentru pregătirea lor (aproximativ 60000 USD) și a condițiilor complicate de îngrijire și disponibilitate a lor.

Cornel Amariei și echipa de la .lumen au creat un dispozitiv electronic care poate reproduce caracteristicile unui câine ghid și care poate fi produs suficient de ușor pentru a veni în asistența milioanelor de nevăzători.

.lumen vine cu o soluţie tehnologică scalabilă şi cu disponibilitate crescută care reproduce principalele caracteristici ale unui câine ghid, folosind tehnologii avansate de inteligență artificială și robotică într-o pereche de ochelari. 

Ochelarii inovativi pentru nevăzători se înscriu în seria unor reuşite notabile, recunoscute pe plan naţional şi internaţional, ceea ce denotă calitatea şi înalta performanţă a produsului.

Varianta industrială a acestuia urmează să fie lansată în perioada imediat următoare. Planul .lumen urmăreşte o integrare completă a componentelor sistemului la nivelul de pre-producție, până la sfârșitul primului trimestru al anului 2021. Ulterior, producția și distribuția vor începe în a doua jumătate a anului 2021. 

.lumen testează continuu toate aspectele tehnologiei cu aproximativ 200 de persoane nevăzătoare din România și din străinătate. Se estimează că peste 2000 de teste vor mai fi realizate până la sfârșitul primului trimestru al anului următor. 

În ultimul an, .lumen a atras investiţii de peste 1 milion de euro. În acest fel, organizaţia şi-a triplat dimensiunea echipei în raport cu luna mai şi estimează o creştere la peste 100 angajaţi până la sfârșitul anului 2021. 

Avantajele produsului

Utilitatea practică a acestui produs inovator se raportează la mai multe aspecte: 

1. Înțelege contextual lumea, cum arată, ce reprezintă fiecare obiect și cum se mișcă, unde este sigur să se deplaseze o persoană nevăzătoare și unde nu, așa cum ar face un individ capabil să vadă;

 2. Procesează și stochează informațiile intern și calculează modul în care utilizatorul poate interacționa cu lumea din punct de vedere contextual;

3. Transferă informațiile relevante, folosind indicații haptice și auditive. 

Mai multe informații despre .lumen găsiți pe https://www.dotlumen.com

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tehnologii
@MihaiStescu

Project Manager Blogdetehnologie.ro, blog personal: mihai.stescu.ro

More in Tehnologii

Samsung Electronics anunță inițiativele pentru 2022 care fac electrocasnicele mai prietenoase cu mediul înconjurător

Mihai Stescu10 ianuarie 2022

NeoTech, un nou proiect cripto românesc, bazat pe tehnologii digitale inovative Smart City

Mihai Stescu20 octombrie 2021

Apă din aer pentru situații de urgență (P)

Mihai Stescu10 aprilie 2020

Synology susţine efortul companiilor de a organiza lucrul de acasă pentru angajaţii lor

Mihai Stescu30 martie 2020

Un nou serviciu de transfer fisiere – Smash

Mihai Stescu28 iunie 2018

Caterpillar: „New Range. New Rules.” în România prin Bergerat Monnoyeur

Mihai Stescu14 mai 2018

Quail Digital crește productivitatea și calitatea serviciului oferit clientului în retail

Mihai Stescu10 aprilie 2018

Quail Digital – o soluție de comunicare ideală cu impact imediat în experiența clienților

Mihai Stescu5 februarie 2018

BenQ invită vizitatorii ISE 2018 să descopere cele mai inovatoare dispozitive şi tehnologii de afişaj

Mihai Stescu15 ianuarie 2018