În ultimii ani am asistat la lupta continuă dintre partizanii utilizării energiei nucleare și susținătorii energiilor neconvenționale. Oricât de mult ar fi dorit ”verzii” să popularizeze și implementeze sisteme de energie neconvențională, ei se loveau de aceeași problemă: oricare ar fi fost forma de energine neconvențională, aceasta este produsă periodic, după un program influențat 100 % de factorii de mediu, vreme, etc.
Energia solară este pe departe cea mai ușor de obținut, însă ciclul natural zi / noapte precum și eventualele perioade cu radiație solară redusă nu-i permiteau utilizarea decât prin scheme financiare complicate care necesitau valorificarea surplusului de energie în timpul zilei și preluarea de energie din sistem în timpul nopții.
Era nevoie de o metodă eficientă de stocare a energiei electrice, cu un randament bun și un cost redus. Acumulatorii clasici sunt foarte scumpi și au performanțe îndoielnice atunci când sunt supuși la cicluri repetate și incomplete de încărcare / descărcare.
Iată însă că pe piața acumulatorilor din domeniul casnic intră un pionier al mașinii electrice, firma americană Tesla. După ce și-a dovedit eficiența în construirea unui automobil electric, firma Tesla preia o importantă parte din acesta – bateria – pentru a o propune utilizatorilor casnici.
După ce principalii competitori europeni Sungevity și Sonnenbatterie au anunțat prețuri de aproximativ 10000 USD pentru o baterie casnică necesară stocării energiei solare sau eoliene, Tesla propune un preț de 3500 USD, spulberându-și competitorii.
Aș vrea să repet, bateria Tesla NU funcționează singură. Ea are nevoie de (și în SUA este propusă spre contractare împreună cu) sisteme de producere a energiei electrice din surse neconvenționale – energie solară și sau eoliene ( de exemplu proiectul SunCity).
Am spus în titlu și repet că această tehnologie provoacă deja pe producătorii din domeniul nuclear.
Vă prezint mai jos un calcul făcut în Marea Britanie.
Cele mai noi centrale nucleare vor putea oferi energie electrică la un preț de 16 cenți pentru un kilowatt oră. (noul reactor propus pentru Hinkley Point, Somerset, Anglia).
Energia solară costă în medie 6 – 7 cenți, iar cea eoliană 4 – 5 cenți. Adunând cei 2 cenți propuși de producătorii bateriei Tesla, obținem un preț al energiei de jumătate decât cel al energiei produsă în reactoare nucleare.
Sună bine, nu-i așa?
Dacă acum suntem în sezonul meciurilor de box, Tesla vs Uraniu = 1 la 0 prin knock out.
Facebook
Twitter
RSS