Energii neconvenționale

Fomco Eco Friendly – prima mașina propulsată de panouri electrice se lansează în România

Fomco Eco Friendly – prima mașina propulsată de panouri electrice se lansează în România

Update 23.08.2015 : colegii de la Fomco ne-au trimis fotografiile în premieră:

Mașina poartă numele de « Fomco Eco Friendly » și este un Renault Twizy, excelent pentru traficul urban. Autoturismul, achiziționat recent de Fomco Group, un promotor al folosirii energiei alternative, nepoluante, este încărcat, în premieră pentru România, cu energie furnizată de o mică stație de panouri solare.

Fomco Eco Friendly va fi lansat joi, 20 August , la ora 11, la sediul Fomco Group, din Cristești, Str. Principală, Nr.801/E (lângă Registrul Auto Român), județul Mureș, în prezența oficialităților locale și a presei.

Fomco Eco Friendly este o mașină electrică, pe patru roți, cu două locuri, ce oferă soluții optime pentru mobilitate urbană. Automobilul construit de Renault are un design complet inovator, adresându-se în special celor care doresc să conducă o mașină atipică.

Fomco Eco Friendly  poate fi încărcat cu energie electrică de la rețea, dar compania mureșeană Fomco a dus și mai departe originalitatea proiectului, folosind pentru încărcare un mic ansamblu de panouri solare. Specialiștii companiei au ales un sistem tehnologic OFF-grid, care permite înmagazinarea energiei solare captate de panouri în acumulatori special fabricați pentru aplicații solare. Astfel, sistemul fotovoltaic creat este capabil să asigure necesarul zilnic de energie pentru încărcarea unui automobil electric. Mașina alimentată de sistemul fotovoltaic poate fi încărcată și pe timpul nopții. O încărcare completă durează 5 ore și asigură o autonomie de 100 de km.

 

Panouri fotovoltaice

Panouri fotovoltaice

Sistemul are următoarele componente:
-24 panouri fotovoltaice polycristaline de 240W
-1 regulator de încărcare MPPT (Maximum Power Point Tracking)
-1 invertor de 4.5kW
-8 acumulatoare de 6V
-Echipamente de protecție și monitorizare

Cu ajutorul invertorului, energia electrică stocată în acumulatori se transformă, de la curent continuu de 48V, la curent alternativ de 230V. Automobilul Twizy are încorporat un ștecher obișnuit pentru încărcare.

După o zi de vară însorită, stația de încărcare este capabilă sa încarce automobilul Twizy de două ori. Pe timpul iernii (decembrie – februarie), conform estimărilor, producția zilnică de energie electrică a panourilor va fi în jur de 5kWh/zi, necesarul fiind completat automat din rețeaua obișnuită de curent electric.

Funcționarea sistemului poate fi monitorizată pe internet și/sau de pe orice smartphone/tabletă cu android.
În concluzie, cu o investiție de aproximativ 15.000 Euro, posesorul mașinii electrice și al stației de încărcare își poate asigura  acasă  “combustibil” ecologic pentru aproximativ 20 de ani.

Directorul Fomco Group, Nyulas Bernat, a motivat achiziționarea autoturismului Renault Twizy și folosirea stației de panouri solare pentru alimentarea acestuia: “Am vrut să dăm un semnal vizavi de folosirea energiei alternative. Avem experiență în acest domeniu, al  parcurilor fotovoltaice, ca urmare a mai multor investiții efectuate de compania Fomco, așa că am decis să mai facem un pas în direcția utilizării energiilor nepoluante.” Nyulas Bernat a mai spus că va face lobby pentru amenajarea la Târgu Mureș, cu sprijinul municipalității, a unor stații de încărcare cu panouri solare, pentru mașini electrice”

De altfel, sediul din Târgu Mureș al companiei Fomco este alimentat aproape în întregime cu energie provenind de la panouri solare instalate pe acoperișul clădirii, pe o suprafață de 3000 de mp. Iluminatul interior este asigurat de corpuri electrice cu led.

Despre Renault Twizy

Cu dimensiuni compacte (2,34 m lungime și 1,24 m lățime, masă de 450 kg) Renault Twizy este o variantă ideală pentru mișcarea în traficul aglomerat, necesitând puțin spațiu de parcare. Mașinile electrice au multe alte avantaje, cum ar fi: impozite mai mici, costuri reduse de asigurare, cheltuieli foarte mici cu piesele de schimb (uzura este mică). Calcule făcute de specialiști arată că la 100 de kilometri parcurși în oraș, costurile consumului mașinii electrice reprezintă o treime din costurile unei mașini pe benzină sau motorină.

Fomco Group este alcătuit din:

Fomco Solar System – soluții la cheie în sisteme fotovoltaice; consultanță, proiectare, execuție; operare, întreținere și service; monitorizare și mentenanță; încărcare mașină electrică. www.fomcosolar.ro

Fomco Truck Service – service de camioane și semiremorci; reprezentanță marcă IVECO; stație ITP și verificări tahografe; service camioane și spălătorie de camioane. www.fomcotruckservice.ro

Fomco Truck Shop – unic importator tahografe STONERIDGE în România; limitatoare de viteză; stații radio CB; încălzitoare staționare WEBASTO și EBERSPAECHER; frigidere auto și sisteme de aer condiționat. www.fomcoservice.ro

Fomco GPS – sisteme de monitorizare flotă prin GPS, localizare prin GPS, monitorizare consum combustibil, sistem electronic de emitere bilete. www.fomcogps.ro

Despre Fomco

S.C.Fomco Prodimpex S.R.L.a fost infiintata in Octombrie 2002 si este o componenta a Grupului Fomco.Activitatea este structurata pe mai multe linii de business, insa un element esential in aria de activitate, il constituie domeniul tahografelor si a managementului de flota auto.Avand o experienta de peste 13 ani de activitate in aceste domenii, Fomco ofera solutia eficienta pentru a monitoriza activitatea,caracteristicile individuale si starea de functionare, a fiecarui vehicul din flota Dvs.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Energii neconvenționale
@MihaiStescu

Project Manager Blogdetehnologie.ro, blog personal: mihai.stescu.ro

More in Energii neconvenționale

Celebrele taxiuri londoneze devin electrice

Mihai Stescu10 decembrie 2017

Solar Impulse încheie cu succes călătoria în jurul lumii

Mihai Stescu26 iulie 2016

Toshiba testează un autobuz electric cu încărcare contactless

Mihai Stescu31 mai 2016

Solar Impulse 2 – Zborul 11 / 13 Phoenix – Tulsa

Mihai Stescu18 mai 2016

Solar Impulse 2 – Zborul 10 / 13 San Francisco – Phoenix

Mihai Stescu12 mai 2016

Solar Impulse 2 – Zborul 9 / 13 Hawaii – San Francisco

Mihai Stescu3 mai 2016

Solar Impulse e gata să-și continue aventura

Mihai Stescu7 martie 2016
google-solar

Google își adaugă o capacitate de 842 MW energie regenerabilă

Mihai Stescu4 decembrie 2015

Honda lansează noul model de mașină propulsată cu hidrogen

Mihai Stescu28 octombrie 2015