De la turul virtual al Palatului Parlamentului la tradiții transilvănene și tablouri în cele mai mici detalii din Muzeul Național Brukenthal
Google anunță astăzi, 21 ianuarie, lansarea de noi colecții românești pe platforma Google Cultural Institute. Începând din această săptămână, clădirea Palatului Parlamentului din București poate fi vizitată prin intermediul imaginilor Street View de orice persoană de pe glob conectată la internet. Alături de aceasta, pe Google Cultural Institute au fost adăugate noi colecții de la Muzeul Național Brukenthal, Camera Arhitecților din România, Fundația ADEPT Transilvania și Asociaţia Wassertalbahn (Mocănița de pe Valea Vaserului).
Palatul Parlamentului este una dintre cele mai impresionante clădiri de pe glob. Mai multe spații din interiorul acestuia sunt disponibile acum pe Google Cultural Institute, într-un tur virtual. Pot fi astfel vizitate unele dintre cele mai frumoase săli, „Nicolae Iorga”, „Unirii”, „Take Ionescu” sau „Al. I. Cuza”. Totodată, utilizatorii pot vizita Muzeul Parlamentului și pot admira o serie de obiecte de artă din colecția Palatului Parlamentului, publicate în expoziția de pe Google Cultural Institute. Au fost digitalizate 150 de opere semnate de artiști precum Nicolae Grigorescu (”Țărancă cu doniță și copil”), Octav Băncilă (”Băiatul cu ghitară”) sau Corneliu Baba (”Un arlechin”).
Muzeul Național Brukenthal aduce 29 noi obiecte de artă în colecția sa virtuală de pe Google Cultural Institute, digitalizate cu tehnologia Art Camera de la Google, care realizează imagini de rezoluție foarte înaltă. Sunt disponibile lucrări ale unor artiști precum Nicolae Grigorescu (Strada din Vitre), Mișu Popp (Fata în albastru) sau Hans von Aachen Artist (Răpirea Persefonei).
Asociaţia Wassertalbahn lansează trei noi expoziții virtuale dedicate Mocăniței de pe Valea Vaserului, precum și o aplicație mobilă, care oferă informații despre istoricul zonei, construirea căii ferate și fiecare locomotivă în parte.
Fundația ADEPT este un nou partener din România al Google Cultural Institute și aduce 3 expoziții dedicate tradițiilor culturale și meșteșugărești din Transilvania, de la ceramică și biserici fortificate până la gastronomie și viața rurală.
Ordinul Arhitecților din România lansează o nouă colecție care prezintă ediția 2015 a festivalului Street Delivery din București, un eveniment care se desfășoară anual pe strada Arthur Verona și care își propune să readucă spațiul urban comunității.
Dan Bulucea, Country Director Google România: „Prin lansarea de astăzi, noi colecții de artă, civilizație și tradiții din România sunt disponibile întregii lumi pe Google Cultural Institute. Ne bucurăm că un important reper al Bucureștiului, dar și al României, Palatul Parlamentului poate fi vizitat pe Google Cultural Institute. Ne-am propus să atragem în continuare noi parteneri, care să promoveze patrimoniul cultural românesc în lume cu sprijinul Google Cultural Institute.”
Adăugarea colecțiilor din România este parte a unei lansări mai ample pe care Google Cultural Institute o face astăzi, 21 ianuarie, și care cuprinde noi expoziții din 100 de muzee din întreaga lume. Printre altele, faimoasa rotondă din Muzeul Guggenheim din New York – o operă de artă în sine – poate fi vizitată acum prin imagini Street View, iar pictura „Nuferii” lui Claude Monet este digitalizată la rezoluție „gigapixel”. Aceasta permite explorarea în detalii care nu sunt vizibile cu ochiul liber.
Acum 5 ani, pe 1 februarie, Google Cultural Institute se lansa cu 17 muzee partenere și câteva sute de opere de artă disponibile vizitatorilor online. Cu această actualizare, Google Cultural Institute ajunge la peste 1000 de instituții culturale partenere din întreaga lume. Mai multe detalii despre colecțiile diverse care au fost adunate pe Google Cultural Institute în cei 5 ani de existență descoperiți în acest material: https://goo.gl/jKsf9z.
Despre Alphabet Inc.
Larry Page și Sergey Brin au fondat Google în 1998. De atunci, compania a crescut la peste 50.000 de angajați la nivel global, oferind o gamă largă de produse și platforme populare precum Search, Maps, Ads, Gmail, Android, Chrome și YouTube. În octombrie 2015, Alphabet a devenit compania-mamă a Google. Puteți citi mai multe despre misiunea Alphabet aici.
Facebook
Twitter
RSS