Evenimente

Interviu cu Andrej Sonkin, General Manager HMD Nokia despre prezentul și viitorul brandului Nokia

Interviu cu Andrej Sonkin, General Manager HMD Nokia despre prezentul și viitorul brandului Nokia

Am avut plăcerea să stau de vorbă cu domnul Andrej Solkin, General Manager Enterprise Business HMD Global. Vă redau mai jos interviul, mai întâi traducerea în limba română și apoi originalul în limba engleză.

Bună ziua D-le Sonkin,

Mă numesc Mihai Stescu. Sunt de profesie inginer instalator și am fost născut la timp pentru a putea profita de toate lucrurile bune care au derivate din tehnologie. Am primit invitatia agenției dumneavoastră de PR pentru a vă adresa câteva întrebări pentru un interviu pe care
îl voi publica pe blogdetehnologie.ro

Trăiesc în România, o țară în care ne place să ne amintim de toate lucrurile bune din trecut. Unii dintre noi mai trăim încă în trecut și totuși privim cu încredere către viitor. Ca un exemplu personal, primul meu telefon a fost un Nokia 5510. Și tot așa, cel mai bun telefon al meu de până acum a fost un Nokia 6310i.

Mihai Stescu (MS): Dumneavoastră conduceți o companie globală, care are în spate o adevărată legendă. Care sunt principalele dumneavoastră provocări ce derive dintr-o astfel de moștenire?

Andrej Sonkin (AS):
Încă din 2016 HMD Global este producătorul telefoanelor Nokia, lansând peste 30 de modele de smartphone dar și de așa numitele feature phones, care împreună se adresează unei largi categorii de companii, dar și utilizatori individuali, orientați către niveluri de preț diferite.

HMD Global este o companie puternic implicate în calitate și inovație și măiestria cu care fiecare terminal Nokia se realizează este dovada. Mai mult, telefoanele Nokia oferă o experiență de utilizare a sistemului de operare care se îmbunătățește constant.

Telefoanele Nokia au reprezentat mereu un brand pentru oricine și noi confirmăm posibilitatea de a oferi produse de calitate și de utilizare îndelungată. Dacă deții un telefon Nokia, vei remarca o îmbunătățire a funcționării lui în timp, odată cu aplicarea unor update-uri precise ale sistemului de operare, proiectate pentru a menține sistemul securizat și actualizat.

MS: Este HMD Global gata să continue fenomenul numit Nokia?

AS: HMD Global a fost fondata în 2016 cu intenția de a scrie un nou capitol al poveștii Nokia, propunând telefoane din ce în ce mai bune în anii care urmează. Nokia oferă o gamă largă de terminale pentru orice utilizator.

Telefoanele inteligente Nokia sunt proiectate pentru oricine și se livrează cu o experiență sigură, simplă și actualizată a utilizării sistemului de operare. HMD Global deține cel mai extins portofoliu de terminale cuprinse în programul Android Enterprise Recommended – făcând mai ușoară alegerea pentru mediul de business prin definirea unui standard minim pentru cerințele de hardware, actualizări de soft, suport pentru upgrade, experiența utilizatorului.

Toate terminalele acceptate in programul Android Enterprise Recommended trebuie să primească actualizări de securitate la un interval de maxim 90 de zile pentru o durată de 3 ani.

HMD Global a finalizat de curând un parteneriat cu Google Cloud și CGI , prin care datele de activare și performanță ale telefoanelor Nokia să fie stocate în Google Cloud Platform Region în Hamina, Finlanda, locul unde a fost fondată compania noastră. Considerăm că păstrarea spiritului Nokia și apartenența la locul nostru de naștere sunt fundația telefoanelor Nokia.

MS: Este valoarea brandului Nokia un avantaj în strategia de a convinge și atrage clienți noi?

AS: Telefoanele Nokia oferă acum cea mai bună experiență Android, care se îmbunătățește cu fiecare actualizare, indiferent de categoria de preț din care fac parte. Urmărim cu interes nevoilor clienților noștri și ne luptăm să le îmbunătățim experiența prin technologii care rămân sigure, rapide pentru mai mult timp.

În plus, în segmental telefoanelor simple (feature phone) HMD Global este cel mai mare jucator de pe piață, așa cum arată ultima cercetare de piață efectuată de Counterpoint Research. S-au vândut câteva sute de milioane din modelele Nokia 105 și Nokia 220 4G.
Așadar, începând cu Nokia 9 PureView și până la Nokia 210, cel mai accesibil telefon simplu conectat la internet, consumatorii se pot încrede în telefonul Nokia care vine în întâmpinarea nevoilor specfice ale consumatorilor.

MS: Adoptarea sistemului de operare Android One a fost o decizie foarte bună, însă dificilă. Care credeți că este viitorul Nokia și Android One în era terminalelor 5G?

AS: Telefoanele Nokia lansează o propunere inedită oferită de Android One: fără dezordine în telefon, fără aplicații nedorite. În schimb o experiență pură care rămâne sigură și se îmbunătățește în timp și aceasta este valabilă pentru toate terminalele Nokia.

Ne concentrăm să oferim utilizatorilor noștri terminale foarte bune și luam în considerare nevoile lor, pentru a veni în întâmpinarea acestora.

Așa cum probabil știți, am semnat un accord de licență 5G cu Qualcomm, pentru a dezvolta, produce și vinde terminale 3G, 4G și 5G, care vor funcționa în în mod simplu sau multi standard. Așteptăm cu nerăbdare oportunitățile noi care vor evolua din adoptarea tehnologiei 5G.

MS: Orientarea către clienții de business înseamnă să depășiți probleme din trecut. Subiectul Huawei – SUA – Google este urmărit cu atenție de public. Cum își asigură Nokia clienții (în special cei care provin din mediul business) că terminalele propuse sunt un mijloc sigur de comunicare și că nu au motive să-și facă giji?

AS: Pentru a asista clientii noștri din mediul enterprise să aleagă un terminal cât mai potrivit activității lor, telefonele Nokia fac parte din programul Android Enterprise Recommended, lansat de Google.

Mediul de afaceri poate în acest fel să identifice cele mai bune terminale, stabilind cerințe minime în ceea ce pirvește hardware-ul, actualizările de soft, suportul la actualizări și o experiență de utilizare a terminalului.

În acest moment există 17 terminale Nokia incluse in programul Android Enterprise Recommended, cea mai mare largă flotă de terminale pentru business validate de Google. Garantăm două upgrade-uri majore ale sistemului de operare Android, precum și 3 ani de actualizări lunare de securitate de la lansare.

Indiferent de mărimea lor, companiile utilizează telefoanele mobile pentru a accesa și procesa date sensibile, inclusiv date personale și asta atrage nevoia crescută de securitate.

Accesările nepermise și pierderile de date pot fi extreme de costisitoare pentru companii și de aceea alegând programul Android Enterprise Recommended, terminalele Nokia susținute de Android One oferă o experiență de utiliare sigură, la un cost optimizat.


Mai mult, suntem mult mai rapizi decât concurența noastră în ceea ce privește actualizarea la cele mai noi versiuni ale sistemului de operare, întregul nostrum portofoliu de terminale beneficiind deja de Android 9 Pie și de aproximativ 300 de actualizări efectuate în ultimii 2 ani.

În plus, menționez că sistemul de operare Android deține o structură de securitate pe mai multe niveluri, completată de Google Play Protect, permițând instalarea de aplicații fără malware.

MS: Cum beneficiază compania dumneavoastră de avantajele piețelor emergente din Europa de Est? Mi-ați putea spune mai multe despre prezența de business în România?


AS: HMD Global are o prezență puternică în Europa și continuăm extinderea prin introducerea de noi terminale pe piață. Ne-am îmbunătățit prezența brandului prin lansarea de noi terminale cu ocazia IFA 2019.

Una din strategiile companiei noastre este să încheie parteneriate cu furnizori de servicii telecom, asigurând astfel fanilor noștri accesul la telefonul pe care și-l doresc.

MS: care sunt obiectivele pe termen scurt ale HMD Global?

AS: Lucrăm constant la terminalele noastre pentru a le dota cu inovații folositoare precum și cu o experiență software care se îmbunătățește în timp. Terminalele noastre tind să schimbe paradigma deținătorilor. Dorim să dezvoltăm telefoane care oferă o experiență perfecta de-a lungul întregii perioade de utilizare.

Telefoanele Nokia beneficiază ultimile inovații de la Google, susținute de inteligența artificială, cum ar fi Adaptive Battery dar și Google Assistant.
Am lansat pe piață terminalele Nokia 3.2 și 4.2 amândouă deținând Android One și înscrise în program Android Enterprise Recommended. Pentru a dezvolta segmentul de mijloc, am introdus Nokia 7.2 și Nokia 6.2

MS: ce alte planuri aveți pentru extinderea portofoliului de telefoane de business?

AS: Tocmai am introdus terminale noi (acum avem 17 terminale incluse în Android Enterprise Recommended) Nokia 2.2, Nokia 3.2 și Nokia 4.2 deținând Android One. Cu acestea aducem tehnologii sofisticate mai multor clienți, oferindu-le caracteristici cum ar fi recunoaștere facial, design modern și posibilitatea de a face fotografii foarte bune. Abele terminale dețin Android 9 din fabrică și vor primi două upgrade-uri de Android precum și actualizpri de securitate lunare în următorii 3 ani.

MS: vă mulțumesc mult pentru timpul acordat și pentru răspunsuri, poate a următoare vizită în România putem continua această discuție.

Original English interview

Good afternoon Mr. Sonkin,

My name is Mihai Stescu. I am an mechanical engineer as profession and I was born in time to embrace all the good things that come from technology. Your PR agency in Romania invited me to send you some questions for an interview on the tech blog I am writing (blogdetehnologie.ro)

I live in Romania, a very traditional country, still caught into good memories from the past. Some of my countrymen love to live in the past, yet they are looking forward for the future.
As a personal example, my first new GSM phone was a 5510 Nokia. So was probably my best phone ever – 6310 i Nokia.

MS: You are running now a global business, using the legacy of a legend. What are your main concerns that come from such a legacy? 

AS: Since 2016, HMD Global is the home of Nokia phones, having launched over 30 smartphones and feature phones, that target a wide range of enterprises and consumers across different price points.

HMD Global is highly committed to quality and innovation and the craftsmanship that goes into each and every Nokia phone stands as proof. Moreover, Nokia smartphones will deliver on an OS experience that just keeps getting better with time. Nokia phones have always been a brand for everyone and we are emphasizing the ability to provide long-lasting and quality-built products.

With Nokia smartphones, the longer you have it, the better it will become, with regular security patches and timely OS upgrades designed to keep phones secure and up-to-date.

MS: Is HMD Global ready to continue the global phenomenon called Nokia?

AS: HMD Global set out in 2016, to write a new chapter of the Nokia phones story, with an aim to make phones that get better for years to come. Nokia phones offer a range of choice and reliability to every user segment.

Nokia smartphones are designed for everyone and come with pure, secure and up-to-date OS experience. HMD Global has the most extensive portfolio of phones that are part of the Android Enterprise Recommended program – making it simple for businesses to choose the best phone for them by defining a minimum requirement for hardware, software updates, upgrades support and device enrollment user experience. All devices that are accepted to the Android Enterprise Recommended program must receive security patches at least once in 90 days for three years.

HMD Global has also recently finalized a partnership with Google Cloud and CGI to store phone activation and performance data at the Google Cloud Platform Region in Hamina, Finland which is where the company is founded. We believe that our heritage and staying true to our roots is the foundation of Nokia smartphones.

MS: Does your company’s strategy include using the brand’s value to convince and attract new customers?

AS: Nokia smartphones now deliver the best Android experience and this only gets better with time, regardless of price point. We are closely paying attention to the needs of our fans and we strive to enhance their experience through quality technology that stays fresh, updated and secure for longer.

Moreover, on the feature phone segment, HMD Global is the biggest player, which has been shown in the latest feature phone survey by Counterpoint Research. Alone, we’ve sold hundreds of millions of the Nokia 105 and Nokia 220 4G.

Therefore, from the Nokia 9 PureView to the Nokia 210, HMD Global’s most affordable internet enabled feature phone, consumers can trust there is a Nokia phone that meets their distinct needs.

MS: Adopting Android One was a great, yet difficult decision. I guess it is also a clever move on the market. What is the future of Nokia and Android One in the era of 5G terminals?

AS: Nokia phones have, indeed, a very unique proposition of Pure Android: No clutter. No bloatware. Just a pure experience that stays secure and gets better with time – and that goes for every Nokia smartphone in our range. 
We focus on constantly providing great devices to our users, and we listen closely what their future needs may be in order to enhance our offering. As you may have seen, just recently we have signed a 5G License Agreement with Qualcomm, in order to develop, manufacture and sell branded 3G, 4G and 5G single-mode and multimode complete devices. We are looking forward to what new opportunities may arise with 5G.

MS: Orientation to business customers means also fighting with ghosts. Everyone is following the Huawei – USA – Google story. How is Nokia ensuring the customers (especially the business customers) that a phone can be a secure mean of communication and not a reason to worry?

AS: In order to help our enterprise customers find the right device for them, Nokia phones is part of The Android Enterprise Recommended program, which was launched by Google. This makes it simple for businesses to choose the best devices, by setting out a minimum requirement for hardware, software updates, upgrades support and device enrollment user experience.

There are now 17 Nokia smartphones in the Android Enterprise Recommended program, the broadest range of business-grade devices validated by Google. We guarantee 2 Android OS letter upgrades as well as three years of monthly security updates, from launch.

As enterprises of all sizes use smartphones to access and manage sensitive data, including personal data, role of security is only increasing. Hacking and leak of sensitive data can be costly, and therefore selecting Nokia Android Enterprise Recommended, Nokia smartphones reinforced by Android One give peace of mind, in a cost optimized way.

Moreover, we are twice as fast as our competitors at upgrading to the latest OS, almost the entire portfolio is running Android 9 Pie and in the last two years users have benefitted from over 300 stand-alone security updates. Not to mention that the Android OS has a robust multi-layered security structure, including inbuilt Google Play Protect, keeping users’ apps free of malware.

MS: How is the company taking advantage of the emerging economies form Eastern Europe? Can you tell me more about your business presence in Romania?

AS: HMD Global has a strong presence across Europe and we are continuing to grow by bringing new Android devices to the market. We have recently strengthened the brand with new smartphone and feature phones which were unveiled at IFA 2019. One of our strategies is to partner with key network providers to make sure our fans have access to the phones they want.

MS: What are HMD Global’s short term targets?

We are constantly working on devices which offer purposeful innovations as well as a software experience that just keeps getting better with time. Moreover, Nokia smartphones are changing the consumer ownership paradigm. We focus on developing phones that offer a flawless experience throughout the entire ownership of the device. With Nokia phones, you receive the latest innovations from Google – from AI power Adaptive Battery to Google Assistant across the range.

We recently launched the new Nokia 3.2 and Nokia 4.2 to the market, which both are part of Android One as well as Android Enterprise Recommended programs. In addition, we also just launched earlier this month the Nokia 7.2 and Nokia 6.2 elevating the mid-segment experience.

MS: Do you have in plan to extend the business terminals fleet?

AS: We have just extended it bringing to market a number of new devices (now 17 in total in the AER program): Nokia 2.2, Nokia 3.2 and Nokia 4.2, both part of Android One and Android Enterprise Recommended families. With them, we brought cutting-edge experiences to even more of our fans, further enhancing their user experience through features such as face unlock, stylish designs and great camera experiences. Both devices launched with Android 9 Pie out of the box, and will receive two letter OS upgrades as well as monthly security updates for the following three years.

I thank you very much for your time and for your answers, maybe with your next visit in Romania we can meet and continue this conversation.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Evenimente
@MihaiStescu

Project Manager Blogdetehnologie.ro, blog personal: mihai.stescu.ro

More in Evenimente

Techsylvania 2022

Techsylvania 2022 – a noua ediție a celui mai important eveniment de tehnologie din România

Mihai Stescu17 mai 2022

Techsylvania, conferința pe care o urmaresc de 7 ani, revine cu o nouă ediție online în 2021

Mihai Stescu18 august 2021

Concluzii după Summitul inaugural 5G realme

Mihai Stescu3 iunie 2021
Kingston FURY Renegade DDR4 RGB

Kingston anunță noul brand pentru gaming: Kingston FURY

Mihai Stescu3 iunie 2021

Podfest, singurul eveniment dedicat podcasturilor, are loc pe 20 mai

Mihai Stescu19 mai 2021

Vodafone prezintă un proiect inedit, Pădurea inteligentă, prin intermediul rețelei Supernet

Mihai Stescu31 martie 2021

ViewSonic’s TD1655 – monitorul ideal pentru deplasări – premiat cu distincția CES 2021 Innovation Awards Honoree

Mihai Stescu13 ianuarie 2021

Panasonic și trupa Cold War Kids aduc experiența electrizantă a unui concert imersiv, la prima ediție virtuală a CES

Mihai Stescu11 ianuarie 2021

PC Garage anunță livrare în 2 ore, la comanda prin Tazz

Mihai Stescu15 decembrie 2020