Explorarea spațiului

NASA confirmă prezența sării în oceanele de pe Europa

NASA confirmă prezența sării în oceanele de pe Europa

De câteva zeci de ani visăm la oceanele de pe satelitul lui Jupiter – Europa. Am visat mai întâi prin cărțile vizionarului Sir Arthur Clarke și mai apoi prin observațiile astronomice, la început prin telescoape terestre și ulterior prin cercetările efectuate de sondele care au pătruns în spațiul gigantului gazos Jupiter.

Experimentele efectuate în laboratoarele NASA sugerează că materialul închis la culoare care acoperă diverse formațiuni geologice observate pe Europa este de fapt sare provenită dintr-un ocean subteran, colorată din cauza expunerii la radiații.
Prezența sării pe suprafața satelitului lui Jupiter sugerează că oceanul prezent acolo interacționează cu stratul de dedesubt – un aspect extrem de important în ipotezele găsirii formelor de viață pe Europa cea înghețată.

experiment nasa sare

experiment nasa sare

Înarmați cu multă răbdare, cercetătorii de la NASA au încercat să reproducă în laborator condițiile de mediu întâlnite pe Europa și să studieze efectele acestora asupra unor granule de sare.

Presupusă a fi baza formațiunilor geologice care par să fi erupt din interiorul satelitului Europa, sarea ar putea fi unul din ingredientele oceanului de sub crusta înghețată.
În primul rând cercetătorii au scăzut temperatura în camera vidată (unde făceau testul) până la minus 173 grade Celsius.
Apoi au supus sarea unui bombardament cu radiații similare celor provenite din puternicul câmp magentic al lui Jupiter, care mătură non stop suprafața satelitului său.

După mai multe zeci de ore de expunere la condițiile extreme de pe Europa, sarea, inițial albă, a căpătat o culoare galben maronie, similară cu cea din fotografiile preluate de sonda Galileo și de telescoapele îndreptate către satelitul lui Jupiter.

Semnătura chimică detectată de spectrografele implicate la cercetările de pe Europa s-a apropiat simțitor de cea a clorurii de sodiu iradiată și înghețată.
Mai mult, cercetătorii au remarcat că nuanțele sării diferă în funcție de perioada de expunere la radiații, ceea ce ar permite realizarea unei hărți temporale a formațiunilor geologice de pe Europa.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Explorarea spațiului
@MihaiStescu

Project Manager Blogdetehnologie.ro, blog personal: mihai.stescu.ro

More in Explorarea spațiului

După 30 de ani, NASA își îndreaptă din nou privirile spre Venus

Mihai Stescu3 iunie 2021

La revedere, Spitzer!

Mihai Stescu3 februarie 2020

SpaceX lansează cu succes Falcon Heavy

Mihai Stescu7 februarie 2018

NASA prezintă prima sondă care va atinge atmosfera exterioară a soarelui

Mihai Stescu21 septembrie 2017

Ce înseamnă descoperirea făcută de NASA ?

Mihai Stescu22 februarie 2017

BASF susține testarea cultivării plantelor în spațiu

Mihai Stescu20 februarie 2017

Elon Musk publica primele imagini cu motorul viitoarei misiuni pe Marte

Mihai Stescu26 septembrie 2016

Juno a efectuat cu succes prima orbită în jurul lui Jupiter

Mihai Stescu29 august 2016

Welcome to Jupiter!

Mihai Stescu5 iulie 2016