
Știm cu toți despre necesitatea stocării energiei, mai ales atunci când provine din surse neconventionale care de obicei nu produc energie 24 de ore din 24.
Cel mai obișnuit mod de a stoca energie într-o rețea energetică este folosirea excesului de energie pentru a pompa în amonte apă care ulterior se va utiliza pentru producerea energiei electrice când este necesară.
Această metodă este foarte eficientă însă necesită multă apă și spațiu corespunzator de stocare (lacuri de acumulare).
Vă vine să credeți că se mai poate stoca energie și fără a folosi apă?
O companie din California, Advanced Rail Energy Storage (ARES) a inventat o soluție de stocare pe uscat a energiei utilizând locomotive electrice.
Tehnologia propusă de ARES presupune deplasarea la deal a unor blocuri grele din beton, utilizând energia produsă în exces în centralele solare sau eoliene atunci când cererea de electricitate este redusă. Atunci când este necesară energie, locomotivele sunt trimise la vale și folosind frânarea regenerativă, produc energie electrică.
Compania susține că sistemul poate răspunde în interval de câteva secunde, producând energie constantă pentru o perioadă de 8 ore, cu un randament încărcare / descărcare de 80 %.
După testarea unui sistem pilot pe o cale ferată în lungime de 268 metri în Tehachapi, California, compania ARES a primit arobarea Comisiei de Utilități Publice din Nevada să construiască un sistem de stocare a energiei în munții Nevada din SUA.
Peste câțiva ani, o flotă de locomotive electrice de 300 de tone se vor deplasa în sus și în jos pe o pantă de 7.2 % producând 50 MW de energie produsă rapid pentru a stabiliza rețeaua energetică din California. Cele 34 locomotive vor rula pe un segment de cale ferată de 9.2 km lungime, cu o diferență de nivel de 640 metri.
Conform precizărilor lui Jim Kelly, CEO al ARES, sistemul poate fi instalat cu jumătate din costurile oricărei alte tehnologii de stocare. Această tehnologie nu emite poluanți, nu arde combustibili, nu necesită apă și are impact minim asupra terenului.
Sistemul este extrem de scalabil, putînd fiind implementat plecând de la instalații cu puteri de 100 MW care au capacitați de stocare de 200 MWh până la sisteme de 2-3 GW cu capacități de stocare de 16-24 GWh.
Facebook
Twitter
RSS