Am remarcat cu toți în zilele trecute care sunt efectele ploilor abundente și de durată lungă asupra instalațiilor de canalizare (publice, private, pluviale etc). Fotografia de mai sus (credit Mediafax), este mai mult decât sugestivă.
Aceste instalații nu pot fi dimensionate pentru orice capacitate care ne trece prin minte. Se iau în calcul valori medii multianuale ale precipitațiilor, deoarece altfel ar fi mult supradimensionate și cu un cost exorbitant. Așa că de multe ori în timpul ploilor abundente, presiunea în conductele publice este foarte mare, suficientă pentru a împinge apa înapoi în case.
În plus, configurația geografică a terenului duce de multe ori la acumulări de ape în zonele mai joase și acolo multe locuințe cuplate la rețeaua publică de canalizare au avut probleme între 10 și 12 octombire, când cantitățile de precipitații au fost de aproximativ 71 l / mp, față de mediile multianuale pentru aceeași zonă din București – 53 l / mp.
Soluția pentru a ne proteja împotriva apelor care se întorc din rețeaua de canalizare este extrem de simplă și la îndemâna oricui, neridicând probleme de costuri deosebite.
Vorbim aici de o simplă clapetă anti refulare, inventată cu mult timp înainte, care însă nu este utilizată, mai ales în instalațiile vechi.
Conform unui comunicat Apa Nova, au fost afectate 36 de imobile, în special prin inundarea subsolului.
21 dintre aceste imobile nu aveau instalate clapetele anti-refulare.
Lipsa acestor clapete, precum și instalarea lor incorectă reprezintă însă o reală problemă ce conduce, în cazul unor ploi mai puternice, la inundarea subsolurilor.
De aceea, Apa Nova Bucuresti atrage atentia proprietarilor asupra importantei montarii acestor clapete anti-refulare si derulează un program de consiliere gratuită a proprietarilor de imobile, prin care oferă informațiile necesare unui montaj corect.
Facebook
Twitter
RSS