Tehnologii

NASA testeaza EMDrive, motorul care ar putea echivala Warp Drive din Star Trek

NASA testeaza EMDrive, motorul care ar putea echivala Warp Drive din Star Trek

NASA a testat o tehnologie de propulsie spațială electromagnetică, denumită EMDrive, care până acum a fost extrem de controversată. Se pare chiar că această tehnologie este posibilă, aducând la realitate un îndeungat vis al comunității Sci-Fi.
EMDrive este o tehnologie care ar putea ieftini simțitor lansarea sateliților și în același timp poate fi soluția de rezolvare a crizei energiei prin captarea energiei solare de către sateliți și transmiterea ei pe Pământ.

Această tehnologie a fost gândită și dezvoltată de un om de știință britanic, Roger Shawyer, care a fost ridiculizat mulți ani de comunitatea științifică, deși compania Boeing a licențiat EMDrive.

NASA a testat pentru o perioadă această tehnologie și a confirmat pe 29 Aprilie că cercetătorii de la Centrul Spațial Johnson au pus în practică cu succes un sistem cu propulsie electromagnetică în vid și că deși tehnologia părea imposibilă, a funcționat.

Măsurătorile forței de propulsie a lui EMDrive sfidează fizica tradițională, ale cărei principii susțin că o cavitate închisă (microundă) ar fi neutilizabilă pentru propulsie spațială conform legii de conservare a impulsului.

Aceste rezultate au fost publicate de José Rodal, Jeremiah Mullikin și Noel Munson pe blogul Nasa Spaceflight.

EMDrive se bazează pe teoria relativității speciale care susține că este posibil să convertim energia electrică în impuls fără necesitatea de a arunca niciun agent reactiv.

Criticii lui Shawyer spun că potrivit legii de conservare a impulsului, teoria lui nu funcționează, deoarece pentru ca un corp să fie împins înainte, el trebuie să arunce înapoi la spatele lui, în direcție opusă.

Totuși EMDrive conservă impulsul și energia – pe scurt, electricitatea este convertită în microunde iar aceastea aruncate în spatele dispozitivului, l-ar împinge în direcția opusă.

Motorul Emdrive shawyers-spr-ltd

Motorul Emdrive shawyers-spr-ltd

Mai mult, motorul imaginat în Star Trek – cu efect Warp, ar putea fi posibil. Practic NASA a inventat accidental motorul warp, folosind tehnologia EMDrive. Cu o această tehnologie s-ar putea propulsa navele spațiale cu viteze mai mari decât viteza luminii.

Cercetători de la NASA care au postat pe forumul Nasa Spaceflight , susțin că direcționând raze laser în camera de rezonanța EmDrive, au observat că acestea se deplasau cu viteze mai mari decât viteza luminii – ceea ce este de fapt principiul warp din faimosul serial și film SF.

Într-o altă postare se susține că modelul matematic de interferență găsit în EmDrive este similar cu cel din tehnologia Warp.

Nu-mi rămâne decât să vă spun: ”Engage!” 🙂

 

 

View Comments (3)

3 Comments

 1. Pingback: Tehnologia, bat-o vina! | Caroline Scribit

 2. Adrian

  24 noiembrie 2016 at 21:58

  La fel si motoarele electrice auto au fost tinute ani de zile sub control si nu au fost lasate sa se dezvolte dar pana la urma tehnologia nu poate fi tinuta in loc prea mult timp

  • Mihai Stescu

   25 noiembrie 2016 at 8:21

   Nu sunt adeptul teoriilor conspirative, cred ca anumite tehnologii se descopera (sau redescopera) atunci cand oamenii le pot gestiona.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Tehnologii
@MihaiStescu

Project Manager Blogdetehnologie.ro, blog personal: mihai.stescu.ro

More in Tehnologii

Quail Digital – o soluție de comunicare ideală cu impact imediat în experiența clienților

Mihai Stescu5 februarie 2018

BenQ invită vizitatorii ISE 2018 să descopere cele mai inovatoare dispozitive şi tehnologii de afişaj

Mihai Stescu15 ianuarie 2018

Televizoarele Samsung Smart TV din 2018 sunt primele produse care au obținut certificare de securitate industrială

Mihai Stescu15 ianuarie 2018

Dispozitive IoT fără componente electronice?

Mihai Stescu9 decembrie 2017

Machine learning și IoT, tehnologii utilizate acum de SAP pentru o mai bună experiență a clienților

Mihai Stescu2 noiembrie 2017

BASF pornește supercomputerul Quriosity din Ludwigshafen

Mihai Stescu30 octombrie 2017
Centrale termice Ariston

Centralele termice Ariston pășesc în era IoT

Mihai Stescu23 august 2017

Philips Lighting aduce în prim plan iluminatul stradal inteligent cu LED

Mihai Stescu17 august 2017

Bloodhound cel mai rapid vehicul terestru se pregătește pentru doborârea recordului mondial de viteză cu tehnologie cloud Oracle

Mihai Stescu26 iulie 2017