Tata m-a învățat prima dată să folosesc șurubelnița. Cu folos. Că așa din joacă o mai făcusem eu încă de mic. Din spusele părinților mei, la vreo 2 ani am întreprins prima mea lucrare tehnologică, bagând o sârmă în priză. Normal că a făcut flamă, au sărit siguranțele și eu eram foarte supărat ca s-a oprit lumina și că tata și-a strâns cu atenție sculele ca să nu-mi mai lase mie ceva care să mă tenteze.
Mai mare fiind, pe la 8 ani, m-am rugat mult de el ca să-mi cumpere și să asamblăm împreună un set de montaj de la IPRS – sirenă de autosalvare – că vroiam să o montez la bicicletă. Am meșterit multe lucruri împreună și mai am și acum din uneltele pe care mi le-a dat acum vreo 30 de ani.
Abia prin clasa a 6-a, când fiind prea mulți în școală, nu mai puteau să ne țină pe toți la orele de atelier, am fost îndrumat către un cerc tehnic la faimoasa Casă a pionierilor. Era o chestie faină, mai ales dacă aveai norocul să dai peste un profesor ca Valerică. Nu pot să-i spun altfel deși el a plecat de mult dintre noi. Nu-i plăcea să-i spunem tovarășul profesor. Valerică, cunoscut ca și Profesor Valeriu Costoleanu, studiase fizica și nu s-a simțit prea bine la catedra din școală. Îi plăcea să învețe la Casa pionierilor țânci ca mine să lipească cu letconul sau să developeze fotografii în camera obscură. Iubea fotografia și radioelectronica. Am învățat de la el foarte multe lucruri care m-au ajutat ulterior în viață.
Sunt amintiri și mai ales informații tehnice care au pus bazele pregătirii mele ulterioare ca și inginer. Mi-ar place să văd și acum cercuri tehnice, care să nu pună accentul doar pe IT, ci să încurajeze tinerii să folosească unelte de bază și să poată fi în stare să înțeleagă și chiar să repare diverse lucruri prin casă. O astfel de pregătire tehnică este extrem de utilă, mai ales în zilele noastre, când computerele au ajuns la putere și când munca fizică, mai mult sau mai puțin calificată, este evitată și chiar marginalizată.
Le sunt recunoscător acestor doi oameni și sper ca tata să-mi citească cât mai curând aceste rânduri.
BLOG
Cine mi-a pus șurubelnița în mână?
Leave a Reply
BLOG
Facebook
Twitter
RSS