Am folosit primul NAS de la Synology acum 12 ani, era modelul 109j, cel mai simplu pe care îl propunea la acel moment compania taiwaneză. Trebuia să migrez de pe un model foarte vechi de la Linksys și am fost uimit încă de atunci de modul în care NAS-ul Synology combina o ușurință în utilizare și setare cu o aplecare serioasă către securitatea datelor.
Am folosit mai multe modele de atunci, atât în mediul de acasă, ca și utilizator entuziast, dar și în mediul business, unde am manageriat de-a lungul timpului mai multe versiuni de rack, unele dintre ele sunt încă online.
Se utilizau în precădere ca server media, server de supraveghere și instrument de backup (acasă), dar și ca server de fișiere cu acces securizat, storage pentru mașini virtuale etc (la birou). Am scris pe blog nenumărate articole și review-uri pentru device-uri Synology.
Modelul DS923+ pe care l-am testat zilele acestea are o destinație indicată de producător ca și soluție de stocare pentru acasă dar și pentru categoria small office.
Am să vă prezint mai jos principalele caracteristici, dar mai ales cum l-am testat eu.
Synology 923+ poate încorpora 4 hard discuri (3.5 / 2.5 inci) care la momentul în care scriu articolul pot avea o capacitate de 16 TB fiecare (54 TB total, daca nu optați pentru un sistem de protecție RAID care reduce capacitatea volumului de date, în funcție de tipul de RAID ales).
Are un procesor AMD Ryzen R1600 pe 64 biți, cu două nuclee, care este deservit de 4 Gb de memorie RAM (DDR4 ECC) pe care o puteți extinde până la 32 Gb. (există două sloturi, din fabrică este ocupat unul singur).
Legat de stocare și de posibilitatea de upgrade, nu vreau sa uit sa va spun despre cele doua sloturi pentru SSD-uri Nvme, pe care le puteți utiliza la formarea unui volum de cache, pentru viteze crescute. Voi reveni mai jos cu amănunte privind importanța cache-ului, modul de instalare dar și restricțiile care apar odată cu folosirea cache-ului SSD.
Referitor la capacitatea de stocare, ea poate fi crescuta prin conectarea unei unități de extensie (DX517). Cele 4 discuri instalate în DS 923+ sunt hot swappable, deci pot fi înlocuite fizic fără a opri unitatea. Desigur, puteți face acest lucru doar dacă ați optat pentru un sistem raid cu toleranța de minim 1 disc.
DS 923+ deține 2 porturi de rețea LAN de 1 Gb, dar și slot disponibil pentru instalarea unei placi de extensie ce permite o conectare la o rețea de 10 Gb. În cazul în care nu sunteți dispuși să investiți într-o placă de rețea de 10 Gbe sau nu dețineți infrastructura necesară (switch / router capabile de 10 Gb), vă voi prezenta o metoda prin care puteți folosi cele doua porturi de 1 Gb pentru a obține o conexiune de 2 Gb.
Mai exista 2 porturi USB 3.2 Gen 1, prin care puteți conecta fie unități de stocare pe USB (hard discuri / ssd-uri externe, UPS-uri cu management (dispozitiv pe care il recomand, pentru o protecție completa a datelor voastre.
Modelul DS 923+ are sursă de tensiune externă. Ventilatoarele interne se ocupă exclusiv de răcirea discurilor și a plăcii de bază. Asta aduce după sine un zgomot mai mic în funcționare și o depanare mai simplă, sursa fiind una standard, de 12 V CC.
Nu voi insista asupra procesului de instalare a NAS-ului, care datorită sistemului de operare DSM , ajuns la versiunea 7.1.2, are un ghid de instalare cuprinzător. Utilizatorul poate alege cum formatează volumul de date și ce tip de RAID folosește pentru a-și proteja datele. De asemenea este invitat sa se conecteze la un cont Synology, pentru a beneficia de Active Insight (monitorizare in cloud a stării NAS-ului), dar și de acces la distanță prin Quick Connect (util când nu aveți la însemână un server DNS și IP fix pentru a vă creea un subdomeniu sau când nu puteți face port forward – nu aveti acces la router sau firewall-ul retelei voastre).
Odată creat volumul de date (în cazul meu am ales modul Synology Hybrid RAID, cu toleranța la un disc defect, cele 4 discuri de 8 TB oferind la final un volum de 20.9 TB) , puteți instala aplicațiile și serviciile care vă interesează. Eu am instalat în ordine alfabetică:
- Active Backup for Business (permite crearea de taskuri de backup local și remote)
- Active Backup for Google Workspace (vă puteți crea o copie locală actualizată a informațiilor voastre din cloud-ul Google)
- Antivirus Essential (un modul antivirus util, care păstrează curate toate fișierele stocate în NAS)
- Audio Station (player-ul audio care permite redarea fisierelor audio din NAS in computer sau catre orice device compatibil Upnp)
- exFAT Access (pentru a accesa medii de stocare formatate exFAT)
- Media Server (pentru a servi fișiere media catre streamer-e de rețea, fie ca vorbim de fotografii, conținut audio sau video)
- Virtual Machine Manager (un supervizor de mașini virtuale, de care voi vorbi mai jos)
M-am ocupat ulterior de configurarea conexiunilor de rețea. DS 923+ vine cu două interfețe LAN, care pot fi configurate fie independent, fie în protocol Link Aggregation, în mod Failover sau Load Balancing. Dacă dețineți un switch sau router care știe LACP, puteți crea un bond, o interfață de rețea virtuală compusă din cele două interfețe fizice, obținând astfel viteze duble de transfer.
Cu switch-ul meu Cisco am putut face asta și am obținut o interfață de 2 Gb. În acest moment, am putut face liniștit un streaming 4K pe televizor dar și să transfer din calculator mai multe fișiere mari, fără să se altereze viteza fiecărui proces.
Viteza de transfer este foarte bună, nu am avut device-uri suficiente pentru a stresa NAS-ul până la valorile din specificații.
După aceea am configurat cache-ul SSD. V-am spus că am instalat două SSD-uri Nvme de 400 Gb. Pentru volumul de cache SSD am ales sistemul RAID 1, doar acesta fiind compatibil cu opțiunea de cache activat atât la citire, cât și la scriere. Ceea ce e foarte important de reținut este că SSD-urile din cache nu pot fi înlocuite în timpul funcționării (nu sunt hot swappable). Și dacă doriți să renunțați la cache, trebuie obligatoriu să îl dezactivați din modulul Storage Manager.
Am lucrat în trecut cu diverse platforme de virtualizare, dar nu am facut-o niciodată pe Synology, din lipsa de resurse. Iată că DS 923+ mi-a permis să testez asta.
Chiar și pentru un utilizator începător, interfața este foarte prietenoasă și mi-a luat câteva minute să creez o mașină virtuală care să ruleze Windows 10 Pro. La fel de simplu puteți crea mașini virtuale cu Linux.
Accesarea lor se face fie din rețea cu RDC (pentru Windows) sau SSH (pentru Linux) dar și din interfața Synology care poate deschide o pagină în browser pentru controlul mașinii virtuale respective.
Ca și concluzie, DS 923+ depășește statutul de NAS, este un veritabil server, pentru backup, media și iată și virtualizare.
Facebook
Twitter
RSS