Review-uri

Synology DS 1621+ ideal pentru entuziaști dar și small business

Synology DS 1621+ ideal pentru entuziaști dar și small business

Atunci când ai o arhivă personală de peste 8 TB de fotografii și alte fișiere media, importante pentru tine, îți pui problema reală a securității datelor și a posibilității de acces rapid la ele.

Pentru mine, utilizarea unui NAS a fost o alegere firească, mai ales de când am intrat în universul Synology. Am început cu un model cu 1 bay, apoi cu 2, pentru ca în cele din urmă să aleg, într-o investiție pentru mai mulți ani un Synology DS1511+.

Iată că au trecut 10 ani de atunci, NAS-ul Synology încă funcționează, primește actualizări de securitate, însă mă gândesc serios la un posibil înlocuitor.

A ajuns la mine în teste modelul care pare să fie o versiune ultra modernă a vechiului meu 1511+.

Mă refer la modelul Synology DS1621+. Acesta vine dotat cu multe componente care îi asigură o capacitate de procesare și transfer deosebită.

Iată-le enumerate mai jos:

CPU

CPU Model AMD Ryzen V1500B 1 buc, 64 bit, 4-core-uri tactate la 2.2 GHz, cu Hardware Encryption Engine (AES-NI)

Memorie 

4 GB DDR4 ECC SODIMM, instalata din fabrică într-un slot. Al doilea este liber pentru upgrade. Se pot intala maxim 32 GB de memorie.

Stocare

Număr de discuri instalabile: 6 buc ( 3.5″ SATA HDD, 2.5″ SATA HDD, 2.5″ SATA SSD)

Poate gestiona maxim 16 discuri, dacă se conectează două unități de extensie DX517

Sloturi M.2  (NVMe): 2 buc, în care puteți instala 2 SSD-uri M.2 2280 NVMe pentru a îmbunătăși viteza utilizând un sistem de cache

Compatible Drive Type* (See all supported drives)

Mărimea maximă a unui singur volum creat pe NAS: 108 TB

Discurile sunt cu tehnologie Hot Swappable, le puteți schimba fără să opriți sistemul.

Porturi externe:

4 x RJ-45 1GbE LAN Port  (cu suport Link Aggregation / Failover ) – am folosit pe 1511+ Link Agregation pe 2 porturi, practiv cu cele 4 porturi conectate la un switch compatibil (eu folosesc CISCO) puteti obține o conexiune de 4 Gb.

3 x USB 3.2 Gen 1

2 x eSATA Port (pentru conectare unități de extensie DX517)

PCIe

PCIe Expansion 1 x Gen3 x8 slot (x4 link), utilizabil pentru interfețe de rețea de 10 Gb sau module de SSD cache suplimentare

Ca și aspect fizic, Synology DS1621+, nu diferă mult față de vechile modele. De reținut că instalarea SSD-urior de cache se poate face prin spațiul unde sunt amplasate discurile (pentru a le putea instala fără probleme, am pus întâi SSD-urile NVMe și apoi discurile SATA. Am testat cu 2 SSD-uri Synology de 400 GB, SNV3400-400G  și 3 discuri SATA HAT5300 – 8t de 8 TB, tot de la Synology. Interesant că față de discurile WD 4 TB Red instalate in NAS-ul meu, discurile de la Synology, de 8 TB sunt mult mai silențioase. Sloturile de memorie sunt accesibile printr-un capac plasat dedesubt.

Synology DS1621+ beneficiază deja de noul sistem de operare DSM 7, o variantă mult mai avansată decât 6.2 pe care o am pe NAS-ul vechi.

Iată mai jos câteva capturi de imagine din procesul de instalare, nimic special, poate doar securitatea sporită și desigur o interfață mai rapidă.

Am insistat puțin la setarea volumului de date și al cache-ului de SSD-uri (e prima dată când folosesc SSD cache, e o alegere nemaipomenită, performanța este uimitoare).

Performanțele declarate de Synology sunt interesante, aș vrea să am o bază tehnică să pot repeta aceste teste, dar este foarte complicat. Iată rezultatele testelor producătorului:

Apropos de rezultatul privind Iops, foarte interesanta mișscarea făcută de Synology către virtualizare. Știam că au început dezvoltarea unei platforme, dar NAS-ul meu nu suporta asa ceva.

Pe Synology 1621+ cu DSM 7.0 puteți rula mașini virtuale, care să împartă capacitatea de calcul, memoria și conexiunile la rețea. Interesant pentru dezoltatori de aplicații, care au nevoie de diverse mașini virtuale pe care să facă teste. În același timp, Synology urmărește evident marile clustere de date, introducând concepte privind High Availability și Central Management Systems, prin care se pot creea și gestiona structuri complexe de servere Synology.

Este adevărat că pentru a folosi un astfel de NAS, investiția cu tot cu 6 discuri SATA și două SSD-uri se îndreapătă către 3000 de euro, este însă un instrument util și absolut necesar pentru cei care doresc să stocheze informații importante, fișiere media și să lucreze cu ele ușor și rapid.

Synology 1621+ e un pas mare înainte și dovedește din nou încăpățânarea și insistența celor de la Synology să dezvolte produse noi, performante și să păstreze în același timp contactul cu imensa comunitate pe care au creat-o pe to globul.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Review-uri
@MihaiStescu

Project Manager Blogdetehnologie.ro, blog personal: mihai.stescu.ro

More in Review-uri

Philips Momentum 5000, monitor UHD polivalent de 32″

Mihai Stescu28 decembrie 2023

Cărți de vizită 2.0 – SpreadID Smartcards

Mihai Stescu12 iulie 2023

Synology DS 923+, mai mult decât un NAS

Mihai Stescu23 februarie 2023

Review căști de gaming Viro Plus USB de la SPC Gear

Mihai Stescu16 decembrie 2022

Productivitate la maxim în biroul de acasă cu monitorul Philips 34E1C5600HE

Mihai Stescu21 noiembrie 2022

Panasonic LZ200, un televizor excepțional pentru acasă dar și pentru profesioniști

Mihai Stescu30 martie 2022

Samsung The Terrace, entertainment indoor dar și outdoor

Mihai Stescu8 decembrie 2021

Beosound Level, o bijuterie Bang & Olufsen gândită pentru viitor

Mihai Stescu5 iulie 2021
Yoxo

Do you speak YOXO?

Mihai Stescu1 aprilie 2021