
Poate părea absurd, însă chiar este posibil. Mai mult, aceste dispozitive vor putea fi printate la orice imprimanta 3D. Fără componente electronice și chiar fără baterii.
Principiul este simplu, chiar dacă aplicarea lui este complicată. Undele emise de un router WiFI sunt modificate de forma și poziția unui material specific.
În felul acesta putem de exemplu regla volumul căștilor prin simpla glisare a unei bucăți de plastic care nu este în niciun fel conectată în lanțul audio. Sau putem fi anunțați că un produs de curățenie din cămară s-a terminat și mai mult, poate să se comande un refill automat la un magazin online.
Cercetătorii de la Universitatea Washington și-au dorit să creeze dispozitive IoT care să poată fi printate acasă și integrate în sistemele de control casnice.
În interiorul dispozitivului printat 3D (în cazul din imaginea de mai sus un push buton) există un miez creat dintr-un filament de cupru și plastic, care se printează și el 3D. Forma și poziția filamentului afectează într-un fel unic undele electromagnetice emise de routerul WiFi, care apoi le recepționează modificate și software-ul instalat într-un home server poate lua decizii în funcție de asta.
Fiecare filament poate fi unic, ca și un cod de bare și poate fi identificat după felul în care modifică semnalul WiFi care îl străbate.
În acest fel se pot realiza contoare de fluide, anemostate, intrerupătoare, potențiometre și orice alt element de câmp din automatizări.
Facebook
Twitter
RSS