Cercetătorii de la NASA studiază materiale noi care se pot repara singure în câteva secunde după deteriorare. (ca urmare a impactului cu resturi spațiale sau a expunerii la temperaturi foarte înalte).
Studiul a rezultat în urma colaborării între NASA și Universitatea din Michigan și a durat aproape 15 ani. Rezultatul poate revoluționa industria aeronautică și explorarea spațiului cosmic.
Tehnologia este similara cu cea a vindecării unei înțepături pe corpul uman. Polimerii organici, special proiectați, se activează la evenimente puternic energizante, cum ar fi impactul puternic cu un obiect sau chiar glonte. Elementele chimice din spatele acestei tehnologii, activate de impact, produc un material care astupă fisura în mai puțin de o secundă.
Testul respectiv implică trecerea unui glonte printr-un strat de material pentru a remarca efectul. La impactul inițial apar mici deformări, însă ulterior materialul revin la starea sa inițială.
Asta se întâmplă pentru că polimerul reacționează la căldură. Pe măsură ce glontele traversează materialul, în zona impactului temperatura crește și activează polimerul, așa cum putem vedea în videoclipul de mai jos.
Materialul care ne duce cu gândul la Terminator și alte filme SF va putea fi utilizat cu mare succes în industria aeronautică, spațială dar char și la construcția de automobile.
Facebook
Twitter
RSS