Tehnologii

Purificatoare de aer gigantice în Rotterdam

Purificatoare de aer gigantice în Rotterdam

În mijlocul unui parc din Rotterdam a fost instalat un purificator de aer, care absoarbe o cantitate mare din smogul prezent în marele port olandez. Ar putea fi confundat cu un aspirator gigantic, dar el este de fapt cel mai mare purificator de aer din lume.

Numit Smog Free Tower, purificatorul este realizat prin colaborarea dintre designerul olandez Dan Roosegarde, cercetătorul Bob Urseim de la Universitatea Delft și compania European Nano Solutions, cunoscută pentru inițiativele sale ecologice. Turnul metalic de aproape 8 m înălțime, are  o capacitate de 28000 m3/h. Cu un astfel de dispozitiv în funcțiune, poți curăța aerul dintr-un cartier mai mic, susține Dan Roosegarde.

Principiul de funcționare se bazează pe ionizarea aerului. Particulele mai mici de 10 microni (cam ca o fibră de bumbac) pot fi ușor inhalate și devin periculoase pentru plămțni și inimă. Bob Urseim, care studiază ionizarea de la începutul anilor 2000, a montat o turbină radială propulsată de vânt în partea superioară a turnului, care absoarbe aerul și îl trimite printr-o cameră unde particulele mai mici de 15 microni sunt electrizate pozitiv.

Odată electrizate, ele sunt atrase de un electrod cuplat la masa echipamentului. Aerul curat este evacuat prin grilele plasate lateral realizând în jurul aparatului o masă de aer curat. Cercetătorul olandez susține că aerul nu este ionizat, deoarece particulele sunt încărcate cu sarcini pozitive și nu negative ca în cazul ionizatoarelor clasice.

Tehnologia propusă, deși nu este nouă, trebuie demonstrată la scală largă într-o zonă puternic poluată. Există încă discuții despre eficiență și metode de întreținere. Urseim a utilizat această tehnologie la scară mai mică în sisteme de purificare pentru spitale, parcări și chiar de-a lungul unor drumuri.

Purificator de aer Rotterdam

Purificator de aer Rotterdam

Turnul este un obiect de design dar și o inovație tehnologică. Promotor al mai multor proiecte ecologice, Roosegaarde spune că s-a săturat să proiecteze lămpi, scaune, mașini și că e momentul să ne concentrăm pe lucrurile cu adevărat importante din viața noastră.

Roosegaarde dorește să ia cu el turnul într-un turneu mondial, pentru a-l populariza și pentru a sensibiliza opinia publică, susținând necesitatea luptei împotriva poluării.

 

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tehnologii
@MihaiStescu

Project Manager Blogdetehnologie.ro, blog personal: mihai.stescu.ro

More in Tehnologii

Samsung Electronics anunță inițiativele pentru 2022 care fac electrocasnicele mai prietenoase cu mediul înconjurător

Mihai Stescu10 ianuarie 2022

NeoTech, un nou proiect cripto românesc, bazat pe tehnologii digitale inovative Smart City

Mihai Stescu20 octombrie 2021

Mobilitatea nevăzătorilor, mai accesibilă cu .lumen

Mihai Stescu2 decembrie 2020

Apă din aer pentru situații de urgență (P)

Mihai Stescu10 aprilie 2020

Synology susţine efortul companiilor de a organiza lucrul de acasă pentru angajaţii lor

Mihai Stescu30 martie 2020

Un nou serviciu de transfer fisiere – Smash

Mihai Stescu28 iunie 2018

Caterpillar: „New Range. New Rules.” în România prin Bergerat Monnoyeur

Mihai Stescu14 mai 2018

Quail Digital crește productivitatea și calitatea serviciului oferit clientului în retail

Mihai Stescu10 aprilie 2018

Quail Digital – o soluție de comunicare ideală cu impact imediat în experiența clienților

Mihai Stescu5 februarie 2018