Evenimente

Dan Romescu dorește să aducă conceptul Cognitive City în România

Dan Romescu dorește să aducă conceptul Cognitive City în România

Pe Dan Romescu l-am întâlnit în 2015 la Techsylvania, unde a fost inima Hackathonului desfășurat la Cluj. Ulterior am păstrat legătura, fascinat fiind de pasiunea pe care o pune în tot ceea ce face.
Săptămâna aceasta m-a invitat să particip la prima întâlnire oficială care lansează în România conceptul de Cognitive City, targetat către Oradea.
Născut în Oradea, Dan Romescu, supranumit și The Most Augmented Citizen, datorită implicării sale ca și programator dar și promotor de tehnologii avansate de AR, VR și AI, își dorește să creeze un nod tehnologic, educațional dar și social în orașul său natal.

Mult mai apropiat și mai conectat de orașele din Ungaria și vestul Europei decât de țara mamă, Oradea poate deveni un oraș al viitorului, dacă acțiunea inițiată de Dan Romescu poate fi susținută de autoritățile locale, mediul universitar și preuniversitar, mediul de afaceri dar și de societatea civilă.

Pentru a putea transforma Oradea într-un Cognitive City, inițiatorul proiectului urmează liniile unei vechi inițiative austriece, The Werkstætte concept. Comunitatea de producție înființată în 1903 în Viena a încercat să schimbe vechile mentalități ale artiștilor și arhitecților vienezi, pentru a aduce un suflu nou și prosperitate în Viena zgduită de secesiuni.

Iată pe scurt ce își propune acest îndrăzneț proiect social-economic:

– crearea unui centru de design tehnologic care să permită companiilor dar și persoanelor să experimenteze și să inoveze într-o atmosferă relaxată și creativă;
– să permita colaborarea între profesioniști cu pregătiri și etnii diferite
– să aducă mentori și educatori care să inspire evoluție în design și tehnologie

Ce face conceptul The Werkstætte unic?
În mod tradițional, incubatoarele și acceleratoarele de afaceri sunt concentrate pe antrepenoriat. TW se focuseze pe generarea de idei noi care să rezolve probleme ale comunității locale.
O astfel de inițiativă nu există încă în Europa și modelele pe care le-ar urma ar fi Wiener Werkstætte, Bauhaus, și Xerox PARC – organizații unde designul și inovația au adus succesul pe toate planurile.

Este un moment prielnic pentru o astfel de inițiativă, tehnologia informațională aflându-se într-un moment de evoluție exponențială în care designul disruptiv și soluțiile inovative vor avea un impact major.

Oradea este strategic plasată între trei centre universitare: Cluj, Timișoara și Budapesta, are un potențial turistic enorm (ape și băi termale), peisaje unice.

Toți cei prezenți la întîlnirea de marți de la laboratorul SAIM al Facultății de Electronică și-au spus părerea, aducând argumente pro și contra proiectului Cognitive City. Fie că erau studenți, antreprenori, manageri de companii de top, oameni de PR, toți au văzut însă o soluție îndrăzneață care poate declanșa evoluți uimitoare ale unei comunități locale.

Îl voi susține pe Dan Romescu în proiectul său, cu toate cunoștințele mele. Mi se pare o inițiativă bună, comunitățile locale mici și medii pot fi cheia unei dezvoltări durabile și sustenabile a țării noastre.

De vizitat și www.cognitivecity.ro

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Evenimente
@MihaiStescu

Project Manager Blogdetehnologie.ro, blog personal: mihai.stescu.ro

More in Evenimente

DefCamp 2018 aduce pe 8-9 noiembrie la București competiții noi de hacking pentru cei 1.500 de participanți din toată lumea

Mihai Stescu18 septembrie 2018

Vitacom Electronics aniversează 27 de ani și vizează extinderea în Ungaria

Mihai Stescu18 septembrie 2018

De’Longhi lansează espressorul superautomat PrimaDonna Elite, cu aplicație software dedicată și conexiune Bluetooth

Mihai Stescu18 septembrie 2018

Sun Tech – trei zile de interacțiune cu tehnologia la Sun Plaza

Mihai Stescu26 iunie 2018

Despre Stage Tech Lights & Sound, într-un interviu cu D-l Gabriel Tudor

Mihai Stescu23 iunie 2018

Stage Tech: Lights & Sound, primul eveniment dedicat tehnologiei pentru industria de entertainment are loc în perioada 26-29 iunie la București

Mihai Stescu19 iunie 2018

Street Delivery: Pictură murală de mari dimensiuni și muzică bună, transmise live prin echipamentele Axis

Mihai Stescu19 iunie 2018

Evenimente satelit în premieră și speakeri de la companii de top precum eBay, IBM și Techcrunch vin la Techsylvania 2018

Mihai Stescu29 mai 2018

InfiniTIFF: Samsung susține inovația și creativitatea în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania

Mihai Stescu14 mai 2018