BLOG

Atunci când timpul va curge în favoarea noastră

Atunci când timpul va curge în favoarea noastră

Suntem ființe biologice a căror existență presupune nașterea și moartea, repere primordiale. Între ele curge timpul, aparent într-o singură direcție. Îmi sună și acum în minte versurile lui David Gilmour din piesa Time de pe Dark Side of the Moon:

So you run and you run to catch up with the sun but it’s sinking
Racing around to come up behind you again.
The sun is the same in a relative way but you’re older,
Shorter of breath and one day closer to death.

(Pe scurt, în fiecare zi, mai aproape de moarte, alergând după același soare).
Evoluția tehnologică cu care suntem contemporani ne poate schimba însă această percepție. (Dar nu vreau să schimbăm versurile, piesa e genială așa cum e…)

Am remarcat că proiectăm computere și dispozitive de înaltă tehnologie folosind alte computere, din ce în ce mai puternice. Din această cauză, evoluția tehnologică este una exponențială, prin care, orice previziune expusă chiar într-un roman SF poate deveni realitate într-un termen foarte scurt, de 5 sau 10 ani.

Domnul Ray Kurzweil, prezentat într-un articol din  The Science Explorer ca și specialistul numărul unu de la Google în știința viitorului, este faimos pentru previziuni tehnologice pe care le-a făcut în anii 80 și care s-au împlinit în proporție covârșitoare.

El consideră că în cinci ani, nanotehnologia va juca un rol primordial în medicină, permițând realizări imunologice incredibile. Practic aceste mașinării microscopice, nanoroboții vor fi limfocitele viitorului, învingând orice celulă potrivnică organismului.

Programați să recunoască și să distrugă anumite celule / formațiuni maligne, nanoroboții, odată lansați în sânge, vor naviga către țesutul sau organul afectat sau chiar celula afectată și vor distruge local intrusul.
Armate întregi de nanoboți vor transporta apoi resturile către o supapă de refulare și vor reconstrui eventual țesuturi și celule pierdute.

Și poate alți nanoboți, purtători de diverse substanțe, vor pute influența benefic chimia sângelui, echilibrând nivelul substanțelor necesare unei vieți normale.

În timp ce unii specialiști vor aplica aceste tehnici inovatoare, alții vor avansa cercetările atât de mult, încât, potrivit lui Kurzweil, fiecare an scurs în cercetare, va aduce un an în plus în speranța de viața. Practic sistemul nostru imunitar va fi îmbunătățit cu o componentă care se va putea actualiza – nanoroboții încartiruiți într-o luptă în care ei însuși vor evolua, făcând față oricărui inamic nou apărut.

Mai sunt și alte exemple în care timp altfel pierdut, va fi utilizat de noi cât mai util și eficient.
În cinci ani, mașinile autonome vor deveni ceva comun și noi, în loc să ne evervăm în drum spre birou, ne vom urca într-un vehicul pe care nu numai că nu-l vom conduce dar ne va putea oferi, de exemplu și o ședință de aroma terapie sau poate vom servi micul dejun.

Am găsit o știre în Forbes care anunță că divizia care se ocupa până acum la Google de mașinile autonome, va fi transformată într-o companie separată. Noua entitate va imprima un ritm mult mai rapid cercetării și impementării noilor tehnologii necesare mașinilor autonome.

Mașinile autonome vor reduce numărul accidentelor și implicit a răniților și victimelor accidentelor rutiere. Prpbabil că statul și societățile de asigurări vor impune taxe mai mari mașinilor conduse de noi față de cele autonome, încurajând astfel această tehnologie.
Am văzut că deja companii mari, precum Uber, fac cercetări și teste pentru mașinile autonome.

Parafrazând celebrul început din Lord of the Rings, lumea se schimbă. O simțim în tehnologie…

Am scris acest articol la inițiativa lui Victor, care ne-a propus această temă de casă după cursul fain de la Scoala Flanco, #tehnologiepesteașteptări.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

BLOG
@MihaiStescu

Project Manager Blogdetehnologie.ro, blog personal: mihai.stescu.ro

More in BLOG

Produse inovative, scaunul fără cuie și taburetul din resturi, gândite, desenate și produse în România

Mihai Stescu17 septembrie 2020

Xiaomi Redmi Note 8T, un telefon fain în categoria lui de preț

Mihai Stescu23 iulie 2020

Synology DS 420 J – un NAS super performant pentru acasă

Mihai Stescu6 iulie 2020

Sfaturi de la Ariston pentru utilizarea sustenabilă a centralelor termice

Mihai Stescu24 iunie 2020

Cât de util este un purificator de aer? Am testat purificatorul Panasonic F-VXR70G

Mihai Stescu23 iunie 2020

Xiaomi Mi Note 10 aleargă în cursa pentru megapixeli și nu numai

Mihai Stescu24 aprilie 2020

PC Garage te echipează din nou gratuit

Mihai Stescu15 aprilie 2020

Resurse pentru lucrul de acasă, lecții și conferințe online

Mihai Stescu22 martie 2020

Zitec ofera sprijin gratuit primariilor inca nedigitalizate

Mihai Stescu19 martie 2020