Rețelistică

OPTEX – Ghid de securizare a unui centru de date 7 paşi pentru un nivel de securitate maxim

OPTEX – Ghid de securizare a unui centru de date 7 paşi pentru un nivel de securitate maxim

Centrele de date trebuie să fie supravegheate şi securizate în orice moment al zilei, astfel încât orice acţiune de furt, vandalism sau de încercare de a falsifica datele stocate să fie înlăturată.

OPTEX®, lider mondial în materie de tehnologii de detecţie, deţine în portofoliul său de produse sisteme de detecţie capabile să securizeze fiecare colţ sau dispozitiv ce se află într-un centru de date.

Prima etapă – securizarea perimetrului

Atunci când se ia în calcul securizarea unui centru de date, primul pas care trebuie realizat este instalarea unui sistem pentru monitorizarea perimetrului. În zilele noastre, gardurile sau zidurile încă reprezintă un factor important de descurajare, dar nu rare sunt cazurile în care persoane răuvoitoare găsesc soluţii pentru a pătrunde în perimetru. Astfel, se recomandă instalarea unui sistem de securitate care poate detecta orice tentativă de a sări sau tăia gardul. Sistemul Optex presupune folosirea unui cablu de fibră optică ce deţine capacitatea de a detecta vibraţiile şi de a utiliza procese de analiză a semnalului pentru a determina prezenţa intruşilor. Acesta poate fi montat pe garduri sau pereţi, oferind un perimetru extins de protecţie. Tehnologia necesită un singur punct de instalare şi o singură unitate de procesare montată. Astfel, echipa ce realizează instalarea lui are nevoie de o singură alimentare.  Se reduc semnificativ şi costurile de instalare, nefiind necesară trasarea de cabluri suplimentare.

O altă soluţie permite crearea de zone de detecţie invizibile, cu ajutorul senzorilor laser Optex. Aceştia pot fi setaţi să acopere doar anumite zone de interes, iar tehnologia nu este afectată de condiţiile meteo.

A doua etapă – securizarea intrărilor

În cazul în care un intrus a găsit o cale de acces în complex, acesta trebuie să poată să fie uşor identificat şi înregistrat. Aceste operaţiuni pot fi realizate printr-o combinaţie între senzorii termici OPTEX, ce pot identifica diferenţele dintre temperatura emisă de corpurile umane şi temperatura mediului ambiant. Astfel de senzori dispun de capabilitatea de a activa automat camerele de supraveghere PTZ şi le pot îndrepta spre zona în care a fost detectată prezenţa. Optex deţine în portofoliul său senzori termici 3D ce pot acoperi arii de la 30x20m, la 100x3m.

A treia etapă – securizarea clădirii şi a acoperişului

În cazul în care acoperişul locaţiei este expus riscului de a fi folosit pentru a intra în complex, acesta trebuie să fie protejat. O investiţie în acest sens are atât rolul de a preveni orice tentativă de accesare neautorizată, cât şi de a securiza unităţile exterioare ale echipamentelor de climatizare. Astfel, acoperişul poate fi protejat prin folosirea de senzori de exterior şi de camere de supraveghere. Sistemul poate fi configurat pentru a nu genera alarme false cauzate de păsări sau animale de mici dimensiuni.

A patra etapă – securizarea interiorului

Fiecare zonă din interiorul unui centru de date este compartimentată şi în fiecare camera pot intra doar anumite persoane autorizate. Pentru a ajuta agenţii de securitate să monitorizeze procesul de acces şi să se asigure că fiecare zonă este accesată doar de către persoanele cu autorizaţie, se poate instala o soluţiei de analiză a imaginilor video. De asemenea, poate fi instalat un sistem ce poate număra şi identifica persoanele ce trec prin anumite coridoare sau care se îndreaptă spre anumite uşi de acces. Un astfel de control poate fi cuplat şi cu un sistem de tagging, care poate genera alarme în cazul în care o persoană ce ar fi trebuit să meargă pe coridorul din strânga, se îndreaptă spre o zonă neautorizată. Sistemele Optex dedicate securizării interiorului unei clădiri au un grad de acurateţe de 95%.

În cazul în care există riscul ca anumite persoane ce deţin acces nerestricţionat să permită altcuiva să intre în locaţie, atunci poate fi instalat un sistem de tailgating. Acesta poate analiza fiecare scenă de acces în parte şi le poate compara cu setul de reguli stabilit. Dacă a fost implementată o regulă care permite ca prin folosirea unui singur card de acces să intre o singură persoană, atunci sistemul se va autosesiza în mod automat la trecerea a două persoane, va activa camerele de supraveghere şi va bloca accesul.

A cincea etapă – securizarea serverelor

Serverele conţin de cele mai multe ori informaţii confidenţiale, iar nevoia de a le securiza este una de maxim interes. Pentru a detecta orice fel de încercare de a accesa datele, se recomandă instalarea unui zid de detecţie virtual, folosind tehnologiile laser OPTEX.

A şasea etapă – securizarea camerelor adiacente

Pentru securizarea camerelor adiacente, se recomandă instalarea de senzori de intruziune, de mici dimensiuni, care pot activa camerele de supraveghere.

A şaptea etapă – securizarea infrastructurii de cablu

Fiber Sensys, companie parte a Optex, a dezvoltat o soluţie care poate detecta orice fel de încercare de a fura sau deteriora cablurile de fibră optică. Soluţia se poate integra şi poate activa camerele de supraveghere.

Despre OPTEX

OPTEX Co., Ltd este lider global în dezvoltarea de soluţii de detecţie, senzorii OPTEX dedicaţi supravegherii de interior şi de exterior fiind distribuiţi la nivel mondial. Printre produsele lansate se numără atât detectoare cu fir şi wireless, cât şi senzori specializaţi cu rolul de a activa sistemele CCTV. De asemenea, OPTEX este dezvoltatorul unui detector laser de clasa I, dedicat celor mai rafinate integrări de sisteme de securitate. De la lansare şi până acum, OPTEX şi-a construit reputaţia la nivel mondial de producător de produse şi tehnologii inovative şi de calitate. Mai multe detalii la: http://www.optex-europe.com/products/.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Rețelistică
@MihaiStescu

Project Manager Blogdetehnologie.ro, blog personal: mihai.stescu.ro

More in Rețelistică

Synology anunţă RackStation RS1221+ şi RS1221RP+

Mihai Stescu20 ianuarie 2021

Synology lansează DiskStation DS220j

Mihai Stescu8 aprilie 2020

Synology DiskStation DS420j, soluția pentru serverul de acasă

Mihai Stescu18 martie 2020

Allied Telesis lansează noi media convertoare

Mihai Stescu14 ianuarie 2020

Synology anunţă DiskStation DS120j, o soluție simplă de păstrare în siguranță a datelor personale

Mihai Stescu13 decembrie 2019

DS419 Slim, un nou produs de la Synology cu performanțe uimitoare

Mihai Stescu20 august 2019

Synology lanseaza primul său dispozitiv de tip Mesh, modelul MR2200ac

Mihai Stescu22 octombrie 2018

Putere de alimentare și securitate avansată în rețea prin noile switch-uri NETGEAR

Mihai Stescu28 iunie 2018

Synology® anunţă DiskStation DS218play, DS218j şi DS118

Mihai Stescu15 decembrie 2017