Noi deja ne strâmbăm dacă la un restaurant, bar, pub unde ieșim nu avem oferită conexiune wifi sau mai nou dacă nu putem ”da check-in pe Facebook”. Sunt însă locuri în lume unde lucrurile stau diferit. Total diferit.
Din motivele embargoului prelungit al SUA, dar și din dorința aparatului de stat cubanez de a limita cât mai mult contactul populației cu informațiile din lumea liberă, accesul la internet în Cuba este extrem de redus și mai ales exorbitant de scump.
De câteva zile, artistul Kcho (celebru pentru picturi și sculpturi), extrem de cunoscut peste hotarele Cubei și mai ales ca un om cu multe relații în guvernul Cubanez, a primit aprobarea de a oferi vizitatorilor centrului cultural pe care îl conduce, acces gratuit la internet wireless.
Centrul cultural patronat de Kcho a fost deschis în ianuarie fiind vizitat cu precădere de tineri. Kcho își propune să familiarizeze familiile cubaneze cu experiența inedită a accesului la internet și cu toate beneficiile informaționale aduse de conectarea la cea mai mare rețea mondială de calculatoare.
Kcho (Alexis Leiva Machado), dincolo de meritele sale artistice, este un personaj exotic și interesant. Se spune că ultima ieșire în public a liderului etern Fidel Castro a avut loc la o expoziție a lui Kcho.
Diverși utilizatori particulari au raportat existența fie a unor rețele wifi în mediul de afaceri dar și a unora pirat, care operează în anumite cartiere, însă nu sunt informații oficiale.
Ca urmare clară a hotărârii administrației Obama de a dezgheța relațiile cu Cuba, două companii au anunțat noutăți. Etecsa a realizat prima conexiune telefonică directă între Cuba și SUA (după 15 ani…), iar Netflix a lansat site-ul său oficial în Cuba (deși sincer vorbind, nu știm pentru cine, având în vedere procentul de 5-25 % dintre cubanezi care se prespune că pot accesa internetul, fără să luam în calcul câți dintre ei dețin conexiuni broadband).
Rețelistică
Primul Hotspot gratuit din Cuba s-a lansat oficial
Leave a Reply
Rețelistică
Facebook
Twitter
RSS