Rețelistică

Primul Hotspot gratuit din Cuba s-a lansat oficial

Primul Hotspot gratuit din Cuba s-a lansat oficial

Noi deja ne strâmbăm dacă la un restaurant, bar, pub unde ieșim nu avem oferită conexiune wifi sau mai nou dacă nu putem ”da check-in pe Facebook”. Sunt însă locuri în lume unde lucrurile stau diferit. Total diferit.
Din motivele embargoului prelungit al SUA, dar și din dorința aparatului de stat cubanez de a limita cât mai mult contactul populației cu informațiile din lumea liberă, accesul la internet în Cuba este extrem de redus și mai ales exorbitant de scump.
De câteva zile, artistul Kcho (celebru pentru picturi și sculpturi), extrem de cunoscut peste hotarele Cubei și mai ales ca un om cu multe relații în guvernul Cubanez, a primit aprobarea de a oferi vizitatorilor centrului cultural pe care îl conduce, acces gratuit la internet wireless.
Centrul cultural patronat de Kcho a fost deschis în ianuarie fiind vizitat cu precădere de tineri. Kcho își propune să familiarizeze familiile cubaneze cu experiența inedită a accesului la internet și cu toate beneficiile informaționale aduse de conectarea la cea mai mare rețea mondială de calculatoare.
Kcho (Alexis Leiva Machado), dincolo de meritele sale artistice, este un personaj exotic și interesant. Se spune că ultima ieșire în public a liderului etern Fidel Castro a avut loc la o expoziție a lui Kcho.
Diverși utilizatori particulari au raportat existența fie a unor rețele wifi în mediul de afaceri dar și a unora pirat, care operează în anumite cartiere, însă nu sunt informații oficiale.
Ca urmare clară a hotărârii administrației Obama de a dezgheța relațiile cu Cuba, două companii au anunțat noutăți. Etecsa a realizat prima conexiune telefonică directă între Cuba și SUA (după 15 ani…), iar Netflix a lansat site-ul său oficial în Cuba (deși sincer vorbind, nu știm pentru cine, având în vedere procentul de 5-25 % dintre cubanezi care se prespune că pot accesa internetul, fără să luam în calcul câți dintre ei dețin conexiuni broadband).

Kcho

Kcho și lucările sale

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Rețelistică
@MihaiStescu

Project Manager Blogdetehnologie.ro, blog personal: mihai.stescu.ro

More in Rețelistică

Synology lansează modelul DiskStation DS723+

Mihai Stescu12 ianuarie 2023

Synology® anunţă DiskStation® DS923+

Mihai Stescu17 noiembrie 2022

Synology a lansat router-ul WRX560

Mihai Stescu8 noiembrie 2022
Synology RT 6600 AX

Synology anunţă noul său router Wi-Fi 6, modelul RT6600ax

Mihai Stescu13 mai 2022

Synology anunţă RackStation RS1221+ şi RS1221RP+

Mihai Stescu20 ianuarie 2021

Synology lansează DiskStation DS220j

Mihai Stescu8 aprilie 2020

Synology DiskStation DS420j, soluția pentru serverul de acasă

Mihai Stescu18 martie 2020

Allied Telesis lansează noi media convertoare

Mihai Stescu14 ianuarie 2020

Synology anunţă DiskStation DS120j, o soluție simplă de păstrare în siguranță a datelor personale

Mihai Stescu13 decembrie 2019