
Pentru a permite o editare mai facilă a conținutului publicat pe Wikipedia, fundația Wikimedia a elaborat un soft bazat pe inteligență artificială care poate face diferența dintre o greșeală onestă și vandalism intenționat.
O motivație a acestui proiect este declinul semnificant al contribuitorilor activi de pe platforma Wikipedia în limba engleză. Numărul acestora a scăzut cu 40 % în ultimii 8 ani, până la aproximativ 30000. Problema pare a rezida în birocrația complexă care stă în spatele portalului, dar și răspunsurile destul de dure ale rutinelor automate de detectare a modificărilor.
Aaron Halfaker, cercetător la Fundația Wikimedia, care a ajutat la detectarea și diagnosticarea acestei probleme, a elaborat un algortm care încearcă să detecteze greșelile umane. Denumit ORES (serviciu de evaluare obiectivă a modificărilor), acesta poate fi setat să detecteze și evalueze modificările în informațiile postate pe Wikipedia și să hotărască dacă modificarea a fost făcută cu bună știință sau reprezintă o rea intenție.
Halfaker a inventat ORES în speranța îmbunătățirii uneltelor care ajută editorii Wikipedia prin prezentarea modificărilor recente și punerea la dispoziție a unor unelte de editare a acestora cu un singur click.
Pentru moment, ORES va funcționa pentru edițiile în limbile engleză, portugheză, turcă și farsi. Inițiatorul algoritmului crede că acesta va fi mai ușor acceptat de editori, deoarece este oferit ca și alternativă la editarea tradițională și nu ca o unealtă implicită a portalului Wikipedia.
Facebook
Twitter
RSS