Rețelistică

O alternativă la Bluetooth și NFC folosește corpul uman ca și rețea de transmisie

O alternativă la Bluetooth și NFC folosește corpul uman ca și rețea de transmisie

Corpul omenesc poate deveni mediul de transmisie pentru un nou tip de retea pentru dispozitive portabile. Câmpul magnetic produs de acestea poate fi transportat prin corp, acesta devenind practic rețeaua de transmisie.

Cercetători de la Universitatea California din San Diego au descoperit o modalitate prin care dispozitivele wearable pot comunica între ele folosind corpul omenesc și nu aerul înconjurător ca și suport pentru undele electromagnetice.

Marile avantaje ar fi consumul redus de energie (baterii mai mici, autonomie mai mare) dar și un grad mai mare de securitate, fiind mai greu de interceptat.

Proliferarea telefoanelor inteligente, a ceasurilor smart, a senzorilor diverși pentru monitorizarea sănătății a dus la utilizarea unor tehnologii de interconectare gen Bluetooth. Dezavantajul este că semnalul Bluetooth nu se transmite prin corpul omenesc și pentru a comunica între ele, trebuie să-l ocolească. Aceasta duce de multe ori la pierderi de semnal.

Tehnologia dezvoltată la Universitatea din California acum se dovedește mult mai eficientă, pierderile măsurate fiind de 10 milioane de ori mai mici. Dacă în cazul tehnologiei Bluetooth se utilizează unde magnetice pe care corpul omenesc tinde să le absoarbă, noua tehnologie utilizează câmpuri magnetice create între două bobine, care pot călători prin corpul omenesc. Sistemul folosește frecvențe mult mai mici (10 – 30 Mhz) și pot transporta informații transmise cu rată de cel puțin 1 Mb/s (suficient pentru senzori și aparate similare).

Singura problemă este că aparatele trebui să conțină elemente circulare care să înconjoare o parte a corpului. (așa cum sunt ceasurile, brățările). Prototipul din imaginea de mai jos lămurește foarte clar această chestiune.

Corpul omenesc - rețea de transmisie date

Corpul omenesc – rețea de transmisie date

Nu există niciun pericol pentru utilizator, câmpurile magnetice fiind foarte slabe. Mai slabe decât cele ale unui dispozitiv medical de rezonanță magnetică sau decât câmpul magnetic al Pământului. Și din acest motiv, interceptarea pare a fi foarte complicată sau chiar imposibilă. Mai mult, informația va fi totuși criptată, pentru a evita orice risc.

 

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Rețelistică
@MihaiStescu

Project Manager Blogdetehnologie.ro, blog personal: mihai.stescu.ro

More in Rețelistică

Synology lansează modelul DiskStation DS723+

Mihai Stescu12 ianuarie 2023

Synology® anunţă DiskStation® DS923+

Mihai Stescu17 noiembrie 2022

Synology a lansat router-ul WRX560

Mihai Stescu8 noiembrie 2022
Synology RT 6600 AX

Synology anunţă noul său router Wi-Fi 6, modelul RT6600ax

Mihai Stescu13 mai 2022

Synology anunţă RackStation RS1221+ şi RS1221RP+

Mihai Stescu20 ianuarie 2021

Synology lansează DiskStation DS220j

Mihai Stescu8 aprilie 2020

Synology DiskStation DS420j, soluția pentru serverul de acasă

Mihai Stescu18 martie 2020

Allied Telesis lansează noi media convertoare

Mihai Stescu14 ianuarie 2020

Synology anunţă DiskStation DS120j, o soluție simplă de păstrare în siguranță a datelor personale

Mihai Stescu13 decembrie 2019