Era normal să se întâmple asta. De când Internet of Things e peste tot, în televizor, sistem de iluminat, ușa de la intrare, acvariu etc, necesitatea de broadband este din ce în ce mai mare. De multe ori s-a afirmat pe internet că ducem lipsă de bandă, din ce în ce mai mare și ca multiplicarea fibrelor optice (pentru a obține capacitate mai mare) nu este o soluție rentabila economic și dificil de realizat practic, mai ales în cazul marelor magistrale de date.
Soluția a venit acum din partea unor cercetători de la Universitatea California din San Diego. Ei au reușit să mărească de 20 de ori capaitatea unei fibre optice, transmițând un semnal pe o fibră lungă de 12000 km fără a folosi amplificatoare electronice intermediare.
Și să nu credeți că au făcut asta doar mărind puterea laserelor care emit semnalele în fibrele optice. Nici nu se poate face asta prea mult, deoarece apare efectul de cross talk și anume canalele interferează, pierzându-se o groază de informații. Interesant este că s-a remarcat că aceste interferențe nu sunt aleatoare ci ele chiar pot fi predictibile.
Cercetătorii de la UC San Diego folosesc ceea ce ei numesc filtre de frecvență (Notă: „frequency comb” în engleză). Aceste filtre permit anticiparea distorsiunilor și a interferențelor, putând apoi să le întoarcă în fascicol fără nevoia de noi generatoare intermediare. S-a reușit astfel trimiterea unui semnal de 20 de ori mai puternic decât vechea limită, fără degradarea lui.
Într-un comunicat de presă al Universității, se compară rolul filtrelor cu cel al unui concertmaestru care dă nota ”LA” unei orchestre înainte de concert. Tot așa filtrele sincronizează canalele de informații trimise prin fibra, pentru a minimiza distorsiunile.
Până vom avea ceva mai bun, long live the fiber!
Facebook
Twitter
RSS