Review-uri

Cloud privat cu Synology 218+

Cloud privat cu Synology 218+

Synology 218+ este un NAS potrivit utilizării în mediul home și office, transformându-se într-un cloud privat printr-o suită de aplicații open source ușor de instalat și administrat.

Este probabil al zecelea model de NAS Synology pe care îl folosesc. Nu voi insista asupra modului de setare inițială a NAS-ului. Este identic cu celelalte modele și Synology Assistant permite inițializarea sistemului, imediat după ce ați introdus fizic hard discurile în carcasă, ați conectat NAS-ul la rețeaua LAN, l-ați alimentat și l-ați pornit de la buton.

Dacă intenționați să folosiți acest NAS într-un mediu de producție, vă recomand să utilizați pentru alimentarea lui un UPS cu management (eu folosesc de mulți ani produse APC) și să acceptați setările implicite pentru modul de formatare a volumului de date, acesta oferind redundanță, cu protecție la defectarea fizică a unui hard disc. (un raid mirror).

Recomand de asemenea utilizarea unei rețele gigabit LAN pentru a putea beneficia de o lațime de bandă suficientă și confortabilă mai ales atunci când veți avea mai mulți utilizatori conectați simultan.

Cum mi-am propus să realizez un private cloud? Am urmărit să dețin un spațiu de colaborare, cu unelte de editare text și tabele, un mediu de comunicare instant, stocare și partajare de fișiere.

Mai mult, mi-am dorit ca platforma să fie accesibilă de oriunde, atât din mediul desktop, dar și din mediul mobil / tabletă.

Synology 218+ permite prin platforma dezvoltată in house, o distribuție de linux particularizată, să fie utilizat ca un cloud pentru o companie cu 10 – 20 utilizatori.

Din punct de vedere hardware, Synology 218+ deține un procesor dual core Intel Celeron J3355, cu arhitectură pe 64 biti și un modul de memorie RAM de 2 GB. Memoria RAM se poate upgrada, ocupând și al doilea slot cu încă maxim 4 GB RAM. 6 GB de RAM permit fără îndoială rularea de procese cu mai mulți utilizatori simultan, fiind de tip DDR3, ușor de găsit și instalat.

Synology 218+ permite instalarea a doua hard discuri, fie modelele clasice de 3.5 sau 2.5 inch, dar și discuri SSD de 2.5 inch.

Eu am testat NAS-ul cu două discuri Seagate ST4000VN0001 din seria Enterprise SATA, de 4 TB. Recomand folosirea de discuri fie din gama enterprise, fie dedicate lucrului in dispozitive de stocare de rețea. În trecut am folosit și discuri de la Western Digital, din seria RED.

Se pot instala intern până la 32 TB (două discuri de 16 TB), dar capacitatea se poate extinde până la 108 TB prin cuplarea unei unități de extensie compatibile, prin conectorul E-SerialAta.

Synology 218+ mai are 3 conectori USB (pentru stocare externă, UPS, placi de sunet externe etc), 1 conector E-SerialAta.

Așa cum am amintit, NAS-ul va fi protejat cu un UPS care va fi gestionat de NAS, care va putea să oprească discurile în siguranță atunci când nu mai există tensiune în rețea.

Odată ce am pornit NAS-ul, l-am setat folosind Synology Assistant.

Am instalat pe NAS pachetele corespondente pentru Synology Drive, Note Station, Synology Calendar, Synology Chat, Synology Office.

Synology Drive este o aplicație care are corespondență inclusiv pe dispozitivele mobile și care permite împreună cu Synology Office, crearea și partajarea documentelor, a tabelelor și a prezentărilor. În plus, poate sincroniza permanent un folder din dispozitivul tău cu unul de pe server, ca și backup sau sistem de versionare.

Se realizează foldere comune și partajate, cu drepturi bine definite pentru fiecare utilizator. Aceleași foldere, cu aceleași drepturi pot fi accesate și din rețea, fie ca drive-uri mapate sau ca dispozitive partajate în rețea.

Practic o firma mică își poate acoperi toate necisotățile legate de documente, tabele și prezentări, fără a folosi programe care necesită lcențe costisitoare. Mai mult, toate aceste resurse sunt accesibile non stop prin internet, într-un mod facil și securizat.

Synology Chat este o alternativă la Slack, cu canale de comunicare private și publice, fără a fi limitat așa cum este versiunea free de la Slack.

Synology Calendar este un calendar privat, pentru programare activități, cu avantajul utilizăii formatelor universale, cu găzduire in house.

Synology Note permite realizarea de note și partajarea lor cu ceilalși membri ai echipei. Are inclusiv versiune pentru mobil.

La Synology 218+ puteți conecta prin rețea și camere IP, pentru a-l seta și ca sistem de supraveghere. Puteți stoca și fișiere audio și video, care pot fi rulate prin rețea pe media player-e dar și prin aplicații de mobil.

Folosesc de mulți ani sisteme Synology atât acasă cât și în mediul business și vă pot spune că nu am întâmpinat niciodată probleme deosebite. Sunt suficient de fiabile pentru business și cu măsuri normale de protecție (raid, backup-uri programate, utilizare UPS), pot înlocui sisteme extrem de costisitoare.

Despre NAS-urile Synology am mai scris de mai multe ori, puteți găsi articolele aici.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Review-uri
@MihaiStescu

Project Manager Blogdetehnologie.ro, blog personal: mihai.stescu.ro

More in Review-uri

Panasonic LZ200, un televizor excepțional pentru acasă dar și pentru profesioniști

Mihai Stescu30 martie 2022

Samsung The Terrace, entertainment indoor dar și outdoor

Mihai Stescu8 decembrie 2021

Synology DS 1621+ ideal pentru entuziaști dar și small business

Mihai Stescu9 septembrie 2021

Beosound Level, o bijuterie Bang & Olufsen gândită pentru viitor

Mihai Stescu5 iulie 2021
Yoxo

Do you speak YOXO?

Mihai Stescu1 aprilie 2021

Entertainment la superlativ cu televizorul OLED Panasonic TX-65HZ2000E

Mihai Stescu14 decembrie 2020

Mi 10 T Lite 5G – Orange Smartphone Tester

Mihai Stescu20 noiembrie 2020

Monitorul BenQ EW3280U – entertainment complet pe biroul tău

Mihai Stescu16 noiembrie 2020

Review Xiaomi Redmi Note 9

Mihai Stescu16 noiembrie 2020