
Și nu doar. Este o imprimantă foto, scanner și copiator care poate rezolva toate cerințele unui utilizator casnic dar și al unui birou.
Am primit spre testare această imprimantă și m-am bucurat foarte tare pentru că am putut să printăm acasă o mulțime de fotografii. Mai mult, am folosit aceasta imprimantă într-o campanie de promovare a expoziției de fotografie a lui David, ”Jurnal de fotograf în Spania, Maroc și Gibraltar”, printând pentru prietenii lui David fotografiile expuse, în format A4.
Ceea ce trebuie să rețineți de la început este că Epson EcoTank 7160 vine din fabrică cu un sistem de alimentare cu cerneală cu rezervoare de capacitate mare și cu cerneală suficientă pentru a tipări peste 1500 de fotografii în format 10 x 15 cm.
Atât alimentarea inițială a rezervoarelor cât și cea ulterioară se fac cu foarte mare ușurință. Uitați de pete, cerneală vărsată sau mai grav amestecarea din greșeală a culorilor.
La Epson EcoTank 7160 am găsit un sistem foarte interesant de potrivire a recipientelor de cerneală cu rezervorul corespunzător, pentru a nu le încurca cât și o modalitate de umplere care evită supraîncărcarea.
Eu am primit imprimanta cu cartușele umplute deja și am plimbat-o cu mașina de la locul unde a avut loc expoziția lui David, până acasă. Sincer, mi-am făcut griji legat de deplasare, mai ales că nu eram sigur că va rămâne n poziție orizontală tot drumul. Se pare însă că m-am alarmat degeaba, deoarece imprimanta a mers perfect din prima, fără să fie necesară nicio curățire suplimentară sau aliniere a cartușelor.
Singurele avertismente care mi s-au părut foarte utile au fost cele legate de confirmarea nivelului cernelei în rezervoare, lucru interesant mai ales atunci când imprimi fotografii în format A4 și nu vrei să se întrerupă printarea pentru că nu ai fost atent și ai rămas fără cerneală.
Am printat în 3 formate: 10 x 15, 13 x 18 și A4, hârtie tip lucios sau mat, toate fără margini (borderless), aspect la care țineam foarte mult.
Îmi aduc aminte când lucram în camera obscură și expuneam fotografiile pe hârtie fotosensibilă, era o provocare să faci fotografii fără margini. Aveam nevoie de o hârtie foarte dreaptă, care să nu se curbeze și să seformeze imaginea proiectată pe ea. Mai întîi puneam la presat întreg teancul de hârtii și îl lăsam câteva ore pentru a mă asigura de planeitatea ei.
Pe vremea aceea, făceam fotografii alb negru, iar trecerea la filme color am făcut-o doar când laboratoarele automate au apărut și la București și atunci am renunțat la developarea acasă.
Am mai făcut câteva încercări cu David, acum câțiva ani, pentru a experimenta și el miracolul apariției unei imagini pe o hârtie albă scufundată într-o soluție chimică.

Acum, miracolul se petrece în imprimante ca și Epson EcoTank 7160, acolo unde capul de imprimare pulverizează picături foarte mici, din cele 3 culori de bază și din negru. Prezența cernelei negre garantează o nuanță cât mai apropiată de cea tipografică pentru negru, greu de obținut acasă din simpla combinație CMY.
Utilizarea imprimantei a fost foarte simplă pentru mine. Acest model are interfață de rețea atât ethernet, cât și wireless. Interfața wireless permite conexiuni direct de pe telefoane sau tablete dar și conectarea imprimantei într-o rețea tip infrastructură, în care devine imprimantă de rețea, vizibilă atât computerelor care rulează windows, dar și prin protocol Airprint utilizatorilor de mac și telefoanelor mobile.
Așa că mai întîi am accesat de pe displayul imprimantei secțiunea de setări rețea unde am selectat rețeaua wifi de acasă și apoi am introdus parola acesteia. De reținut că acest lucru îl puteți face atât direct pe imprimantă, cât și utilizând aplicația specială de la Epson.
Odată conectată, am instalat ușor imprimanta atât pe mac cât și pe un sistem care rulează windows.
Am printat cam 200 de fotografii și am rămas uimit de calitatea imprimării. Cerneala orignală Epson se usucă instant și permite detalii nebanuite ale imaginilor. Mulți dintre prietenii care au primit cadou fotografiile lui David au remarcat că fotografiile primite difereau de cele expuse la expoziție doar prin mărime. Pentru expoziție au fost tipărite cu sora mai mare, EcoTank 7180, care printează A3.
Am tipărit și multe documente în această perioadă și am folosit și partea de scanare. Pentru utilizatorii de mac, accesarea secțiunii de scanare se face prin interfața standard a sistemului de operare, nefiind necesară instalarea niciunui soft suplimentar.
Am conectat-o și la Goole Cloud și am printat direct de acolo documente, mi se pare o caracteristică interesantă, care evită transpunerea documentelor din cloud în format PDF, descarcarea lor locala si tipărirea ulterioară, scăzând timpul de procesare.
Dacă vă interesează o imprimantă excelentă, atât pentru fotografii, cât și pentru documente (inclusiv scanare și copiere), Epson EcoTank 7160 este o alegere excelentă. Rețineți principalele atuuri:
- sistem de alimentare cu cerneală din rezervoare mari, cu rezervor de negru dedicat imprimării color
- printare fără margini pe formate diferite (pâna la A4 inclusiv)
- conexiuni diverse (USD, Ethernet și Wifi)
- slot SD
- display LCD pentru setări și utilizare facilă
- se livrează cu consumabile suficiente pentru 1500 fotografii 10×15
- compatibilă Airprint
Imprimanta Epson EcoTank 7160 se găsește deja în magazine și online. (de exemplu aici link pentru emag)
Facebook
Twitter
RSS