Review-uri

Primele zboruri cu drona Mavic Air – mai multe gânduri de începător

Primele zboruri cu drona Mavic Air – mai multe gânduri de începător

Săptămâna trecută am fost într-o excursie la Cazanele Dunării și împrejurimi. Am primit de la prietenii de la F64 o drona DJI Mavic Air, cu care mi-am îndeplinit un vis mai vechi, să pilotez și eu un avion, cât de mic, în afara simulatoarelor.

Kitul primit spre testare a fost unul generos, varianta Flying Combo, care cuprinde printre altele baterii suplimentare și un hub de încărcare simultană pentru acestea. Mi s-a părut foarte important să am baterii de rezervă pentru că după primul zbor, adrenalina te îndeamnă să mai faci încă unul și încă unul și e frustrant să nu poți să o faci pentru că ți s-a descărcat bateria.

Am sintetizat experiența mea mai jos în câteva paragrafe pe care le consider utile mai ales începătorilor.

  1. Înainte de primul zbor, studiați toate manualele dronei, tutorialele și sfaturile pe care le găsiți. Eu am avut inițial o lungă discuție cu Dragoș, care mi-a insuflat multă încredere în mine, spunându-mi că dacă mă informez bine și nu mă grăbesc, zborul cu drona va fi uimitor și ușor. Așa a fost, mulțumesc, Dragoș! Eu am studiat manualele dronei Mavic Pro, tutorialele video oferite de producător și am citit toate articolele lui Dragoș scrise pe blogul său, dar și de pe site-ul noului său proiect (a început chiar cu un articol despre Cazanele Dunării). Pe Youtube sunt foarte multe tutoriale, ideea e că în majoritatea suntem sfătuiți să învățam toate comenzile dronei și să ne asigurăm că am acumulat suficiente cunoștințe despre zbor.
  2. Dacă drona voastră necesită înregistrare, vă recomand să o faceți. Eu nu am avut nevoie pentru că am folosit o dronă mică, vă dau însă link către articolul lui Dragoș despre înmatricularea dronelor.
  3. Pentru primul zbor, alegeți un loc cunoscut sau dacă nu este posibil, petreceți ceva timp înainte să decolați și încercați să identificați vizual toate obstacolele posibile. Nu zburați în orașe – de fapt nici nu aveți voie – și evitați zone de frontieră sau obiective militare.
  4. Aveți în vedere și intimitatea celor din jur și nu ridicați drona deasupra unor locuințe sau clădiri turistice. Cel mai bine întrebați și obțineți acceptul propietarilor.
  5. Eu vă sfătuiesc să nu decolați prima dată decât dacă aplicația dronei vă anunță că modul GPS este activ și că s-a înregistrat locația Home, necesară în cazul în care pierdeți contactul vizual cu drona sau aceasta se deconectează. Locul primei decolări ar trebui să aibă acces pe verticală de minim 30 m, înălțimea la care va reveni drona la un zbor automat către poziția home.
  6. Verificați vizual că drona are scoase toate protecțiile (ale gimbalului dar și alte stickere care însoțesc un produs nou)
  7. Vă recomand să nu fiți singur la primul zbor. Doi ochi în plus pot fi folositori. Mai ales pentru un începător care va fi derutat de alternanța privirii telefonului și a dronei în zbor.
  8. Repetați principalele manevre – decolarea și aterizarea, până sunteți convinși că le stăpâniți fără probleme. Apoi, după ce ridicați drona la o altitudine confortabilă, testați toate manevrele posibile din telecomandă: zborul înainte și înapoi, zborul lateral (dreapta și stânga), rotirea dronei și zborul vertical.
  9. La inceput concentrați-vă asupra zborului și nu stați cu ochii în telefon. După ce vă simțiți confortabil în zbor (după mai multe zboruri), abia atunci gândiți-vă să filmați sau să fotografiați.
  10. Folosiți cu încredere toate butoanele de pe telecomandă, pentru a nu umbla și pe telefon. Puteți inclusiv să customizați două dintre ele, eu le-am asignat pentru revenirea gimbalului la poziția orizontală și pentru a intra în modul avansat al setărilor foto video.
  11. E foarte fain potenționetrul din stânga, cu care reglați poziția ghimbalului. Abia atunci am perceput adevăratul avantaj al privirii aeriene.

Vă atașez mai jos câteva fotografii. Nu am avut încă curajul de a urca drona mai sus, dar a fost un început minunat, pentru car emulțumesc prietenilor de la F64.

 

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Review-uri
@MihaiStescu

Project Manager Blogdetehnologie.ro, blog personal: mihai.stescu.ro

More in Review-uri

Philips 32E1N1800LA – un monitor versatil util în toate activitățile office și creative

Mihai Stescu26 noiembrie 2024

Philips Momentum 5000, monitor UHD polivalent de 32″

Mihai Stescu28 decembrie 2023

Cărți de vizită 2.0 – SpreadID Smartcards

Mihai Stescu12 iulie 2023

Synology DS 923+, mai mult decât un NAS

Mihai Stescu23 februarie 2023

Review căști de gaming Viro Plus USB de la SPC Gear

Mihai Stescu16 decembrie 2022

Productivitate la maxim în biroul de acasă cu monitorul Philips 34E1C5600HE

Mihai Stescu21 noiembrie 2022

Panasonic LZ200, un televizor excepțional pentru acasă dar și pentru profesioniști

Mihai Stescu30 martie 2022

Samsung The Terrace, entertainment indoor dar și outdoor

Mihai Stescu8 decembrie 2021

Synology DS 1621+ ideal pentru entuziaști dar și small business

Mihai Stescu9 septembrie 2021