La a zecea aniversare a gamei EOS 5D, Canon ne uimește din nou. După 5D, 5D mark II, 5D mark III, trei ediții fantastice ale unui full frame extrem de popular, Canon depășește barierele rezoluției de 50 megapixeli.
În utimii ani, Canon s-a aflat mereu în topul inovatorilor din lumea foto video, cu un număr record de inovații lansate an de an. Acum ceva timp Canon a prezentat pe piață un senzor full frame de 120 megapixeli.
După ceva timp, Canon a pus în balanța nevoia fotografilor de rezoluție mai mare (necesară în anumite zone ale fotografiei creative) și funcționalitatea unui aparat full frame.
Prezența unui senzor de rezoluție atât de mare aduce după sine nevoia unor procesoare rapide de imagine (pentru 5Ds și 5Dsr Canon folosește 2 procesoare Digic 6), buffer rapid și încăpător și interfețe extrem de rapide cu mediile de stocare.
În afară de necesitățile digitale și electronice, o cameră ca și 5Ds necesită sisteme de reducere a vibrațiilor foarte performante, deoarece la rezoluții atât de mari este extrem de posibil ca detaliile obținute din rezoluție să fie anulate de vibrațiile aparatului. Canon prezintă cu această ocazie un sistem inovator, Mirror Vibration Control System.
Acest articol nu se dorește a fi un review al acestor bijuterii. Nivelul lor tehnic depășește cu mult cunoștințele mele despre fotografie. Doresc doar să vă împărtășesc din emoția simțită cu această ocazie.
Am avut deosebita onoare să fiu invitat la evenimentul de lansare al aparatelor 5DS și 5DSr organizat de Canon la studioul lui Alex Gâlmeanu. Am mers acolo și cu Dragoș Asaftei, colegul de la blogdefotografie.ro
Studioul lui Alex este impresionant. A fost prima dată când am intrat acolo și mi-a plăcut mult de tot. Albul imaculat, spatii largi și perfect organizate pentru orice tip de eveniment foto.
Mai întâi am urmărit o prezentare tehnică făcută de d-l Ferenc Torok, de la Canon, care ne-a împărtășit câteva informații despre Canon și inovațiile mărcii, dar și despre cele două aparate, 5Ds și 5Dsr.
Apoi a urmat magia. Alex Gâlmeanu a făcut câteva fotografii pe care ulterior le-am disecat într-un Lighroom. Rezoluția impresionantă ne-a redat detalii incredibile, demonstrând orientarea acestui aparat către domeniile fotografiei de modă și de peisaj.
Alex ne-a invitat să facem poze cu 5ds-ul pus la dispoziție. Pozând cu un astfel de aparat este o bucurie imensă dar și un avertisment că el poate fi completat numai cu echipamente de calitate (obiective, lumini etc). Nu se poate face abstracție de echipametele complementare camerei.
O imagine de 50 megapixeli va reda fidel orice aberație cromatică sau optică. De aceea Canon și-a modernizat și gama de obective profesionale, care să se potrivească cerințelor lui 5ds.
Vă prezint mai jos câteva poze făcute la eveniment nu cu 5ds, deoarece înca nu am avut permisiunea să luam cu noi fotografii, ci cu 7d și 7d mark 2.
Mulțumesc celor de la The Good Company care m-au invitat la lansare.
Pingback: Canon primește trei premii EISA pentru produsele sale EOS și obiectivele EF