Review-uri

Cât de util este un purificator de aer? Am testat purificatorul Panasonic F-VXR70G

Cât de util este un purificator de aer? Am testat purificatorul Panasonic F-VXR70G

Lucrez în domeniul instalațiilor de peste 20 de ani. Am specificat sute de echipamente HVAC pentru aplicații comerciale, industriale și civile.

O componentă interesantă a instalațiilor de ventilație o reprezintă modulele de filtrare și purificare a aerului. Fie că vorbim de aplicații simple, în care solicitările sunt referitoare exclusiv la eliminarea particulelor din aer, fie că tratarea aerului implică acțiuni fizice sau chimice împotriva virusurilor și a bacteriilor, principiile aplicate sunt aceleași.

Se urmărește filtrarea aerului, prin trecerea lui succesivă prin etaje de filtrare diferite, încălzirea sau răcirea, umidificarea sau uscarea, împrospătarea și tratarea cu agenți antimicrobieni.

Câte din aceste tehnologii se pot aplica însă în mediul casnic? E o întrebare pertinentă, pentru că teoretic putem aplica orice tehnologie și la scară mică, problema este doar de cost.

Am testat timp de o săptămână un purificator de aer Panasonic, mai exact modelul F-VXR70G. E prima dată când am folosit așa ceva, mi-a lăsat o impresie foarte bună, atmosfera în casă a fost evident îmbunătățită.

Locuim într-o clădire amplasată la o stradă principală, cu trafic intens, unde praful este o problemă. Am amplasat pe rând purificatorul în living dar și într-un dormitor.

Indicațiile senzorilor și inspectarea filtrelor după o săptămână mi-au confirmat că acțiunea purificatorului a avut efect dincolo se senzația de aer mai curat pe care am sesizat-o noi.

Cum reușește însă purificatorul Panasonic F-VXR70G să îmbunătățească sensibil calitatea aerului?

Pentru filtrare, sunt prezente 3 etaje succesive:

  1. Prefiltrul sau filtrul grosier – permite oprirea celor mai mari particule. Este un filtru lavabil, a carui întreținere este foarte simplă, presupunând spălarea cu apă sau cu un detergent ușor de bucătărie. Intervalul de întreținere este cam o lună, dar trebuie verificat în funcție de gradul de poluare din zona în care locuiți.
  2. Filtrul de dezodorizare elimină mirosurile din aer, datorită cărbunelui activ din componența lui. Se întreține ușor, aspirând acolo unde se depune praf. Nu se spală cu apă, pentru a nu distruge stratul de cărbune activ.
  3. Filtrul HEPA este un exemplu al utilizării normelor de ventilație medicale și industriale în aplicațiile casnice. Acesta deține mai multe straturi și se întreține aspirând partea de culoare închisă. Filtru este destul de sensibil, de aceea trebuie să acordați o atenție deosebită acestei operațiuni.

O altă modalitate de împrospătare a aerului utiizată de purificator este umidificarea. Aici intervine o tehnologie foarte interesantă aplicată de Panasonic, care permite, pe lângă umidificarea propriu zisă și reducerea numărului de bacterii și viruși.

Această tehnologie se numește NanoE. Particulele foarte fine de apă sunt încărcate electrostatic, ceea ce permite descompunerea lor în compuși ionici. Radicalul hidroxil obținut (OH) atrage din majoritatea virusurilor și a bacteriilor atomii de hidrogen, eliminându-i, cu o rată mare de succes.
Prin atragerea atomului de hidrogen se crează din nou apă, neavând produse secundare nedorite.

Faptul că particulele sunt foarte mici reduce la minim dezvoltarea mucegaiului.

Studiile făcute în laboratare de prestigiu din Japonia arată că această tehnologie împiedică dezvoltarea virusurilor (99 % dintre ei, de tipul H1N1, H5N1) și a bacteriilor EColi, MRSA).

În plus, particulele de apă ajută la dezodorizarea camerei. Studiile făcute au arătat că în aprosimativ în 30 de minute mirosurile desipar în proporție de 90 %.

În cazul nostru. s-a întâmplat ca într-o zi, când aveam deschisă ușa de la balcon, să intre în casă mult fum de țigară de la vecini. După 10 – 15 minute de când am închis ușa și am pornit purificatorul, mirodul a dispărut complet.

Rezervorul cu apă este ușor de umplus și de manipulat, fiind amplasat în partea dreaptă. Se completează cu apă de la robinet, tehnologie folosită pentru umidificare nu necesită apă dedurizată sau mineralizată.

Ca și interfață de utilizare, purificatorul Panasonic F-VXR70G are comenzi simple și informații afișate intuitiv. Prin diferse leduri de culori diferite, purificatorul arată starea filtrelor, regmul de funcționare și setările particulare aplicate.

De remarcat este modul în care purificatorul învață succesiunea valorilor diverșilor parametri ai aerului dintr-o zi, fiind capabil să anticipeze anumite evenimente care se repetă și care necesită acțiunea lui. De exemplu sesizează că se servește masa la anumite ore și acționează din timp pentru eliminarea mirosurilor.

De asemenea, deține senzori de prezență care reduc funcționarea la minim atunci când nu este nimeni în preajma lui.

Toată această suită de setări și algoritmi aduce o economie importantă de energie și o ergonomie aparte.

La început am fost dezamăgit că nu are o aplicație pe telefon sau telecomandă. Ulterior m-am lămurit că Econavi suplinește tot și mai mult, nu mai pierzi timp folosind telefonul, care te poate distrage cu alte aplicații.

Pentru volumul încăperilor unde l-am folosit, a fost suficientă funcționarea ventilatorului pe cea mai mică treaptă. Din acest motiv, nici nu știam când funcționează, neauzindu-l.

Modul sofisticat în care se deplasează clapetele de admisie și refulare a aerului conduce la un curent de aer fără turbulențe, cu nivel redus de zgomot și un randament deosebit al ventilării încăperii.

Au trecut două săptămâni de când am returnat purificatoriul prietenilor de la Panasonic. Deja îi simțim lipsa. Ca în multe situații, doar după ce testezi un aparat îi recunoști utilitatea. Dincolo de un simplu filtru de aer, purificatorul Panasonic F-VXR70G participă activ la eliminarea microbilor și a mirosurilor, devenind un produs de utilitate imediată.

Purificatorul se poate cumpăra de la mai multe magazine online, cum ar fi Emag (link afiliat)

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Review-uri
@MihaiStescu

Project Manager Blogdetehnologie.ro, blog personal: mihai.stescu.ro

More in Review-uri

Xiaomi Redmi Note 8T, un telefon fain în categoria lui de preț

Mihai Stescu23 iulie 2020

Synology DS 420 J – un NAS super performant pentru acasă

Mihai Stescu6 iulie 2020

Xiaomi Mi Note 10 aleargă în cursa pentru megapixeli și nu numai

Mihai Stescu24 aprilie 2020

Smart TV Gazer TV32-HS2, excelent raport calitate preț

Mihai Stescu20 ianuarie 2020

BenQ EW2480, un monitor de luat în seamă

Mihai Stescu16 decembrie 2019

Cloud privat cu Synology 218+

Mihai Stescu29 octombrie 2019
ViewSonic VG3448

Review monitor ViewSonic VG3448

Mihai Stescu16 octombrie 2019

Am testat proiectorul Benq TK800 cu 4K și HDR

Mihai Stescu30 septembrie 2019
Nespresso Esenza

Nespresso Essenza Plus – pasiunea pentru espresso poate sta într-o capsulă

Mihai Stescu23 septembrie 2019