Casa inteligentă

Cum alegem și întreținem un boiler electric

Cum alegem și întreținem un boiler electric

Boilerul electric este cel mai simplu echipament de producere a apei calde menajere. Este compus dintr-un rezervor dotat cu racorduri de introducere și evacuare și o rezistență electrică. Se montează facil și permite producerea apei calde menajere în locuință unde exisă apă și electricitate. Se construiește într-o gamă foarte mare de dimensiuni, începând cu 10 litri până la câteva sute de litri.

În gama de boilere electrice produse de exemplu de firma Ariston regăsim mai multe variante constructive de boilere electrice, deosebite prin poziția de montaj și volum de apă acumulată. Boilerele Ariston, în funcție de model, se pot monta sub lavoar sau pe lavoar (vorbim aici în general de volume mici, 10 – 30 litri).

Boilerele electrice de volum mai mare (pana la 500 litri) sunt proiectate a fi montate vertical, există însă boilere care se pot monta și în poziție orizontală. Din gama de boilere Ariston, modelele Velis Evo și Velis Evo Plus (50, 80 și 100 litri) sunt construite pentru a fi montate atât vertical cât și orizontal, ele având o adâncime de doar 27 cm

Atunci când alegem volumul unui boiler, trebuie să avem în vedere următoarele variabile: numărul de persoane deservite, numărul de puncte de consum și gradul de simultaneitate. Un consultant de vânzări al oricărui dealer Ariston vă poate consilia în alegerea corectă a modelului de boiler.

În principiu, atunci când aveți un singur punct de consum, de exemplu un lavoar, puteți alege un boiler cuprins între 10 și 50 de litri, în funcție de câte persoane deservește.
În cazul unui duș, trebuie să luați în calcul o acumulare de minim 30 de litri pentru o persoană, putând alege boilere între 50 și 100 litri.

Atunci când aveți două puncte de consum (de exemplu un lavoar sau un spălător și un duș), acumularea necesară ar fi cam de 50 litri per persoană, modelele alese de boilere fiind între 50 și 150 de litri.

Producătorul Ariston deține în gama sa mai multe serii de boilere, începând cu modele de bază, cu termostate simple, până la modele de top  cu două rezervoare și două rezistențe și sisteme electronice de gestiune și termostatare a temperaturii apei.

În funcție de mărimea boilerului, acesta are rezistențe electrice de puteri diferite. La alegerea boilerului trebuie să aveți în vedere capacitatea circuitului electric la care va fi branșat boilerul. Obligatoriu acest circuit trebuie să dețină nul de protecție (împământare) și este recomandat să-l dotați cu o siguranță diferențială.

Atunci când alegeți boilerul, asigurați-vă că acesta este dotat cu:

  • Supapă de siguranță
  • Izolație de bună calitate (boilerele Ariston au o izolație termică din poliuretan, care aduce o economie importantă de energie electrică, limitând pierderile de căldură)
  • Termostat de reglaj (la unele modele de boilere Ariston reglajul se face electronic, folosind senzori NTC, care asigură o precizie mai bună)
  • Termostat de siguranță (acesta întrerupe circuitul rezistenței dacă temperatura apei a depășit accidental valoarea setată din fabrică și evită astfel opărirea)
  • Anod de magneziu – acest dispozitiv previne electrocoroziunea. Am remarcat la boilerele Ariston o supradimensionare a anodului de magneziu, garanție a unei perioade îndelungate de funcționare.

Odată cumpărat și instalat, orice boiler necesită operașiuni de mentenență periodice, care sunt recomandate a fi executate de specialiști din rețeaua de service. (Firma Ariston deține o rețea națională de firme autorizate pentru punerea în funcțiune și service pentru toata gama de boilere).

Operațiunile principale care trebuie efectuate sunt:

  • Verificarea funcționării supapei de siguranță
  • Verificarea circuitului electric și a integrității conexiunilor (inclusiv testarea siguranței diferențiale)
  • Verificarea termostatului de reglaj
  • Integritatea anodului de magneziu și înlocuirea periodică a acestuia
  • Curățirea mecanică a rezervorului de eventualele depuneri de sedimente sau calcar, prin splălări repetate cu apă sau folosind produse chimice special proiectate

În cazul în care aveți orice îndoială cu privire la funcționarea boilerului vă recomandăm să apelați la un specialist care poate identifica prin proceduri specifice orice defect al boilerului, înlocuind componentele defecte.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Casa inteligentă
@MihaiStescu

Project Manager Blogdetehnologie.ro, blog personal: mihai.stescu.ro

More in Casa inteligentă

Un nou brand de tehnologie pe piața din România. Dreame lansează mai multe produse inteligente pentru casă

Mihai Stescu20 iunie 2024

Legrand lansează pe plan local noua gamă SUNO, adaptată cerințelor actuale ale consumatorilor

Mihai Stescu7 octombrie 2022

Smart home, a fi sau a nu fi o casă inteligentă

Mihai Stescu6 mai 2021
intrerupatoare tactile

Întrerupătoarele tactile, un motiv să îți transformi casa într-una inteligentă

Mihai Stescu7 august 2019

Ikea colaborează cu Sonos pentru primele boxe active comercializate de gigantul suedez

Mihai Stescu26 iulie 2019

Flexibilitate și confort cu videointerfonul wireless Optex iVision+

Mihai Stescu25 ianuarie 2018
Centrale termice Ariston

Centralele termice Ariston pășesc în era IoT

Mihai Stescu23 august 2017

Samsung lansează Wind-Free, noul model revoluționar de aparate de aer condiționat

Mihai Stescu19 ianuarie 2017

Locuința ta, mai inteligentă cu Philps Hue

Mihai Stescu17 noiembrie 2016