Cum se...

Centralele Ariston System – soluția ideală pentru instalațiile cu boiler indirect

Centralele Ariston System – soluția ideală pentru instalațiile cu boiler indirect

Încă de la apariția centralelor murale, la proiectarea lor s-a luat mereu în calcul necesarul de căldură pentru prepararea apei calde menajere, de obicei mai mare decât necesarul pentru încălzirea locuinței.

Diferența este că producerea apei calde menajere se face de obicei în funcție de perioadele de consum și din acest motiv s-a preferat, pentru o economie a investiției, să se producă apa caldă într-un regim instantaneu, folosind schimbătoare de căldură secundare în plăci.

Avantajul unui cost redus al investiției se justifică mai ales în situațiile în care consumul de apă caldă menajeră este unul modest, de maxim 2 consumatori simultani. Acest sistem economic devine însă insuficient în cazul unei familii care dispune de 3 puncte de consum, care pot fi folosite simultan.

În același timp, prepararea instantanee de apă caldă menajeră este puternic influențată de un debit de apă rece insuficient, ca urmare și temperatura apei calde menajere este de multe ori variabilă, ceea ce duce la o situație inconfortabilă.

Pentru a evita astfel de situații, se recomandă prepararea apei calde într-un sistem indirect, folosind un boiler cu acumulare.

În portofoliul de produse Ariston regăsim gama de centrale termice System, care sunt proiectate pentru a produce doar agent termic primar, dar au ca și opțiune racordarea unui boiler cu serpentină, a cărui gestiune o face tot centrala, printr-un sistem de comandă extrem de confortabil.

Agentul termic produs de schimbătorul de căldură principal al centralelor Ariston din gama System este direcționat, printr-o vană cu 3 căi montată în interiorul centralei, fie către corpurile de încălzire, fie către boiler.

Odată ce s-a conectat la placa de automatizare a centralei o sondă de temperatură montată pe boiler și s-a setat regimul de funcționare pentru preparare de apă caldă menajeră, centrala va putea gestiona complet boilerul.

Nu numai că va asigura o prioritate la producerea de apă caldă menajeră, însă spre deosebire de prepararea instantanee, în situația centralelor Ariston System, setarea unei valori dorite a apei calde menajere se face facil și este un parametru controlat precis, prin intermediul sondei de temperatură.

Și pentru că funcționarea centralei este controlată de un microprocesor, acestuia i s-au impus de către specialiștii Ariston programe complexe de funcționare, care nu numai aduc un confort sporit, dar asigură și funcții necesare pentru siguranța utilizatorului.

Un exemplu este funcția anti legionela, care ridică temperatura apei calde la 60 oC, pentru o oră, la fiecare 30 de zile. În acest fel se permite sterilizarea termică a instalației, prevenind apariția bacteriilor periculoase.

Deoarece această funcție este activată din fabrică, recomandăm montarea pe ieșirea agentului secundar au unei valve termostate care să evite opărirea. Odată ce apa din boiler a fost menținută timp de o oră la temperatura de 60 oC, aceasta se va răci treptat, iar pe displayul centralei va fi afișat un mesaj de atenționare.

La montajul boilerului indirect, trebuie să ne asigurăm că la el se racordează elementele de siguranță obligatorii: supapă de siguranță și vas de expansiune pe circuitul agentului secundar.

Supapa de siguranță este de obicei calibrată la 6 bari, presiune maximă de lucru a majorității armăturilor sanitare. O atenție deosebită trebuie acordată vasului de expansiune. Acesta trebuie obligatoriu ales dintr-o gamă aprobată pentru utilizarea în circuite sanitare.

Fiecare producător de vase de expansiune deține o gamă special proiectată pentru apă caldă menajeră. Volumul vasului de expansiune trebuie să fie, conform normativelor în vigoare, de minim 10 % din volumul util al boilerului.

Vasul de expansiune trebuie verificat înainte de punerea în funcțiune a instalației, pentru a ne asigura că perna de aer este preîncărcată la o presiune conform celei specificate pe etichetă. Lipsa unei perne de aer poate avea efecte nedorite asupra instalației, iar defectele produse din această cauză nu sunt acoperite de garanția producătorului.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cum se...
@MihaiStescu

Project Manager Blogdetehnologie.ro, blog personal: mihai.stescu.ro

More in Cum se...

Sfaturi de la Ariston pentru utilizarea sustenabilă a centralelor termice

Mihai Stescu24 iunie 2020

Resurse pentru lucrul de acasă, lecții și conferințe online

Mihai Stescu22 martie 2020

O pasiune de 34 de ani

Mihai Stescu27 noiembrie 2018

Termostatul de camera on/off vs sonda de interior

Mihai Stescu12 martie 2018

Importanța accesoriilor de termoreglare. Portofoliul companiei Ariston

Mihai Stescu19 februarie 2018

Vorbește-mi pe limba mea! Importanța unei traduceri corecte

Mihai Stescu3 februarie 2018
Ariston Alteas One

Unde montam centrala termică? Sfaturi de la specialiștii firmei Ariston

Mihai Stescu26 ianuarie 2018

Cum tratăm corect apa la piscine. Un ghid practic despre piscine

Mihai Stescu31 iulie 2017
Mam Bricolaj (c) Cristian Șuțu

Mam Bricolaj, de la hobby la profesie?

Mihai Stescu18 aprilie 2017