Cum se...

Resurse pentru lucrul de acasă, lecții și conferințe online

Resurse pentru lucrul de acasă, lecții și conferințe online

Nu sunt expert în calculatoare sau software, dar ele sunt în viața mea de aproape 30 de ani. Știu să rezolv multe probleme și prietenii mă sună pentru a-i ajuta în rezolvarea de probleme mai mici sau mai complicate.

În ultimele 3 zile am primit două cereri de asistență de la prieteni din domeniul învățământului, care doreau să se organizeze în a ține lecții online, a discuta cu ceilalți profesori și nu și-au pus până acum problema lucrului de la distanță.

Încerc să fac o listă cu mai multe mijloace software, platforme online care permit atât comuncarea cât și organizarea unei echipe pentru lucrul la distanță. Nu va fi o lista exhaustivă și vă invit pe toți să adăugați în comentarii ate resurse, pe care le voi adăuga în text.

Sisteme de conferință video online, care permit mai multor utilizatori să se întâlnească și să deruleze ședințe sau lecții la distanță.

Probabil cea mai utilizată platformă este acum Zoom. O găsiți la adresa zoom.us și există oferta de servicii gratuite în portofoliul lor.
Se utilizează pe toate platformele tip desktop, tabletă, telefon și pentru toate sistemele principale de operare.
Am testat un cont gratuit atât pe PC, cât și pe Mac și pe Android.
Este un serviciu configurabil, care permite programarea unor conferințe, partajarea simplă a adresei sau a codului de conectare. În afară de simpla comunicare audio video, Zoom permite și partajarea desktopului sau a unei aplicații și are chiar un instrument grafic similar cu o tablă de scris (Whiteboard).
Singura limitare pe care am remarcat-o pentru contul gratuit este că se limitează conferințele cu mai mult de 3 participanți la 40 de minute.
Odată ce inițiatorul unei conferințe și-a făcut un cont la Zoom, a programat o întâlnire și a trimis invitațiile prin email sau alt mijoc de partajare, cei invitați trebuie să urmeze doar niște pași simpli, în care sunt ghdați de interfața programului.
Am remarcat un lucru interesant. Atunci când sunt mai mulți participanți, îți poți seta interfața astfel încât să-i vezi fie pe toți ceilalți, fie pe cel care vorbește (aici aplicația comută imaginea automat).
Pentru că acum este o perioadă în care sistemele de telecomunicații pot fi suprasolicitate, este recomandat să setați conferința să permită numai comunicație internă, nu și prin apleluri telefonice. (la capitolul Audio selectați Computer Audio)

Whatsapp permite apeluri video în grup, exclusiv de pe dispozitive mobile. Am testat un apel video în trei, acesta a funcționat foarte bine.

Whereby.com este o platformă de conferințe pentru care contul gratuit permite unui număr de maxim 4 utilizatori să participe la o conferință.
Varianta desktop nu necesită nicio aplicație, se utiliează direct din browser. Am văzut că există aplicație pentru Apple și Android.
Este simplu se setat un cont și de inițiat o cameră de conferinșă (room cum este numită în aplicație).

Google Hangouts permite apeluri audio sau video în grup. Necesită un cont Google. Nu l-am testat încă

Google Meet este platforma Google de conferințe. Singura problemă este că inițiatorul conferinței trebuie să dețină un cont Google Business sau Google Suite. L-am testat într-o conferință video cu 3 utilizatori.

Cisco WebEx este o platformă profesională de conferințe pe care am folosit-o la mai multe webinare. Cristian Manafu mi-a adus la cunoștință o postare a Biancăi Chiscop de pe Linked In, unde se anunță oportunitatea ca școlile să fie asistate pentru a seta gratuit sisteme de video conferințe. Iată aici linkul: https://www.linkedin.com/posts/bianca-chiscop_ibmromania-webex-cisco-activity-6646432750003855360-3sRM/

Platforme de lucru în comun și partajare resurse

  1. Google Drive conține pe lângă simpla posibilitate de a stoca și partaja fișiere, deține și o proprie versiune de pachet de aplicații pentru editare de text, tabele și prezentări (Google Docs, Google Sheets, Google Slides, Google Forms, Google Drawings).
    Necesită un cont Google și permite partajarea pentru colaborare a resurselor către alți utilizatori Google. Spațiu standard oferit gratuit este de 15 Gb. Se pot sincroniza foldere de fișiere din cloud cu cele stocate locate local.
  2. Microsoft One Drive oferă în versiunea gratuită un spațiu de stocare de 5 Gb și o variantă online light a popularului pachet Office. Permite de asemenea sincronizarea resurselor din cloud cu cele din PC.

Aplicații și platforme de comunicare prin text (chat)

  1. Desigur Whatsapp este cea mai utilizată de utilizatorii obișnuiți, mai ales că deține acum aplicații desktop pe toate sistemele de operare. Se pot seta grupuri și comunica instant cu mai multe persoane odată.
  2. Slack este unealta mea preferată pentru comunicare. Contul gratuit permite accesul la ultimele 10000 de linii de chat, ceea ce poate fi suficient pentru început. Se pot crea canale de comunicație pe diverse topicuri, cu întreaga echipă sau doar o parte din ea, invitați etc. Există varianta web, aplicație de desktop dar și aplicație pentru principalele platforme mobile.

Platforme pentru educație

Google Classroom este o resursă ideală pentru profesorii, elevii și studenții care primesc și trimit teme scrise. Se pot crea mai multe clase de elevi, partaja diverse documente, acorda termene de predare și note.

Este gratuit pentru deținătorii unui cont Google. Deține inclusiv un chat propriu.

Sisteme de stocare date cu platforme de private cloud

NAS-urile Synology permit setarea unui private cloud, pentru acasă sau pentru companii, care conține unelte de stocare, partajare, comunicare tip chat pe diverse canale, suită similară Office. Acces securizat, la nevoie și clienți VPN. Am scris mai multe articole despre Synology, le găsiți aici.

Project management

Asana este instrumentul de project management pe care l-am utilizat în ultima vreme. Contul gratuit este probabil suficient pentru micile organizații, cu specificația că informațiile nu sunt în totalitate private (pot fi accesate de oricine cunoaște adresa proiectului).

Sunt multe alte soluții și mi-ar plăcea să le enumerăm aici pentru cei care au nevoie. Voi încerca să adaug toate soluțiile pe care mi le veți indica.

Cristian Florea a publicat pe aceeași temă un video pe canalul lui de Youtube aici.

View Comments (4)

4 Comments

  1. Pingback: Cum te menții activ când stai toată ziua închis în casă

  2. Pingback: Cum te menții activ când stai toată ziua închis în casă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cum se...
@MihaiStescu

Project Manager Blogdetehnologie.ro, blog personal: mihai.stescu.ro

More in Cum se...

Sfaturi de la Ariston pentru utilizarea sustenabilă a centralelor termice

Mihai Stescu24 iunie 2020

O pasiune de 34 de ani

Mihai Stescu27 noiembrie 2018

Termostatul de camera on/off vs sonda de interior

Mihai Stescu12 martie 2018

Importanța accesoriilor de termoreglare. Portofoliul companiei Ariston

Mihai Stescu19 februarie 2018

Vorbește-mi pe limba mea! Importanța unei traduceri corecte

Mihai Stescu3 februarie 2018
Ariston Alteas One

Unde montam centrala termică? Sfaturi de la specialiștii firmei Ariston

Mihai Stescu26 ianuarie 2018

Centralele Ariston System – soluția ideală pentru instalațiile cu boiler indirect

Mihai Stescu17 ianuarie 2018

Cum tratăm corect apa la piscine. Un ghid practic despre piscine

Mihai Stescu31 iulie 2017
Mam Bricolaj (c) Cristian Șuțu

Mam Bricolaj, de la hobby la profesie?

Mihai Stescu18 aprilie 2017