Cum se...

Termostatul de camera on/off vs sonda de interior

Termostatul de camera on/off vs sonda de interior

Ca și metodă de termoreglare a instalațiilor de încălzire, utilizarea unui termostat de cameră On / Off a fost prima impusă pe piață, imediat ce acționarea elementelor componente dintr-o centrală s-a făcut cu energie electrică.
Utilizarea termostatului de cameră On / Off este foarte simplă și permite reglarea instalației de încălzire folosind un parametru sesizabil de utilizator, temperatura aerului din încăpere.

Cu termostatul de cameră se setează o valoare dorită a temperaturii aerului, iar acesta comandă pornirea centralei, atât timp cât nu s-a atins această valoare. Atunci când termostatul comandă pornirea centralei, aceasta funcționează conform setărilor locale, generând agent termic la o temperatură prestabilită.

Avantajul termostatului de cameră On / Off este că se poate monta la aproape orice centrală termică automatizată produsă în ultimii 30 de ani. El poate fi construit dintr-un simplu element bimetalic sau complet electronic.

În funcție de tipul constructiv, termostatele On / Off au precizie diferită, atât în setarea temperaturii dorite dar și în diferența de temperatură față de valoarea dorită la care termostatul pornește sau oprește centrala. (acest parametru se mai numește histerezis).

Termostatele On / Off cu bimetal (electromecanice) au de obicei valori mari ale acestui parametru, fapt care provoacă variații ale temperaturii obținute în încăpere.
Termostatele On / Off electronice sunt mai precise în setarea valorii dorite și au un histerezis mai mic.
Inidiferent de tipul de termostat On / Off folosit, această metodă de automatizare are dezavantajul că temperatura dorită se obține cu cea mai bună precizie numai în încăperea unde este montat termostatul. În celelalte camere, în funcție de pierderile de căldură, de cât de bine a fost ales corpul de încălzire, temperatura poate fi mai mică sau mai mare.
Din acest motiv există acum soluții avansate care permit reglarea temperaturii în mai multe zone, utilizând sonde de interior și robineți cu cap termostatic.

Sondele de interior sunt dispozitive electronice cu element de sesizare termorezistiv, care se conectează la sistemele de automatizare, cărora le transmit informații prin protocoale standardizate BUS.
Avantajul sondelor de interior este că se pot monta în fiecare zonă care se dorește termoreglată, permițând comanda centralei termice atunci când una sau mai multe zone necesită producerea de agent termic.
Sondele de interior au o precizie foarte bună și sunt de obicei integrate în dispozitive adresabile, care le identifică cu zona de încălzire respectivă și care permit automatizării să acționeze asupra unui element de reglaj, cum ar fi robineții termostatici sau electrovanele de zonă.
În acest fel centrala termică este pornită numai atunci când una dintre zonele reglate necesită agent termic, care odată încălzit este lăsat să circule în corpurile de încălzire (sau în instalațiile de încălzire în pardoseală) de robinetul termostatic sau de electrovană de zonă.
Odată ce temperatura în zona respectivă atinge valoarea dorită, sistemul de automatizare închide elementele de reglaj și transmite centralei că de poate opri, dacă nu are cerere de agent termic din altă zonă reglată.

Deoarece adresarea sondelor de interior și a elementelor de reglaj se face în mod digital, se pot face mai multe configurații care să corespundă cerințelor oricărei locuințe. În acest fel pot exista zone de temperatură diferite, în funcție de necesarul beneficiarului.
Sondele de temperatură prezente în portofoliul Ariston conțin și afișaj digital și taste, fiind astfel o telecomandă pentru zona în care sunt instalate. Se poate seta regimul de lucru (manual, timer, anti îngheț) precum și valorile temperaturii dorite în modul manual.
Evoluția sistemelor de reglare a temperaturii de la termostatele On / Off la sondele de interior aduce după sine o importantă economie de combustibil dată de precizia reglării dar și un confort sporit în locuință prin individualizarea fiecărei încăperi.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cum se...
@MihaiStescu

Project Manager Blogdetehnologie.ro, blog personal: mihai.stescu.ro

More in Cum se...

Sfaturi de la Ariston pentru utilizarea sustenabilă a centralelor termice

Mihai Stescu24 iunie 2020

Resurse pentru lucrul de acasă, lecții și conferințe online

Mihai Stescu22 martie 2020

O pasiune de 34 de ani

Mihai Stescu27 noiembrie 2018

Importanța accesoriilor de termoreglare. Portofoliul companiei Ariston

Mihai Stescu19 februarie 2018

Vorbește-mi pe limba mea! Importanța unei traduceri corecte

Mihai Stescu3 februarie 2018
Ariston Alteas One

Unde montam centrala termică? Sfaturi de la specialiștii firmei Ariston

Mihai Stescu26 ianuarie 2018

Centralele Ariston System – soluția ideală pentru instalațiile cu boiler indirect

Mihai Stescu17 ianuarie 2018

Cum tratăm corect apa la piscine. Un ghid practic despre piscine

Mihai Stescu31 iulie 2017
Mam Bricolaj (c) Cristian Șuțu

Mam Bricolaj, de la hobby la profesie?

Mihai Stescu18 aprilie 2017