Decizia de a construi o casă pasivă care să se încadreze în segmentul de lux al locuințelor familiale este cu adevărat o provocare. Dar cum vi se pare ideea de a construi 60 de astfel de case?
Grija pentru mediul înconjurător, îmbinată cu o arhitectură minimalistă și în plus principiile standard ale unei case pasive, ambalate într-un pachet de lux sunt ingredientele cu care s-a câștigat pariul Amber Gardens.
Am răspuns cu multă curiozitate invitației colegilor de la Positive Communication care au promovat acest nou concept al dezvoltatorului Alesonor.
Din punct de vedere tehnic, conceptul de casă pasivă este aplicat aici din toate punctele de vedere. Orientarea casei și utilizarea vegetației în a maximiza aportul de căldură iarnă și păstrarea unei atmosfere răcoroase vara reprezintă o idee inteligent aplicată de arhitecții de la Alesonor.
Dormitoarele și livingul au vedere spre sud, sunt mascate de vegetație sezonieră și dețin spații vitrate generoase, proiectate însă pentru pierderi termice minime (geam triplu și profile speciale,).
Gradul bun de izolare termică pe ansamblu ( izolație cu un minim de punți termice sau deloc (min. 20 cm de izolație cu o rată de transfer de mai puțin de 0.15 w/m2 pentru pereți și 0.8 w/m2 pentru ferestre și uși) și utilizarea unei soluții de climatizare cu plafon radiant a permis utilizarea unei pompe de cădură aer / freon.
Printr-un schimbător de căldură, freonul încălzește sau răcește apa stocată într-un buffer.
Ca și sursă de căldură suplimentară, a fost instalat un sistem de panouri solare, al căror aport termic este utilizat pentru producerea apei calde menajere, dar și pentru încălzirea superbei piscine exterioare care completează dotările de lux ale casei.
Din punct de vedere energetic, bilanțul este îmbunătățit și de un sistem de panouri fotovoltaice. Energia electrică preluată din sistemul energetic este mult redusă din acest motiv. De altfel de reținut este că în versiunea vizionată de mine, singura utilitate cu care devii dependent de o sursă externă este electricitatea.
Am spus deja că s-a utilizat soluția de încălzire / climatizare printr-un plafon radiant. De reținut soluția arhitecturală aleasă, anume detașarea acestuia de la pereții camerei, pentru evita tensiuni create de dilatări termice și inevitabil apariția crăpăturilor.
Pentru e evita formarea condensului și pentru a împrospăta aerul din interior, s-a instalat o instalație de ventilație cu recuperare de căldură.
Casa deține ca și opțiuni sisteme inteligente de termostatare pe zone, cu comanda inclusiv pe internet. Ca și opțiune se poate alege și sistemul de comandă inteligent, integrat cu sistemul de supraveghere și sonorizare centralizată.
Alte dotări interesante:
– încălzire în pardoseală în băi
– iluminat cu LED
– sistem de protecție anti-îngheț, inclusiv pentru instalațiile de captare a apelor pluviale
– aplicații smart home
– sistem centralizat de aspirație
Amber Gardens va cuprinde 60 de locuințe verzi de lux, individuale, concepute pentru a avea un nivel ridicat de performanță, consum energetic redus semnificativ și costuri mai mici de întreținere. Proiectul va fi dezvoltat pe parcursul a 3 ani în zona Otopeni – Tunari, lângă pădure.
La sfârșitul lunii noiembrie 2014 au fost finalizate 6 locuințe. În 2015 vor fi finalizate alte 11 locuințe, personalizate în funcție de cererile clienților. În luna iunie 2015, complexul va fi locuit de primii proprietari: trei familii care acum își aleg designul interior al locuințelor.
Amber Gardens este primul proiect rezidențial de lux, de dimensiuni mari din Romania, care are la bază principiile designului bioclimatic și aplică standardele energetice ale unei „case pasive„. Proiectul Amber Gardens a obținut prima certificare “Casă Verde” din București, acordată de Romania Green Building Council (RoGBC).
Consumul anual pentru încălzirea unei locuințe Amber Gardens nu depășește 16 Kwh/m²/an, comparativ cu locuințele care au primit un certificat de performanță energetică clasa C (150 Kwh/m²/an), clasa A (70 Kwh/m²/an) sau cele care se califică pentru o ipotecă verde (50 Kwh/m²/an).
Locuințele Amber Gardens consumă cu 90% mai puțină energie față de o locuință clasa C și de 5 ori mai puțin decât o locuință clasa A. Costul anual al energiei folosite este aprox. 630 de euro.
De asemenea, proiectul Amber Gardens este câștigător al premiului I la prestigiosul concurs “Anuala de Arhitectură București”.
Facebook
Twitter
RSS