Review-uri

Cu ochii pe Fenix 5 Plus – mai mult decât un ceas

Cu ochii pe Fenix 5 Plus – mai mult decât un ceas

Am mai testat ceasuri smart, inclusiv de la Garmin. E prima dată când am purtat la mână un ceas smart din gama premium, care dincolo de dotările tehnice specifice, aduce un stil propriu, prin aspect și sobrietate. Mi-a plăcut mult Fenix 5 Plus, iată mai jos de ce.

Am primit spre testare de la Garmin un model de top, Fenix 5 Plus, cu sticlă de safir, cadru și capac din titan și brățară din silicon. Știu că există și modele cu brățări din piele și chiar metalice, dar ca și ceas sport eu văd cea mai potrivită brățara de silicon. Oricum, Fenix 5 deține sistemul de montare rapidă QuickFit® , care vă permite schimbarea facilă a brățărilor. Trebuie să aveți grijă să comandați brățara potrivită modelului de ceas (gamele 5, 5S și 5X au lățimi diferite).

Înainte să vă povestesc câteva din experiențele personale cu Fenix 5, aș vrea să amintesc specificațiile noi aduse de Garmin acestei game de ceasuri smart.

Gama Fenix 5 deține o memorie internă de 16 GB în care se pot încărca hărți, pe care ulterior să le folosiți inclusiv la navigare, datorită receptorului GPS inclus în ceas, care permite navigarea independentă de telefonul mobil. (voi reveni mai târziu la această facilitate).

Tot legat de hărți, un lucru interesant mi se pare calibrarea altimetrului pe baza informațiilor din hărțile încărcate, dar și prin GPS. Am remarcat că altimetrul este foarte precis, chiar pe altitudini mici, dar nu mi-am explicat acest lucru decât după ce am aflat despre această metodă de calibrare.

Am remarcat la Berlin, la turnul de televiziune, că altimetrul este foarte precis și rapid datorită acestei funcții. Am urcat 200 de m în mai puțin de un minut și altimetrul a indicat imediat noua altitudine.

Fenix 5 deține player de muzică, care redă pe orice pereche de căști Bluetooth împerecheată în prealabil cu acesta. Muzica poate proveni din colecția proprie, dar și din conținut offline al unor servicii de streaming precum Deezer și iHeartRadio.

Calitatea audiției este apropiată de cea a unui telefon bun, se pare că Garmin a upgradat modului Bluetooth, rezolvând problemele  semnalate de utilizatori la primele ceasuri Garmin care aveau această funcție.

Ceasul este dotat și cu modul NFC, principala funcție în care se utilizează fiind serviciul de plăți Garmin Pay™ – deocamdată nu este disponibil în România, dar am văzut că în multe țări din Europa, majoritatea băncilor emitente de carduri sunt prezente pe lista de pe site-ul Garmin. Mi se pare foarte interesantă și practică funcția, mai ales că sunt momente în care nu vrei să iei cu tine la alergare portofel sau portcarduri și poate ai nevoie urgentă să cumperi un suc sau un bilet de metrou.

Pentru configurare și setare cotidiană, Fenix 5 se sincronizează cu aplicația Garmin Connect. (intuitivă, promptă în răspuns și foarte simplă de utilizat). Cu ajutorul ei puteți seta orice în ceas, începând de la aspectul afișajului (fața cesului), datele inițiale despre sănptate și obiectivele propuse.

Apropos de obiective, spre deosebire de o brățară simplă de tracking, Fenix 5 îți dă posibilitatea să-ți setezi nu doar obiective cum ar fi numărul de pași. Poți să-ți propui să urci sau să cobori un număr de trepte. Pentru că are și senzor de puls, aplicația cesului convertește această informație în perioade mai intense sau mai reduse în intensitate, cu mai mult sau mai puțin stress. Și inclusiv aceste aprecieri pot fi solosite ca și obiective.

Alte informații care mi s-au părut foarte utile sunt cele referitoare la somn. Aplicație sesizează 4 niveluri de somn, până la REM. Ca și celelalte statistici, sunt prezentate cu un aspect grafic deosebit și sunt disponibile și direct de pe ceas, afișajul având o rezoluție  bună și un grad de vizibilitate rezonabil în condiții de iluminare de zi.

Vă spuneam mai sus că pe Fenix 5, prezența GPS-ului și a hărților permite navigarea din diversele activități care implică deplasarea. Eu am folosit în modul de bicicletă. Poți face navigarea înapoi pe un traseu facut la dus dar și către unele puncte salvate înainte. Eu am instalat pentru asta aplicația Sendpoints, gratuită din site-ul Garmin și am setat câteva locații (acasă, parc, biroul Garmin etc).

Apoi din aplicația de bicicletă am ales navigarea către o locație salvată și imediat apare săgeata pentru navigație. În acest fel am putut fi ghidat, fără a folosi telefonul.

Iată cum a arătat drumul cu navigația oferită de Garmin Fenix 5, plus rezumatul traseului:

Un lucru vreau să mai spun, bateria m-a ținut cam 9 zile, dar nu am așteptat să se descarce sub 5 %. O astfel de autonomie m-a bucurat mult, pentru că nu am avut grija să îl încarc.

Fenix 5 e un ceas fain, se găsește deja în mai multe magazine. Îl recomand cu căldură, mai ales celor care fac sport regulat. Robust, însă și elegant, devine o parte din tine după 2 – 3 săptăpmâni. Mi-a plăcut mult, sper să mai am ocazia să-l mai port.

View Comments (1)

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Review-uri
@MihaiStescu

Project Manager Blogdetehnologie.ro, blog personal: mihai.stescu.ro

More in Review-uri

Xiaomi Redmi Note 8T, un telefon fain în categoria lui de preț

Mihai Stescu23 iulie 2020

Synology DS 420 J – un NAS super performant pentru acasă

Mihai Stescu6 iulie 2020

Cât de util este un purificator de aer? Am testat purificatorul Panasonic F-VXR70G

Mihai Stescu23 iunie 2020

Xiaomi Mi Note 10 aleargă în cursa pentru megapixeli și nu numai

Mihai Stescu24 aprilie 2020

Smart TV Gazer TV32-HS2, excelent raport calitate preț

Mihai Stescu20 ianuarie 2020

BenQ EW2480, un monitor de luat în seamă

Mihai Stescu16 decembrie 2019

Cloud privat cu Synology 218+

Mihai Stescu29 octombrie 2019
ViewSonic VG3448

Review monitor ViewSonic VG3448

Mihai Stescu16 octombrie 2019

Am testat proiectorul Benq TK800 cu 4K și HDR

Mihai Stescu30 septembrie 2019