Review-uri

Am testat proiectorul Benq TK800 cu 4K și HDR

Am testat proiectorul Benq TK800 cu 4K și HDR

De fiecare dată când Victor îmi trimite un proiector pentru teste, livingul nostru se transformă într-o mini sală de cinema. Îl amplasez pe sistemul audio, lângă televizor și proiectez imaginea pe peretele opus. Rotim cele două fotolii și avem în față o imagine cu diagonala de aproape 2 m.

Pentru prima dată, am testat un proiector 4k, respectiv modelul TK800 de la Benq. Am folosit ca sursă un BluRay player dar și un PC cu aplicații de streaming.

Bănuiam că diferența între imaginile full hd și 4k este mare, dar sincer nu mă așteptam să aibă un așa mare impact. Am fost sceptic atât la tehnologia color wheel cât și la cât de mult este afectată proiecția atunci când se face pe perete și nu pe un ecran special. Cu toate acestea, am avut o experiență incredibilă, care mi-a confirmat necesitatea unui upgrade către 4k în sistemul de acasă.

Recunosc și că am avut câteva probleme în găsirea unei surse 4k în afara playerului BluRay. Voiam să-l testez și cu aplicații de streaming. Niciunul din laptopurile de acasă nu știe 4K, așa că am apelat la PC-ul lui David, a cărui placă video poate reda 4K. Împreună cu aplicația Netflix de pe Windows 10, am reușit să redau mai multe producții 4K de pe Netflix.

Proiectorul TK800 este un nou produs reșit al celor de la Benq, la care am remarcat în primul rând ușurința în instalare. Odată ce l-ați poziționat și îl porniți, puteți ajusta eventual poziția imaginii din piciorul frontal, iar restul rămâne în grija proiectorului, care se reglează automat.

Atât la BluRay, cât și la PC am folosit cabluri HDMI. La pornire, proiectorul se comută automat pe sursa activă și nu mai trebuie să te gândești: ”oare pe ce intrare am PC-ul?”.

Înainte să-l folosesc am citit puțin despre tehnologia color wheel și mai mulți utilizatori erau nemulțumiți în general de zgomotul emis de proiector atât de la ventilator dar și de la color wheel. Pe mine nu m-a deranjat nivelul de zgomot, mai ales pentru că ascult sunetul exclusiv prin amplificator și boxe, la un nivel rezonabil și nu se mai aude altceva în cameră.

TK 800 vine cu niște specificații excelente pentru prețul la care se vinde. Acestea sunt:

Rezoluție: 4K UHD (3840 x 2160)
HDR 10
Luminozitate: 3000 lumeni (ANSI)
Contrast: 10000:1
Sistem de proiecție: DLP
Adâncime de culoare: 30 bits
Aspect imagine: 16:9
Sursă de lumină: lampă (240 W)
Durată de viață lampă:
Regim Normal 4000 ore
Regim SmartEco 8000 ore
Regim Economic 10000 ore
Regim LampSave 15000 ore
Diagonală maximă imagine: 60 – 200 inch
Conectori: 1 PC In-1 (D-sub), 1 HDMI-1 (HDCP2.2), 1 HDMI-2 (HDCP1.4)

Proiectorul s-a comportat foarte bine, însă am remarcat pe marginea imaginii zona care ar fi trebuit sa fie negru nu a reusit sa ajunga la gradul complet, nu stiu daca e de la lipsa ecranului (am proiectat pe perete) sau de la tehnologia color wheel.

Ideea e ca pentru pretul oferit, TK 800 este o alegere foarte buna pentru utilizarea acasa, atat pentru filme, concerte, dar si pentru jocuri, unde functionarea sa este optimizata, conform specificatiilor producatorului. Nu am testat functionarea pe jocuri.

Mi s-a parut utila si iesirea audio pe jack, mai ales cand folosesti un device care nu are iesire audio separata si doresti sa amplifici sunetul. De exemplu ultimul Apple TV, nu mai are iesire audio analogica si existenta conectorului jack pe proiector este binevenita.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Review-uri
@MihaiStescu

Project Manager Blogdetehnologie.ro, blog personal: mihai.stescu.ro

More in Review-uri

Synology DS 1621+ ideal pentru entuziaști dar și small business

Mihai Stescu9 septembrie 2021

Beosound Level, o bijuterie Bang & Olufsen gândită pentru viitor

Mihai Stescu5 iulie 2021
Yoxo

Do you speak YOXO?

Mihai Stescu1 aprilie 2021

Entertainment la superlativ cu televizorul OLED Panasonic TX-65HZ2000E

Mihai Stescu14 decembrie 2020

Mi 10 T Lite 5G – Orange Smartphone Tester

Mihai Stescu20 noiembrie 2020

Monitorul BenQ EW3280U – entertainment complet pe biroul tău

Mihai Stescu16 noiembrie 2020

Review Xiaomi Redmi Note 9

Mihai Stescu16 noiembrie 2020

Xiaomi Redmi Note 8T, un telefon fain în categoria lui de preț

Mihai Stescu23 iulie 2020

Synology DS 420 J – un NAS super performant pentru acasă

Mihai Stescu6 iulie 2020