Review-uri

Am testat proiectorul Benq TK800 cu 4K și HDR

Am testat proiectorul Benq TK800 cu 4K și HDR

De fiecare dată când Victor îmi trimite un proiector pentru teste, livingul nostru se transformă într-o mini sală de cinema. Îl amplasez pe sistemul audio, lângă televizor și proiectez imaginea pe peretele opus. Rotim cele două fotolii și avem în față o imagine cu diagonala de aproape 2 m.

Pentru prima dată, am testat un proiector 4k, respectiv modelul TK800 de la Benq. Am folosit ca sursă un BluRay player dar și un PC cu aplicații de streaming.

Bănuiam că diferența între imaginile full hd și 4k este mare, dar sincer nu mă așteptam să aibă un așa mare impact. Am fost sceptic atât la tehnologia color wheel cât și la cât de mult este afectată proiecția atunci când se face pe perete și nu pe un ecran special. Cu toate acestea, am avut o experiență incredibilă, care mi-a confirmat necesitatea unui upgrade către 4k în sistemul de acasă.

Recunosc și că am avut câteva probleme în găsirea unei surse 4k în afara playerului BluRay. Voiam să-l testez și cu aplicații de streaming. Niciunul din laptopurile de acasă nu știe 4K, așa că am apelat la PC-ul lui David, a cărui placă video poate reda 4K. Împreună cu aplicația Netflix de pe Windows 10, am reușit să redau mai multe producții 4K de pe Netflix.

Proiectorul TK800 este un nou produs reșit al celor de la Benq, la care am remarcat în primul rând ușurința în instalare. Odată ce l-ați poziționat și îl porniți, puteți ajusta eventual poziția imaginii din piciorul frontal, iar restul rămâne în grija proiectorului, care se reglează automat.

Atât la BluRay, cât și la PC am folosit cabluri HDMI. La pornire, proiectorul se comută automat pe sursa activă și nu mai trebuie să te gândești: ”oare pe ce intrare am PC-ul?”.

Înainte să-l folosesc am citit puțin despre tehnologia color wheel și mai mulți utilizatori erau nemulțumiți în general de zgomotul emis de proiector atât de la ventilator dar și de la color wheel. Pe mine nu m-a deranjat nivelul de zgomot, mai ales pentru că ascult sunetul exclusiv prin amplificator și boxe, la un nivel rezonabil și nu se mai aude altceva în cameră.

TK 800 vine cu niște specificații excelente pentru prețul la care se vinde. Acestea sunt:

Rezoluție: 4K UHD (3840 x 2160)
HDR 10
Luminozitate: 3000 lumeni (ANSI)
Contrast: 10000:1
Sistem de proiecție: DLP
Adâncime de culoare: 30 bits
Aspect imagine: 16:9
Sursă de lumină: lampă (240 W)
Durată de viață lampă:
Regim Normal 4000 ore
Regim SmartEco 8000 ore
Regim Economic 10000 ore
Regim LampSave 15000 ore
Diagonală maximă imagine: 60 – 200 inch
Conectori: 1 PC In-1 (D-sub), 1 HDMI-1 (HDCP2.2), 1 HDMI-2 (HDCP1.4)

Proiectorul s-a comportat foarte bine, însă am remarcat pe marginea imaginii zona care ar fi trebuit sa fie negru nu a reusit sa ajunga la gradul complet, nu stiu daca e de la lipsa ecranului (am proiectat pe perete) sau de la tehnologia color wheel.

Ideea e ca pentru pretul oferit, TK 800 este o alegere foarte buna pentru utilizarea acasa, atat pentru filme, concerte, dar si pentru jocuri, unde functionarea sa este optimizata, conform specificatiilor producatorului. Nu am testat functionarea pe jocuri.

Mi s-a parut utila si iesirea audio pe jack, mai ales cand folosesti un device care nu are iesire audio separata si doresti sa amplifici sunetul. De exemplu ultimul Apple TV, nu mai are iesire audio analogica si existenta conectorului jack pe proiector este binevenita.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Review-uri
@MihaiStescu

Project Manager Blogdetehnologie.ro, blog personal: mihai.stescu.ro

More in Review-uri

Nespresso Esenza

Nespresso Essenza Plus – pasiunea pentru espresso poate sta într-o capsulă

Mihai Stescu23 septembrie 2019
Epson EH-LS100

Proiectorul Epson EH-LS100

Mihai Stescu29 mai 2019

Epson EcoTank 7160, un adevărat laborator foto

Mihai Stescu15 ianuarie 2019

Cinema acasă cu proiectorul BenQ W1050

Mihai Stescu15 ianuarie 2019

O rețea sigură și extinsă cu routere Synology MESH

Mihai Stescu5 decembrie 2018

Samsung merge până la capăt cu Note 9. Pur și simplu excelent!

Mihai Stescu9 octombrie 2018

Nokia 6.1 – simplitatea unui telefon impecabil

Mihai Stescu24 septembrie 2018

Cu ochii pe Fenix 5 Plus – mai mult decât un ceas

Mihai Stescu4 august 2018

Noul Duster ne-a purtat 1500 km în #jurnaldefotograf

Mihai Stescu19 iulie 2018